Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

H αναμόρφωση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας

SHARE
Σειρά νομοθετικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ακρίβειας προωθεί η κυβέρνηση, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, όπως ανακοίνωσε, χθες, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη. Η κα Κατσέλη χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων της αγοράς και την καταπολέμηση της ακρίβειας, καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΣΥΕ το Μάιο καταγράφηκε αύξηση του τιμάριθμου 5,4%, έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2009.
Η κυρία Κατσέλη απέδωσε την αύξηση του τιμάριθμου στις «παράπλευρες συνέπειες» που είχε στην αγορά η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε καύσιμα και ποτά, καθώς και στην αύξηση του ΦΠΑ Ανέφερε ειδικότερα ότι στην αύξηση του τιμάριθμου συνέβαλε, κατά κύριο λόγο, ο τομέας των μεταφορών (αύξηση 20,3%), τα ποτά και τα καπνά (αύξηση 17%), η στέγαση (αύξηση 7,8% κυρίως λόγω του πετρελαίου θέρμανσης) και οι υπηρεσίες εστίασης (αύξηση 3,2%). Οι τέσσερις αυτές κατηγορίες συμμετείχαν κατά 40% στη διαμόρφωση του Δείκτη Καταναλωτή με μεσοσταθμική αύξηση 12%, σημείωσε.
Υπογράμμισε όμως ότι οι υπόλοιπες κατηγορίες, που αποτελούν το 60% του Δείκτη, σημείωσαν μεσοσταθμική αύξηση μόνο 1%, γεγονός που καταδεικνύει ότι υπήρξαν και μειώσεις προϊόντων στο καλάθι της νοικοκυράς. Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι, κατά το μήνα Ιούλιο, θα υπάρξει νέα προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν σημαίνει, πρόσθεσε, αναγκαστικά και νέα αύξηση του πληθωρισμού. Τόνισε, όμως, ότι θα πρέπει να υπάρξει προσοχή και συγκράτηση της αύξησης των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: