Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Μέτρα σοκ με αύξηση στα όρια απολύσεων

SHARE
Πολύ σκληρά, με πρωτοφανείς κοινωνικές επιπτώσεις, είναι τα μέτρα που θα επιβληθούν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ, όπως προκύπτει από τη συνάντηση του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο πρωθυπουργός τούς ανακοίνωσε τα σκληρά μέτρα που επιβάλλει η τρόικα ως προϋποθέσεις για την παροχή του «πακέτου διάσωσης» από ΕΕ και ΔΝΤ.
Η βοήθεια θα είναι της τάξης των 120 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο πακέτο που έχει πάρει ποτέ χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα μέτρα στα οποία φαίνεται να καταλήγουν οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα είναι:
* Κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον δημόσιο τομέα
* Κατάργηση 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα
* Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, στο μισθό στον ιδιωτικό τομέα
* Αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ
* Αύξηση του ορίου των απολύσεων
Σύμφωνα με πηγές , η αύξηση του ΦΠΑ θα είναι κατά μία μονάδα όπου ισχύει το 10% και κατά δύο μονάδες όπου ισχύει το 21%.
Επίσης, σκληρές μάχες δίνονται ακόμη μεταξύ ελληνικής πλευράς και τρόικας για την αύξηση στο ποσοστό του ορίου των απολύσεων και για την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων από τις περικοπές. Αναζητείται τρόπος για να εξαιρεθούν από την κατάργηση των δύο συντάξεων.
Το θέμα κατάργησης της συλλογικών συμβάσεων εργασίας ετέθη, είπε η πηγή, αλλά θα μείνουν ως έχουν, αφού είναι νομοθετικά και συνταγματικά κατοχυρώμενες. Ό,τι ισχύει μέχρι σήμερα θα εξακολουθήσει να ισχύει και σε ό,τι αφορά το ύψος του κατώτατου μισθού.
Αντίθετα, βέβαιη πρέπει να θεωρείται η κατάργηση του Οργανισμού Διαιτησίας.
Ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου πριν ανακοινώσει τα σκληρά μέτρα τη λήψη των οποίων επιβάλλει εκβιαστικά -από ό,τι άφησε να εννοηθεί- η τρόικα ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για να δανείσουν την Ελλάδα, ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων, που οδήγησε και σε αύξηση του συνολικού ποσού, που τελικά θα διατεθεί στην Ελλάδα, το οποίο θα φτάσει τα 120 εκατ. ευρώ, προσέθεσε η πηγή. Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι τα φώτα της δημοσιότητας φεύγουν από την κυβέρνηση και πέφτουν πλέον στους κοινωνικούς φορείς για το αν αποδεκτούν ή όχι τα μέτρα. Οι ανακοινώσεις σχετικά με τις λεπτομέρειες του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας αναμένονται εντός του Σαββατοκύριακου.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: