Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

''Η ΕΥΡΩΠΗ ΦΤΑΙΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ''...

SHARE

...ΛΕΝΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΜΕ...
Μετά τη «Νιου Γιορκ Τάιμς» και η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» υποστηρίζει ότι οι επενδύσεις-στοιχήματα της Λαϊκής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου στην οικονομία της Ελλάδας, κυρίως μέσω της συνεχιζόμενης αγοράς ελληνικών ομολόγων ...
από το 2010, όταν άρχισε ήδη να διαφαίνεται η κρίση, ευθύνονται για τη σημερινή τους κατάρρευση. Και στα δυο δημοσιεύματα καταγράφονται μια σειρά λανθασμένων κινήσεων των επικεφαλής των δύο κυπριακών τραπεζών από τα τέλη του 2010.

Από τότε και ενώ ακόμη και οι ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας είχαν συμφωνήσει ανοικτά ότι οι πιστωτές των αποδυναμωμένων χρηματοπιστωτικά κυβερνήσεων κρατών-μελών της ευρωζώνης θα υφίσταντο απώλειες σε μελλοντικά δάνεια, οι δύο κυπριακές τράπεζες εξακολουθούσαν να επιδεικνύουν αδιαφορία για την έκθεσή τους στα ελληνικά κρατικά ομόλογα, όπως τονίζεται.

Επιπλέον, τον Ιούλιο του 2010, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) διεξήγαγε «ειδικά τεστ αντοχής» σε ευρωπαϊκές τράπεζες για να δει πώς αυτές θα ανταποκρίνονταν σε περίπτωση επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι συγκεκριμένες δοκιμασίες που μετρούσαν τις επιπτώσεις της οικονομίας σε χαρτοφυλάκια δανείων, δεν συμπεριελάμβαναν ενδεχόμενες απώλειες
από κρατικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι δύο κυπριακές τράπεζες να κριθούν ως έχουσες επαρκή κεφάλαια. Το ίδιο συνέβη και με το επόμενο τραπεζικό τεστ της ΕΒΑ και μόνο τον Δεκέμβριο του 2011, όταν η ΕΒΑ εισήγαγε τον παράγοντα των ενδεχόμενων απωλειών λόγω κρατικών ομολόγων, απεκαλύφθησαν τα ελλείμματα κεφαλαίου των δύο κυπριακών τραπεζών, ύψους 1,56 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου και 1,97 δισ. ευρώ για τη Λαϊκή, τα οποία οι δύο τράπεζες είχαν προθεσμία έως τον Ιούνιο του 2012 για να καλύψουν, πράγμα το οποίο δεν επετεύχθη, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς» επισημαίνει στο σχετικό δημοσίευμά της ότι οι Ευρωπαίοι «φύτεψαν τους σπόρους» της κρίσης στην Κύπρο με τη συμφωνία για το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, στα τέλη Οκτωβρίου του 2011. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε ότι «ήταν τότε που η ΕΕ, αγωνιζόμενη να αντιμετωπίσει μια κρίση χρέους στην Ελλάδα, στην ουσία έβαλε μια ωρολογιακή βόμβα που θα προκαλούσε μια μεγάλη τρύπα στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, καθώς και μια αλυσιδωτή αντίδραση απρομελέτητων και επιδεινούμενων συνεπειών».

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Πολ Κρούγκμαν, με αφορμή προχθεσινό άρθρο του, με το οποίο τάσσεται υπέρ της εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, με νέο άρθρο του στη «Νιου Γιορκ Τάιμς» απαντά στο ερώτημα για το εάν η αποχώρηση από την ευρωζώνη θα καταστήσει δυσβάστακτο το βάρος του κυπριακού χρέους και θα οδηγήσει σε αναγκαστική χρεοκοπία της χώρας. Μεταξύ άλλων, υποστηρίζει ότι «το πραγματικό βάρος του χρέους θα διογκωθεί ούτως ή άλλως σε βάθος χρόνου, είτε η χώρα παραμείνει εντός είτε βρεθεί εκτός ευρώ», υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι «δεν αξίζει η παραμονή εντός ευρωζώνης τη μεγάλη οικονομική θυσία, που αυτή συνεπάγεται για τον κυπριακό λαό». 
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: