Τρίτη 1 Ιουνίου 2010

Εμπλουτίζεται το «κάδρο» των εμπλεκομένων

SHARE
Την απομάκρυνση του ενδεχομένου έκδοσης κοινού πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπεδίου φαίνεται ότι σηματοδοτεί τα αίτημα των βουλευτών της ΝΔ που συμμετέχουν στην Επιτροπή για παράταση επί ένα τετράμηνο των εργασιών της, συνδέοντας εμμέσως την έρευνα με δημοσιεύματα σχετικά με την οικία του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Ά. Τσοχατζόπουλου.
Παράταση για έρευνα
Οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησαν τη νέα παράταση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής προκειμένου να ανοιχθούν και να ελεγχθούν όλοι οι λογαριασμοί της Μονής Βατοπεδίου και των εταιρειών -κυρίως offshore- που συνεργάστηκαν μαζί της, προκειμένου να αποδειχθεί η ύπαρξη ή μη ροής πολιτικού χρήματος, όπως επίσης και για να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη που θα καταδείξει την ύπαρξη ζημίας του Δημοσίου, καθώς, όπως υποστήριξαν, «δεν νοείται οικονομικό σκάνδαλο χωρίς χρηματισμό των εμπλεκομένων και αποδεδειγμένη ζημία του φερομένου ως ζημιωθέντος».
Παράλληλα, η ΝΔ καλεί την κυβέρνηση να επιστρέψει στις επιλογές του πρώην υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου και της πλειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τη διαδικασία επιστροφής των παραχωρηθέντων ακινήτων στο Δημόσιο - με αποδοχή δηλαδή της πρότασης της Μονής Βατοπεδίου για επιστροφή στην προ των επίμαχων ανταλλαγών κατάσταση και με εγκατάλειψη της οδού της δικαστικής διεκδίκησης των ακινήτων, που η κυβέρνηση ακολουθεί.
Ζητούνται εξηγήσεις από Τσοχατζόπουλο
Από την άλλη πλευρά, πάντως, το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης ζητά τη διερεύνηση στοιχείων που παρουσιάστηκαν σε δημοσιεύματα κυριακάτικων φύλλων τα οποία ενέπλεκαν το όνομα του κ. Τσοχατζόπουλου με τη «ροή» κεφαλαίων της Μονής Βατοπεδίου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ φέρεται να ενοικιάζει την οικία στην οποία μένει από αμερικανική εταιρεία που αγόρασε το κτίσμα από την κυπριακή εταιρεία Torasco Investment, η οποία διαχειριζόταν κεφάλαια της Μονής, χωρίς -σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα- να είναι αυταπόδεικτη η δυνατότητα του πρώην υπουργού να δικαιολογεί την καταβολή των ενοικίων βάσει των εισοδημάτων του. Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήδη έχει διαψεύσει τα δημοσιεύματα και έχει προαναγγείλει προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής περιορίστηκε να δηλώσει ότι «ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν είναι κυβερνητικό στέλεχος. Άρα η κυβέρνηση δεν μπορεί να σχολιάζει», συμπληρώνοντας, πάντως, ότι «η διαφάνεια ισχύει για όλους, σε όλες τις κατευθύνσεις και για όλα τα πρόσωπα». Χθες το απόγευμα έγινε γνωστό ότι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης ανακοίνωσε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται στην επιτροπή διαφάνειας του κόμματος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις.
Εντάσεις στην Εξεταστική της Siemens
Εν τω μεταξύ, εντάσεις επικράτησαν χθες στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens. Στο επίκεντρο της έντασης βρέθηκε η πληροφορία για την ύπαρξη ιδιόχειρου σημειώματος -ή e-mail- του πρώην ισχυρού ανδρός της Siemens Ελλάδας Μ. Χριστοφοράκου, το οποίο εμπλέκει σε υπόθεση μίζας υπουργό των κυβερνήσεων της ΝΔ. Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού», ενώ σήμερα αναμένεται να ζητήσουν επισήμως την κλήση για κατάθεση του Κ. Σημίτη, καθώς και των κ.κ. Χ. Καστανίδη, Θ. Τσουκάτου και Γ. Πανταγιά. Από την πλευρά του, ο κ. Τσουκάτος κατέθεσε αγωγή σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ και μέλους της Εξεταστικής Επιτροπής Π. Καμμένου, διεκδικώντας το ποσό των 200.000 ευρώ ως αποζημίωση για ηθική βλάβη που, όπως υποστηρίζει, υπέστη από συκοφαντικές και εξυβριστικές φράσεις τις οποίες χρησιμοποίησε σε βάρος του, στην Επιτροπή, ο βουλευτής
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: