Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

H Ελλάδα είναι σε κρίσιμη κατάσταση

SHARE
Την αποκατάσταση της ρευστότητας της αγοράς μέσω της πληρωμής προς τους ιδιώτες όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ζήτησε ο επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ε.Ε., Χορστ Ράιχενμπαχ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα. Βέβαια, ο κ. Ράιχενμπαχ “ξέχασε” να… αναφέρει στον κ. Στουρνάρα πού θα βρει η κυβέρνηση τα χρήματα προκειμένου να εξοφλήσει τα πάνω από 6,5 δισ. που χρωστά στους ιδιώτες…
«Η μεγάλη πρόκληση για το υπουργείο Οικονομικών είναι η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τους ιδιώτες για να βελτιωθεί η χρηματοδότηση της οικονομίας», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης Χ.Ράιχενμπαχ, μετά την «εποικοδομητική συνάντησή» του με τον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα, κατά την οποία συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους σε κρίσιμους τομείς όπως η δημοσιονομική προσαρμογή, η ανάπτυξη, η βελτίωση στη συλλογή εσόδων, η φορολογικη μεταρρύθμιση.
«Υπαρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο» απάντησε ο κ. Ράιχεναμπαχ ερωτηθείς για την κατάσταση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού τους τελευταίους μήνες.
Ξεκαθάρισε δε αφ’ ενός ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας», αλλά και ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ομάδας Δράσης η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Ειδικότερα για το θέμα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού ο Χ.Ράιχενμπαχ είπε ότι ««προσφέραμε σημαντική βοήθεια στις φορολογικές αρχές και βλέπουμε ότι υπάρχει βελτίωση και είμαστε στο σωστό δρόμο».
Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν υπάρχει τεχνική βοήθεια για το πρόβλημα της ρευστότητας».
Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Ράιχενμπαχ, δεν είναι αρμοδιότητα της «Ομάδας Δράσης» η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα «εποικοδομητική», καθώς συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα της συνεργασίας τους.
Από την πλευρά τους, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έκαναν, επίσης, λόγο για εποικοδομητική συνάντηση.
Σε αυτή, ανέφεραν, τέθηκαν θέματα δημοσιονομικής προσαρμογής και ανάπτυξης, ενώ υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, κυρίως στο θέμα του μηχανισμού συλλογής εσόδων και της φορολογικής μεταρρύθμισης, καθώς για τον καλύτερο έλεγχο των δαπανών της γενικής κυβέρνησης.
Μάλιστα για την αναμόρφωση του φοροειπρακτικού μηχανισμού της χώρας, σχέδιο που εκπόνησε η προηγούμενη κυβέρνηση μαζί με την Ομάδα Δράσης, αλλά δεν έχει προχωρήσει, έγινε ιδιαίτερη συζήτηση.
Παραλλήλως τέθηκαν ζητήματα που αφορούν στην παροχή τεχνικής βοήθειας από την πλευρά της Task Force γτια τον έλεγχο των δαπανών από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον έλεγχο της ποιότητας των στοιχείων που στέλνουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης.
Στη συνάντηση που άρχισε στις 16.30 και ολοκληρώθηκε μια ώρα αργότερα συμμετείχε ομάδα συνεργατών του κ. Ράιχενμπαχ και η επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα κυρία Ζωρζέττα Λάλη.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: