Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και εφάπαξ

SHARE
Στο προσκήνιο βρίσκονται οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμη και το ενδεχόμενο περικοπών στο εφάπαξ, μετά τις πιέσεις της τρόικας να υπάρξει μείωση στις δαπάνες ύψους...
11,5 δισ. ευρώ. Από τις 2 το μεσημέρι υπήρξαν αλλεπάλληλα ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα με τους συναδέλφους του, που μετείχαν στην διευρυμένη Διϋπουργική Επιτροπή, για να καταλήξουν στις περικοπές δαπανών.
Ο κ. Στουρνάρας συναντήθηκε με τους υπουργούς Εθνικής Αμύνης κ. Π. Παναγιωτόπουλο, Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη, Διοικητικής Μεταρρυθμίσεως και Ηλεκτρονικής Διακυβερνήσεως κ. Αν. Μανιτάκη, Αναπτύξεως κ. Κ. Χατζηδάκη, Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλο, Υγείας κ. Ανδρ. Λυκουρέτζο και Δικαιοσύνης κ. Αντ. Ρουπακιώτη από τους οποίους και ενημερώθηκε για τις επιλογές που προκρίνουν στο σκέλος των περικοπών.
«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά, οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές», δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που επικαλείται το ΑΠΕ, σχετικά με τα όσα ζήτησε ο Γιάννης Στουρνάρας από τους υπουργούς με τους οποίους συναντήθηκε, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών, από τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.
Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».
Οι προτάσεις των υπουργών θα τεθούν την προσεχή Τετάρτη υπόψη των αρχηγών των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, ενώ από τις 24 Ιουλίου θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την τρόικα.
Από την έγκριση της τρόικας θα εξαρτηθούν και τα ισοδύναμα μέτρα, στο πλαίσιο των συνολικών μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ του περασμένου Μαρτίου, προκειμένου να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει στην τρόικα στις 24 Ιουλίου δύο σενάρια για τις περικοπές στις δαπάνες ύψους 11,5 δισ. ευρώ. Το πρώτο διετές και με ορίζοντα το 2014 και το δεύτερο τετραετές με ορίζοντα το 2016.
Σημειώνεται πως τα υπουργεία έχουν ήδη λάβει προτάσεις ενδεικτικών περικοπών τις οποίες έχει συντάξει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και τις
οποίες έχει ταυτοποιήσει με τους κωδικούς του Προϋπολογισμού το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ωστόσο, οι προτάσεις αυτές αντιστοιχούν στα 3/4 της προσδοκώμενης εξοικονόμησης και θα πρέπει να εμπλουτισθούν με προτάσεις των υπουργείων.
Στις προτάσεις περιστολής δαπανών αναμένεται να συμπεριλαμβάνονται οι εξής παρεμβάσεις:
-Η μείωση του πλαφόν για τις κύριες και επικουρικές συντάξεις ώστε αθροιζόμενες να μην ξεπερνούν τα 2.400 ευρώ σε μηναία βάση.
-Η περικοπή των μισθών σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ για όσων οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές ξεπερνούν τα 2.200 ευρώ (ανώτατα στελέχη του Δημοσίου, γενικούς διευθυντές και μετακλητούς).
- Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στις ΔΕΚΟ, με αλλαγές και καταργήσεις στους οργανισμούς των επιχειρήσεων.
- Η μείωση αμοιβών των αιρετών, αλλά και των επιχορηγήσεων προς θυγατρικές εταιρείες των ΟΤΑ.
-Η χορήγηση του 70% του εφάπαξ από τα Ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
-Περικοπές στις επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΟΤΑ και ΔΕΚΟ.
-Καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων, περιορισμός των νέων προσλήψεων και απολύσεις μη μόνιμου προσωπικού σε Κεντρική και Γενική Κυβέρνηση
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: