Τρίτη 6 Απριλίου 2010

Σε πώληση ομολόγου σε δολάρια προχωρά εντός του Απριλίου ο ΟΔΔΗΧ

SHARE
Σε έκδοση ομολόγου σε δολάρια, αναμένεται να προχωρήσει εντός του Απρίλίου ο ΟΔΔΗΧ στην αμερικανική αγορά, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν την Τρίτη οι Financial Times, επικαλούμενοι Έλληνα αξιωματούχο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, την έκδοση ίσως αναλάβει η Morgan Stanley, καθώς τα σχέδια της Goldman Sachs για πώληση ελληνικών ομολόγων σε επενδυτές των ΗΠΑ και της Ασίας εφέτος απέτυχαν, εν μέσω φημών ότι οι Κινέζοι δεν ήθελαν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους. Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου θα είναι επικεφαλής του προγράμματος παρουσίασης (roadshow) στις ΗΠΑ, «μετά τις 20 Απριλίου», αλλά δεν θα ταξιδέψει τελικά στην Ασία, όπως σχεδιαζόταν στις αρχές του χρόνου, είπε ο αξιωματούχος.
Το Ελληνικό Δημόσιο θα αναζητήσει μέσα από την έκδοση την άντληση ποσού 5 έως 10 δισ. δολάρια, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Μαΐου (λήξεις παλαιότερων εκδόσεων κ.ά.), ύψους 10 δισ. ευρώ.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι τα ελληνικά ομόλογα θα πωληθούν ως ομόλογα «αναδυόμενης αγοράς», στοχεύοντας σε επενδυτές που τοποθετούνται στους συγκεκριμένους, υψηλότερου ρίσκου σε σχέση με τις αναπτυγμένες αγορές, οι οποίοι αγοράζουν ομόλογα με βάση κυρίως το -υψηλό- επιτόκιο.
«Η Ελλάδα επιθυμεί να διαφοροποιήσει την επενδυτική της βάση με αυτή την έκδοση, το οποίο σημαίνει να προσελκύσει αναπτυσσόμενα funds, αλλά και άλλους επενδυτές», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχους στην εφημερίδα. Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων είναι 6,5% περίπου, έναντι 4,9% της Βραζιλίας, 4,8% του Μεξικού, 5,5% της Πολωνίας και 6,6% της Ουγγαρίας. Σημειώνεται ότι το πρόσθετο κόστος δανεισμού από τις εκδόσεις των ομολόγων που πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές Ιανουαρίου υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1% του ΑΕΠ, ενώ ο δανεισμός δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, αφού απομένει να εκδοθούν ακόμη ομόλογα ύψους 33 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος του 2010.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: