Μειώνονται κατά 1,1% από 1η Σεπτεμβρίου οι εργοδοτικές εισφορές

Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Αναδρομική μείωση των εργοδοτικών εισφορών που μέχρι σήμερα καταβάλλονταν υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εργατικής Εστίας, παρ΄ ότι οι οργανισμοί έχουν καταργηθεί, προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Πριν από λίγο, με επιστολή του προς τη Διοίκηση του ΙΚΑ, ο κ. Βρούτσης, ενημέρωσε για την «επικείμενη (εντός του Σεπτεμβρίου) νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών υπέρ των Οργανισμών Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.) και Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), η οποία ανέρχεται σωρευτικά σε 1,1%».
Ζήτησε δε, από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ την προσαρμογή των μηχανογραφικών συστημάτων και διαδικασιών, προκειμένου η κατάργηση των εργοδοτικών εισφορών να ισχύσει αναδρομικά από 1η Σεπτεμβρίου 2012.
Πρόκειται για την πρώτη σημαντική μείωση των εργοδοτικών εισφορών, που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του μη μισθολογικού κόστους, όπως ζητά η Τρόικα. Βέβαια, θα οδηγήσει και σε δραματική υστέρηση στα έσοδα του ΙΚΑ, το οποίο χωρίς τη μείωση, αναμενόταν να παρουσιάσει έλλειμμα, 1,4 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Να σημειωθεί ότι η κίνηση αυτή του υπουργού, έρχεται λίγα 24ωρα πριν από το ραντεβού με την Τρόικα αλλά και λίγες ημέρες μετά τη δημοσιοποίηση του e-mail από την Τρόικα που έκανε λόγο για αναγκαία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Να σημειωθεί ότι δεν μειώνονται αντίστοιχα και οι εισφορές των εργαζόμενων. Δεν διευκρινίζεται επίσης, πως θα καλυφθεί η τρύπα που αυτονόητα θα δημιουργηθεί στα έσοδα του Ιδρύματος.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog