Πέμπτη 1 Απριλίου 2010

Αλλαγές 2 ταχυτήτων στους φόρους

SHARE
Αυστηρότερα τεκμήρια για τους έχοντες με παράλληλη επέκταση- υπό προϋποθέσεις- και στους συνταξιούχους αλλά και «δωράκια» για γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και μπόνους τραπεζικών στελεχών προανήγγειλε κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
O υπουργός εμφανίστηκε ανυποχώρητος σε αιτήματα εξαιρέσεων αλεξιπτωτιστών, βατραχανθρώπων, διπλωματικών υπαλλήλων κ.ά. από την πρόβλεψη κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, αλλά έδειξε διατεθειμένος να βάλει νερό στο κρασί του σχετικά με την υποχρέωση καθιέρωσης ταμειακών μηχανών για παραγωγούς αγροτικών προϊόντων που πωλούν τα προϊόντα τους στη λαϊκή, αλλά και για την αναδρομική φορολόγηση των αποζημιώσεων για ηθική βλάβη από τις αρχές του 2010 με βάση τη νέα κλίμακα αποζημιώσεων λόγω απόλυσης. «Θα υπάρξουν βελτιώσεις, έτσι ώστε να τελειώνουμε με τους “φερετζέδες” και εννοώ την υποκρισία γύρω από την κριτική που γίνεται ότι δήθεν σκανδαλωδώς κάποιοι ευνοούνται», είπε ο υπουργός και προανήγγειλε αλλαγές. Οι νέες αλλαγές στο μέτωπο των τεκμηρίων έρχονται να προστεθούν σε σειρά διορθωτικών παρεμβάσεων έναντι των αρχικών ανακοινώσεων, που είχαν κριθεί και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ιδιαίτερα επιεικείς. Θα αφορούν αφενός τους συνταξιούχους οι οποίοι στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου εξαιρούνται από τα τεκμήρια αλλά και στους έχοντες μεγάλης αξίας περιουσιακά στοιχεία, σκάφη, αεροσκάφη, πισίνες κ.λπ. για τους οποίους ασκήθηκε κριτική πως τα τεκμήρια δεν αποτελούν παρά... χάδι.
Τα τσεκούρια...
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ Οικονομικών προσανατολίζεται σε καθιέρωση εισοδηματικών και ηλικιακών κριτηρίων προκειμένου οι συνταξιούχοι να εξαιρούνται των τεκμηρίων. «Σίγουρα θα μπει ένα όριο ηλικίας διότι συνταξιούχος ετών 50 είναι προφανές ότι δεν πρέπει να έχει οποιαδήποτε εξαίρεση από τα κανονικά τεκμήρια διαβίωσης και θα προσπαθήσουμε να εισαγάγουμε και ένα τεκμήριο εισοδήματος με δίκαιο τρόπο», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου. Αλλαγές θα υπάρξουν και στο θέμα των τεκμηρίων ιδιωτικών σχολείων που προβλέπονται σήμερα ανά μαθητή, σε 2.000 ευρώ για το νηπιαγωγείο, 4.000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για γυμνάσιο- λύκειο. Το υπουργείο προσανατολίζεται σε υπολογισμό των διδάκτρων ιδιωτικών σχολείων με βάση την απόδειξη και όχι με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, ενώ το μέτρο θα επεκταθεί και στη φοίτηση σε ιδιωτικά κολέγια.
Διορθωτικές κινήσεις εξετάζονται και στο τεκμήριο των οικιακών βοηθών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει τεκμήριο 8.000 ευρώ ανά απασχολούμενο οικιακό βοηθό, οδηγό αυτοκινήτων, δάσκαλο και λοιπό προσωπικό. Το τεκμήριο αυτό δεν εφαρμόζεται όταν ο φορολογούμενος απασχολεί μόνο έναν οικιακό βοηθό ή νοσοκόμο και έχει, ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει, αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και πάνω από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι προβληματισμοί του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, εδράζονται στο ενδεχόμενο η καθιέρωση του σχετικού τεκμηρίου να λειτουργήσει ως κίνητρο για μαύρη αδήλωτη εργασία.
Τα σκάφη
Στο μέτωπο των σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών και άλλων περιουσιακών στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης (π.χ. πισίνες) εξετάζεται η καθιέρωση συντελεστών βαρύτητας ώστε να υπάρξει πολλαπλάσια επιβάρυνση των πολύ μεγάλων σκαφών αναψυχής και αεροσκαφών. Πρότυπο θα είναι οι συντελεστές βαρύτητας που καθιερώθηκαν για τα ακίνητα, όπου για παράδειγμα καθιερώθηκε προσαύξηση του τεκμηρίου κατά 70% για ακίνητα σε περιοχές με αντικειμενική αξία άνω των 5.000 ευρώ/τ.μ. «Το ίδιο θα μπορούσε να ισχύσει, για παράδειγμα, για σκάφη άνω των 20 μέτρων», λέει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
... και τα «δωράκια»
ΣΤΡΟΦΗ 180 μοιρών έναντι της αρχικής πρόθεσης για υποχρέωση γιατρών και δικηγόρων να εκδίδουν αποδείξεις ανά επίσκεψη κάνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς πλέον αναγνωρίζεται ότι «σε πολλούς επαγγελματίες όπως σε έναν οδοντίατρο ή σε έναν δικηγόρο, κάποιος δεν πληρώνει κάθε φορά και πληρώνει στο τέλος», όπως είπε ο υπουργός. Βέβαια είχε αναγνωρίσει ότι «πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γιατροί για παράδειγμα, όταν ελέγχονται προβάλλουν μονίμως τη δικαιολογία ότι “ξέρετε, δεν έκοψα απόδειξη γιατί θα ξανάρθει”». Το υπουργείο βρίσκεται σε αναζήτηση εναλλακτικής φόρμουλας ώστε να μπορεί να ελέγχει αυτούς τους επαγγελματίες για την έκδοση αποδείξεων, χωρίς όμως να τους υποχρεώσει να κόβουν αποδείξεις ανά επίσκεψη όπως είχε ανακοινώσει αρχικά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: