Κυριακή 1 Ιουλίου 2012

Βαριές "καμπάνες" για όσους δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση

SHARE
Τους φορολογούμενους που δεν θα υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις θα αναζητήσει από τις 16 Ιουλίου (λήξη υποβολής των δηλώσεων) η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Ηδη έχουν λάβει εντολές οι εφορίες να αποστείλουν τα στοιχεία των φορολογουμένων που υπάγονται σε αυτές και δεν υπέβαλαν τη σχετική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, ενώ από το ηλεκτρονικό σύστημα θα αναζητηθούν οι φορολογούμενοι που το προηγούμενο έτος κατέθεσαν δήλωση, ωστόσο δεν το έπραξαν φέτος.
Ο φόβος για τη μη υποβολή δήλωσης από αρκετά φυσικά πρόσωπα είναι μεγάλος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα δημόσια ταμεία και την......
εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Πάντως, όσοι δεν υποβάλουν δήλωση μέχρι τις 16 Ιουλίου θα βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά προβλημάτων που θα τους κοστίσουν σημαντικά. Ειδικότερα, όσοι δεν υποβάλουν δήλωση και αναγκασθούν να το πράξουν εκπρόθεσμα:
– Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωσή τους δεν θα έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν αποδείξεις αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών συνολικής αξίας ίσης με το 25% του συνολικού εισοδήματός τους κι έτσι δεν θα μπορούν να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ καταβάλλοντας υψηλότερους φόρους.
– Θα πληρώσουν πρόστιμο επί του φόρου που ανέρχεται στο 1,5% για κάθε μήνα καθυστέρησης.
– Θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον ελεγκτικό μηχανισμό και θα ελεγχθούν και για τις δηλώσεις προηγουμένων ετών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1,9 εκατ. δηλώσεις επί συνόλου 5,7 εκατομμυρίων. Δηλαδή, λίγες μέρες πριν λήξουν οι προθεσμίες είχε υποβληθεί μόλις το 1/3 των δηλώσεων. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεδομένου ότι τα δημόσια ταμεία είναι άδεια, ενώ αναγνωρίζουν ότι η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών είναι στο ναδίρ.
Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται ειδική ρύθμιση για την καταβολή των φορολογικών υποχρεώσεων σε περισσότερες από τρεις δόσεις που προβλέπονται σήμερα. Ηδη στο υπουργείο Οικονομικών υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους φόρους τους. Η ρύθμιση θα δώσει την ευκαιρία στους φορολογούμενους να καταβάλουν τμηματικά τους φόρους που τους αναλογούν (με βάση το τριπλό εκκαθαριστικό που περιλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος, την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος).
Εκτός από την πρόταση των εφοριακών που προβλέπει την καταβολή των φόρων ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν οι φόροι να πληρωθούν σε περισσότερες δόσεις. Το σενάριο προβλέπει την πληρωμή των φόρων σε 12 δόσεις για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα ή είναι άνεργοι και σε έξι δόσεις για τους υπόλοιπους.
Επίσης εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερη έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ τον φόρο. Με βάση τα ισχύοντα, ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε μία έως τρεις το πολύ δόσεις, ανάλογα με την ημερομηνία εκκαθάρισης της φορολογικής δήλωσης και τον χρόνο βεβαίωσης του φόρου. Αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί μέχρι και τον Ιούλιο, τότε εξοφλείται σε τρεις διμηνιαίες δόσεις. Αν βεβαιωθεί τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο, οι διμηνιαίες δόσεις περιορίζονται σε δύο, ενώ αν ο φόρος εισοδήματος βεβαιωθεί από τον Οκτώβριο και μετά, προβλέπεται εφάπαξ καταβολή του τον μεθεπόμενο μήνα της βεβαίωσης.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: