Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Οι βασικοί στόχοι του Μνημονίου δεν μπορούν να αλλάξουν, λένε ευρωπαϊκές πηγές

SHARE
Το Μνημόνιο της Ελλάδας μπορεί να αλλάξει σε λεπτομέρειες, αλλά όχι και στους βασικούς στόχους του για να καταστεί βιώσιμο το χρέος και να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές, είπε την Τρίτη στο Reuters υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι οι όροι που συμφώνησε νωρίτερα φέτος η Ελλάδα μπορούν να «αλλάξουν» και να «προσαρμοστούν», ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Ευρωζώνη και την Ελλάδα σχετικά με το εύρος των αλλαγών αυτών.
Εν τω μεταξύ, πρόωρη χαρακτηρίζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οποιαδήποτε συζήτηση για επιμήκυνση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής της Ελλάδας και του χρόνου εφαρμογής των δημοσιονομικών μέτρων. Όπως αναφέρουν, ενδεχόμενη παράταση στην εφαρμογή των δημοσιονομικών παρεμβάσεων συνεπάγεται κόστος για τα κράτη μέλη που χρηματοδοτούν την Ελλάδα και είναι αυτά που εν τέλει θα αποφασίσουν για το εάν θα παρασχεθεί στην χώρα πρόσθετος χρόνος.
Τα ίδια στελέχη τονίζουν πως προέχει η επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα η οποία θα αποτυπώσει την παρούσα κατάσταση και θα εξετάσει με τη νέα κυβέρνηση την εξέλιξη του οικονομικού προγράμματος και τις ενδεχόμενες αποκλίσεις.
Εν συνεχεία θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Ωστόσο, στην καλύτερη των περιπτώσεων αυτό αναμένεται να γίνει τον Ιούλιο, καθώς τόσο στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, όσο και στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις 28 - 29 Ιουνίου δεν θα υπάρξουν παρά προκαταρκτικές - αναγνωριστικές συζητήσεις.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, στην περίπτωση που το Eurogroup και το ΔΝΤ εγκρίνουν την επιμήκυνση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος για 12 ή 24 μήνες, δηλαδή έως και τα τέλη του 2016, θα αποφασίσουν και τον τρόπο που θα χρηματοδοτηθεί η κάλυψη του ταμειακού ελλείμματος του προϋπολογισμού και η εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους για το ίδιο διάστημα.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: