Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ME TON ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ;

SHARE

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΙΝΤΙΤΟΥΤΟ ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ!
Απομακρύνθηκαν με εντολή από το Μαξίμου να παραιτηθούν οι Αθανασόπουλος και Μέργος. Μια κίνηση που αιφνιδίασε πολλούς αλλά όχι το Fimotro. Με τον Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ που έχει και αυτός βαρύ κακούργημα...
στην πλάτη του τι γίνεται; Παραμένει στην θέση του ενώ θα έπρεπε να είχε ζητηθεί άμεσα η παραίτησή του; Στο εξωτερικό πάντως άρχισαν να βαράνε πιστολιές. Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο από την έδρα του την Ολλανδία εξέδωσε ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο πρόεδρός του. Την παραθέτουμε ολόκληρη :

Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο
International Statistical Institute Permanent Office P.O. Box 24070 2490 AB The Hague The Netherlands Tel: +31703375737 Fax: +31703860025 Website: http://isi.cbs.nl E-mail: isi@cbs.nl
Δήλωση
αναφορικά με τη δίωξη κατά του Προέδρου και δύο διευθυντικών στελεχών της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ΕΛΣΤΑΤ
Το Διεθνές Στατιστικό Ινστιτούτο (ΔΣΙ) είναι μια επιστημονική κοινότητα που απαριθμεί πάνω από 5.000 μέλη παγκοσμίως, και δίκτυο που περιλαμβάνει πολλές δημόσιες υπηρεσίες, διεθνείς οργανισμούς, ενώσεις και ομάδες στατιστικών σε όλο τον κόσμο.
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι εκπρόσωποι του ΔΣΙ προβαίνουν σε αυτήν τη δήλωση για να εκφράσουν τη βαθιά τους απογοήτευση και τη σοβαρή τους ανησυχία για τη δίωξη κατά του κ. Ανδρέα Γεωργίου, Προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), και δύο διευθυντικών στελεχών της ΕΛΣΤΑΤ. Οι κατηγορίες κατά του κ. Γεωργίου και των δύο στελεχών για διόγκωση των εκτιμήσεων για το δημοσιονομικό έλλειμμα και χρέος της Ελλάδας για το έτος 2009 είναι εκ της φαντασίας και δεν συνάδουν με τα γεγονότα.
Ο κ. Γεωργίου ορίσθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων το 2010 για να συνδράμει στην παραγωγή αξιόπιστων στατιστικών στην Ελλάδα. Έχει προϋπηρεσία στο ΔΝΤ και γνωρίζει πολύ καλά τη σημασία που έχουν η ακεραιότητα των επίσημων στατιστικών και η εμπιστοσύνη σε αυτές τις στατιστικές για την αποτελεσματική διακυβέρνηση μιας χώρας. Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ελλάδας οφείλονταν εν μέρει στις χαμηλής ποιότητας και εσφαλμένες στατιστικές για διάστημα αρκετών ετών που είχε ως αποτέλεσμα να μην αντιμετωπιστεί νωρίτερα η σοβαρότητα της κατάστασης, με λιγότερο αυστηρές προσαρμογές στη δημοσιονομική και κοινωνική πολιτική. Η κακή κατάσταση των δημοσιονομικών στατιστικών της Ελλάδας πριν το 2010 αποτυπώνεται ξεκάθαρα σε Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα Στατιστικά Στοιχεία για το Δημοσιονομικό Έλλειμμα και Χρέος της Ελλάδας που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2010.
Επικουρούμενος από την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Γεωργίου και η ομάδα του στην ΕΛΣΤΑΤ επιδόθηκαν στο έργο τους για να καταρτίσουν εκ νέου τις δημοσιονομικές στατιστικές σύμφωνα με τα πρότυπα της ΕΕ. Η Eurostat παρακολουθούσε το έργο αυτό και προσυπέγραφε ότι συμμορφώνεται με τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ, τα οποία η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ είναι υποχρεωμένη να τηρεί. Η Eurostat έχει δημοσιεύσει χωρίς επιφυλάξεις για πέντε συνεχόμενες φορές τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας τα οποία έχουν καταρτιστεί από τον κ. Γεωργίου και την ομάδα του σε εξαμηνιαία βάση. Σε πρόσφατη δημόσια ανακοίνωση του ο Γενικός Διευθυντής της Eurostat δήλωσε ότι ο κ. Γεωργίου χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του. Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής
τόνισε ότι η Eurostat διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι το έλλειμμα του 2009 υπερεκτιμήθηκε ή ότι ασκήθηκαν οποιεσδήποτε πιέσεις στην ΕΛΣΤΑΤ για να παραποιήσει στοιχεία.
Πιστεύουμε ότι δεν έχουν καμία απολύτως βάση οι κατηγορίες κατά του κ. Ανδρέα Γεωργίου και των δύο συνεργατών του στην ΕΛΣΤΑΤ. Η εκδίκαση μια τέτοιας δίωξης δεν θα ήταν τραυματική μόνο για τους συγκεκριμένους στατιστικούς. θα υπέσκαπτε συνάμα και την επαγγελματική ανεξαρτησία των επίσημων στατιστικών στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα, αλλά και την εμπιστοσύνη στις ελληνικές στατιστικές, στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς της Ελλάδας.
Καλούμε τα θεσμικά όργανα της Ελλάδας να διασφαλίσουν την ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και τον επαγγελματισμό των ελληνικών στατιστικών και να απέχουν από περαιτέρω δίωξη του Προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ.
Οι υπογράφοντες
Πρόεδρος του Διεθνούς Στατιστικού Ινστιτούτου Jae C Lee
Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δεοντολογίας του ΔΣΙ Dennis Trewin
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: