Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Ευρωπαϊκό αλαλούμ: Γαλλία-Ιταλία διαψεύδουν την Ισπανία

SHARE
Διαψεύδουν Γαλλία και Ιταλία τα περί κοινής επιστολής που ισχυρίζεται η Ισπανία ότι υπέγραψαν και με την οποία απαιτείται η άμεση εφαρμογή όλων των συμφωνιών του Ευρωπαϊκού συμβουλίου, που έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στο τέλος Ιουνίου.
«Η ιταλική κυβέρνηση εκφράζει την πολύ μεγάλη έκπληξή της, για την πρωτοβουλία που ανήγγειλε το υπουργείο Εξωτερικών στη Μαδρίτη, αναφορικά με μια φερόμενη ως κοινή δήλωση της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας, πρωτοβουλία για την οποία η ιταλική κυβέρνηση δεν είναι ενήμερη» ήταν η αντίδραση της γαλλικής κυβέρνησης αργά απόψε.
Η ίδια πληροφορία διαψεύστηκε, όμως, και στο Παρίσι.
«Δεν υπήρξε ένα κοινό διάβημα, με τη συμμετοχή της Ιταλίας και της Ισπανίας. Δεν ζητήσαμε να εφαρμοστούν, άμεσα, οι συμφωνίες (του Ευρωπαϊκού συμβουλίου). Παρακολουθούμε τις αποφάσεις που υιοθετεί το Ευρωπαϊκό συμβούλιο και στη συνέχεια πράττουμε τα δέοντα», τόνισε μιλώντας τις βραδινές ώρες στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ, Μπερνάρ Καζνέβ.
Παράλληλα με αυτή την εξέλιξη και εν μέσω διπλωματικής σύγχυσης, ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Λουίς δε Γκίνδος θα μεταβεί αύριο Τετάρτη στο Παρίσι όπου θα συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Πιερ Μοσκοβισί, όπως έγινε γνωστό από κυβερνητική πηγή στη Μαδρίτη.
Αρχικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, έκανε λόγο για κοινή ανακοίνωση των τριών κρατών, κάτι που διόρθωσε στη συνέχεια λέγοντας πως επρόκειτο για δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Ισπανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σε αυτό το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια, αποσύρθηκε από την ιστοσελίδα, αναφέρεται ότι η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία ζητούν την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων που ελήφθησαν στη συνόδο κορυφής, στις 28 και 29 Ιουνίου.
Τονίζεται λοιπόν η ανάγκη της εφαρμογής των δεσμεύσεων προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα εκείνα βήματα που θα διασφαλίσουν την οικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνη, εννοώντας την απευθείας, παρέμβαση του μηχανισμού χρηματοπιστωτικής αρωγής της Ευρωζώνης για να βοηθά τα μέλη της με δημοσιονομικές δυσχέρειες «με ευέλικτο και αποτελεσματικό τρόπο».

Μάλιστα επισημαίνεται και η ανησυχία αναφορικά με το κενό που υπάρχει στις αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στην εφαρμογή τους.
«Η ταχύτητα είναι μια ουσιώδης προϋπόθεση επιτυχίας της οποιαδήποτε ευρωπαϊκής πράξης», ενώ «υπάρχει μια ανησυχητική διαφορά χρονικής φάσης, μεταξύ της εν λόγω απόφασης του Ευρωπαϊκού συμβουλίου και της εφαρμογής της συμφωνίας», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Το κείμενο της ανακοίνωσης δόθηκε στην δημοσιότητα στη Μαδρίτη από τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Εστάδο Μέντες ντε Βίγο.
Την ίδια ώρα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα τόνισε ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος και πως πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος. Πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός οικονομικής ανάπτυξης Κοράντο Πάσερα ενώπιον μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής στην Ρώμη, με αναφορά στην συνεχή άνοδο των «σπρεντ» της Ιταλίας και της Ισπανίας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: