Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Πλαφόν στις αναλήψεις μελετά η ΕΕ αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ

SHARE
Aπίστευτα μέτρα, όπως περιορισμό των αναλήψεων από ATM, ελέγχους στα σύνορα και κεφαλαιακούς ελέγχους φέρονται να έχουν συζητήσει οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το κοινό νόμισμα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το οποίο επικαλείται δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων, αυτές οι ιδέες αποτελούν μέρος των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, επισημαίνοντας πως αυτές οι συζητήσεις αποτελούν κυρίως προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο, παρά σχεδιασμό για κάτι είναι πιθανό να γίνει.
Ωστόσο, η αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα για τις ελληνικές εκλογές έχει οδηγήσει στην ανάγκη για μέτρα έκτακτης ανάγκης, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.
Εκτός των προαναφερθέντων μέτρων φέρεται να έχει συζητηθεί επίσης η αναστολή της συμφωνίας Σένγκεν η οποία επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση πολιτών εντός 26 χωρών.
«Ένας σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης βρίσκεται σε εξέλιξη για ένα σενάριο στο πλαίσιο του οποίο η Ελλάδα θα φύγει. Ο περιορισμός των αναλήψεων από τα ATMs και ο περιορισμός της κίνησης των κεφαλαίων έχουν εξεταστεί και αξιολογηθεί» αναφέρει μία από τις πηγές που είχε συμμετοχή στις τηλεδιασκέψεις.
Μια άλλη πηγή επιβεβαίωσε τις συζητήσεις, συμπεριλαμβανόμενης της αναστολής της Συνθήκης Σένγκεν σαν μια από τις επιλογές τέθηκαν στο τραπέζι.
«Αυτές δεν είναι πολιτικές συζητήσεις, αυτές είναι συζητήσεις μεταξύ διαφόρων στελεχών που θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο», δήλωσε η δεύτερη πηγή σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις.
«Είναι λογικός σχεδιασμός, αυτό είναι όλο, σχεδιασμός για την χειρότερη περίπτωση», συμπλήρωσε.
Μάλιστα το δημοσίευμα αναφέρει δήλωση εκπροσώπου της ΕΚΤ, ο οποίος αναφέρει πως η «η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει ιδέα για την ύπαρξη τέτοιων σχεδίων».
Το πρακτορείο σημειώνει παράλληλα ότι η Ελβετία προειδοποίησε τον προηγούμενο μήνα ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους εάν η Ευρωζώνη διασπαστεί.
Τέλος, αναφέρεται ότι στην τηλεδιάσκεψη του πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαΐου η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) είχε διαμηνύσει στα κράτη μέλη να προετοιμάσουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: