Η 3η Σεπτέμβρη, οι κάπηλοι, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ

Τετάρτη, 5 Σεπτεμβρίου 2012

Ο Στέφανος Τζουμάκας καταθέτει τις απόψεις του με αφορμή τις «μαζώξεις» για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη . http://vathiprasino.blogspot.gr/2012/09/3.html
Ο Τζουμάκας βάλλει εναντίον της λογικής των ιδιόκτητων ιδεολογικών «οικοπέδων», υπενθυμίζει την αριστερά της περιόδου 1974-81 που μιλούσε για κλεπταποδοχή αριστερών ιδεών από το ΠΑΣΟΚ , ακόμη και την προσπάθεια του ΚΚΕ « να μικρύνει τον αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, ώστε να χωράει στα δικά του μεγέθη». Βάλλει ακόμη εναντίον των σημερινών εικονικών Πασόκων , που « βρήκαν έτοιμα γραφεία και ταμπέλες και αντιμετωπίζουν την 3η Σεπτέμβρη με οπαδική και ιδιοκτησιακή λογική», χωρίς να την κατανοούν ή να την εκφράζουν…
Όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα και συζητήσιμα, όμως επιβεβαιώνουν τούτο : Ότι τα παλιότερα ή τα πιο πρόσφατα «ιδιοκτησιακά ατοπήματα» διαφόρων παρατάξεων , οι «ιδεολογικές Γιάλτες» και οι κομματικές ιδιοποιήσεις κάθε είδους, απλώς αίρονται και νομιμοποιούν πλέον την όποια παράταξη (π.χ. ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ) στο να συγκρίνει ελεύθερα τη πρακτική της με το πνεύμα ορισμένων ιδεολογικοπολιτικών «στιγμών της ιστορίας». Και επομένως να μπορεί να αποφαίνεται για το κατά πόσο είναι ή δεν είναι συνεχιστής και εγγυητής αυτού του πνεύματος…..
Το πολιτικό δρομολόγιο που χαράσσει ο Στέφανος Τζουμάκας είναι από πρώτη όψη διαφορετικό από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ. Όμως όταν λέει ότι «δεν προέχει σήμερα ο κομματικός ανταγωνισμός αλλά ένα νέο προοδευτικό σχέδιο ρήξης», τότε μάλλον παραβιάζει ανοιχτές πόρτες. Γιατί δεν καταλαβαίνει ότι η λογική της εκδήλωσης της 3ης Σεπτέμβρη 2012 στη Νίκαια δεν ήταν μια λογική προσεταιρισμού της 3ης Σεπτέμβρη 1974, αλλά μια λογική δήλωσης του μετωπικού χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.
Με τη λογική αυτή εκφράστηκε και ο Γιάννης Χατζηαντωνίου, συντονιστής της εκδήλωσης στη Νίκαια, σε μια αρκετά στοχαστική εισήγηση: ¨όχι σαν εκπρόσωπος του «Νέου Αγωνιστή» - που ούτως ή άλλως ήταν – αλλά ως εκφραστής ενός πνεύματος που πρέπει να «προβαρισθεί» και να διαποτίσει τη πρακτική του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ.

Σε αντίθεση με την άποψη του Τζουμάκα, η άποψη του Μιχάλη Χαραλαμπίδη περί των μαζώξεων με αφορμή την 3η Σεπτέμβρη ήταν αβαθής και υπεροπτική :
«…. Δεν νομίζω- αυτό λέει η σύγχρονη πολιτική ιστορία αλλά και η επιστήμη- ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί, έχει τα μορφωτικά, αναλυτικά εφόδια να ανοίξει μια συζήτηση για την 3η του Σεπτέμβρη»

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog