Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

"Καλλικράτης":«Πράσινες» αντιρρήσεις στις συνενώσεις δήμων

SHARE
Κάτι σαν... κυβερνείο προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες για κάθε νησί ο νέος Καλλικράτης καθώς τα νησιά αποτελούν ειδική περίπτωση και δεν είναι δυνατό να απαιτείται από έναν κάτοικο για να διεκπεραιώσει μια απλή διαδικασία να πάρει πλοίο για να φτάσει στην έδρα του δήμου.
Αν εξαιρέσει κανείς νησιά τα οποία διαθέτουν καλή ακτοπλοϊκή σύνδεση (αυτά βέβαια είναι λίγα) και την Κρήτη ο Καλλικράτης προβλέπει τη δημιουργία ενός δήμου σε κάθε ένα νησί με αυξημένες αρμοδιότητες. Οι νησιωτικοί δήμοι θα έχουν αρμοδιότητες που στους ηπειρωτικούς δήμους θα εκχωρηθούν στην περιφέρεια. Στους νησιωτικούς δήμους θα παραμείνουν οι αρμοδιότητες που αφορούν στο περιβάλλον, την ανάπτυξη, την υγεία τα δημόσια έργα και την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Αλλάζει το κλίμα στις τάξεις των «πράσινων» δημάρχων της Θεσσαλονίκης και η εγκράτεια και η συνειδητή φειδώ που έδειχναν σε δημόσιες τοποθετήσεις πριν από το Πάσχα μετατρέπονται σε αγανάκτηση εν αναμονή του «Καλλικράτη» και σε δηλώσεις με αυστηρές προειδοποιήσεις. Αφορμή γι' αυτήν τη στροφή έγιναν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα σχετικά με τα σχέδια του υπουργείου Εσωτερικών για τη μορφή των συνενώσεων στους δήμους της Αττικής. Τι ενόχλησε τους αιρετούς της Θεσσαλονίκης; Οτι στην Αθήνα και τον Πειραιά οι ρυθμίσεις για τους νέους δήμους είναι πιο... συγκρατημένες από όσα φαίνεται ότι ετοιμάζονται για τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Μιλούν για «δύο μέτρα και δύο σταθμά», καθώς έχουν εντοπίσει στα σενάρια που διακινούνται περιπτώσεις δήμων των 25.000 - 30.000 κατοίκων στην Αθήνα που μένουν μόνοι τους, όπως η Αγία Βαρβάρα, και περιορισμένες συνενώσεις, όπως στην περίπτωση του Παλιού με το Νέο Ψυχικό και το Χολαργό, αλλά και τη συγκρότηση έντεκα δήμων στον Πειραιά σε αντικατάσταση των 17 που υπάρχουν σήμερα. «Δεν είναι δυνατό», λένε, «την ίδια ώρα να συζητάμε εμείς για τέσσερις πολυπληθείς δήμους στο πολεοδομικό συγκρότημα και εννέα έως έντεκα αντί των 31 στη Β' εκλογική περιφέρεια».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: