Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Στην κοινοβουλευτική επιτροπή το ασφαλιστικό

SHARE
Προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή θα εισαχθεί -κατά πάσα πιθανότητα- αύριο Τρίτη το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα εισαχθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Προβλήματα αντισυνταγματικότητας
Eν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το πρακτορείο, η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεχίζει σήμερα την επεξεργασία του νομοσχεδίου που αφορά "στις βασικές συνταξιοδοτικές διατάξεις". Η ολομέλεια έκρινε ότι ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντιμετωπίζουν συνταγματικά προβλήματα, ενώ αντίθετα κρίθηκε ομόφωνα συνταγματική η επιβολή ΛΑΦΚΑ στις μεγάλες συντάξεις μέχρι το 2015. Αντισυνταγματικές κρίθηκαν οι διατάξεις εκείνες του νομοσχεδίου που προβλέπουν την ενοποίηση ταμείων, όπως και την ένταξη στο ΙΚΑ των νεοπροσλαμβανομένων στο Δημόσιο μετά την 1η/1/2011.
Όπως επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η εξουσιοδότηση που παρέχει το νομοσχέδιο στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας να καθορίζουν με κοινή απόφασή τους το ποσό της βασικής σύνταξης. Ακόμη, κρίθηκε αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η διάταξη του νομοσχεδίου με την οποία αναστέλλεται η σύνταξη σε περίπτωση όπου ο συνταξιούχος απασχοληθεί ως μισθωτός ή ως αυτοαπασχολούμενος. Αντίθετη με τις συνταγματικές επιταγές κρίθηκε και η διάταξη του νομοσχεδίου που προβλέπει ότι το κράτος από την 1η/1/2011 δεν θα καλύπτει ελλείμματα των επικουρικών ταμείων.
Πανελλαδική απεργία
Τα συνδικάτα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με αφορμή τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ανακοίνωσαν νέα πανελλαδική 24ωρη απεργία την Τρίτη 29 Ιουνίου, από την οποία αναμένεται να νεκρώσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Με ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ καλεί όλους τους εργαζομένους "να συμμετέχουν μαζικά στη γενική απεργία της Τρίτης", για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Στην απεργία θα συμμετάσχουν και οι δημοσιογράφοι. "Οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Τύπο απαιτούν την απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που επιβάλλουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ και δηλώνουν ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που προέκυψαν από τους σκληρούς αγώνες δεκαετιών, δεν είναι διαπραγματεύσιμα", τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.
Το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ καλεί τις ομοσπονδίες να συμμετάσχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τη ΓΣΕΕ στις 29 Ιουνίου 2010. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, οι τοπικές ομοσπονδίες μπορούν να επιλέξουν και κατά περιοχή τον τρόπο κινητοποιήσεων που θεωρούν πιο αποτελεσματικό.
Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της καλεί τα μέσα μεταφοράς να απεργήσουν την Τρίτη 29 Ιουνίου με τέτοιο τρόπο "ώστε να μη θιγεί σε καμία περίπτωση η δυνατότητα της μαζικής συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο" και τονίζει ότι "η μέγιστη δυνατή συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία, αλλά και στο συλλαλητήριο των συνδικάτων αποτελεί στόχο κάθε γενικής απεργίας". Αναστέλλεται η απεργία που είχε εξαγγείλει για την προσεχή Τετάρτη, 30 του μηνός, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, ΠΟΣ, δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που εξήγγειλαν για την Τρίτη, 29 Ιουνίου, οι δύο κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΣ επισημαίνει ότι εκτός από την απεργία της Τρίτης η ομοσπονδία θα κηρύξει και νέα κινητοποίηση την ημέρα ανακοίνωσης των μέτρων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων για το πρόγραμμα εξυγίανσης και αναδιοργάνωσης του ΟΣΕ. Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΣ αναφέρει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη με τα σχέδια ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και κλεισίματος των 2/3 του δικτύου που σχεδιάζει η κυβέρνηση και τάσσεται υπέρ ενός ενιαίου, δημόσιου, εκσυγχρονισμένου και εξυγιασμένου σιδηροδρόμου, στην υπηρεσία της κοινωνίας και των πολιτών.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: