Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Τι αλλάζει στη φορολογία από το 2012

SHARE
Σε δύο φάσεις η διαμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Καθιερώνεται πόθεν έσχες για όλους.
Αλλάζουν οι όροι των συναλλαγών με φοροκάρτα και point system. Καταργούνται τα βιβλία β' και γ' κατηγορίας

Στις αρχές του 2012 αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή το νέο φορολογικό σύστημα, ενώ το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης προωθεί σε πρώτη φάση και αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
Σε άμεση προτεραιότητα του αρμόδιου υπουργείου φαίνεται ότι τίθεται η αλλαγή στη σχέση φορολογουμένων με τους φοροελεγκτικούς μηχανισμούς, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στα εκτεταμένα φαινόμενα φοροδιαφυγής.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
* Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η επιβολή προστίμου 100 ευρώ σε βάρος των φυσικών προσώπων που θα διαπιστώνεται κατά τη διάρκεια ελέγχου ότι δεν ζητούν αποδείξεις για τις αγορές τους. Το πρόστιµο θα καταβάλλεται εντός 10 ηµερών σε οποιαδήποτε ∆ΟΥ, µε έκπτωση 50%.
Για τα πρόστιμα, θα προβλέπεται έκπτωση 40% αν το ποσό θα δίνεται σε δόσεις, 60% αν καταβληθεί εφάπαξ, ενώ θα δίνεται επιστροφή έως και 30% σε όσους πληρώνουν τα πρόστιμα.
* Σε περίπτωση μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης των στοιχείων που έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη συναλλαγής άνω των 5.000 ευρώ θα επιβάλλεται πρόστιμο για κάθε παράβαση ίσο με 25% της συναλλαγής ή μέρους αυτής που αποκρύφτηκε. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα προσαυξάνεται κατά 50%.
* Η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, θα επισύρει πρόστιμο ίσο με το 30% της αξίας κάθε στοιχείου ή καταχώρησης μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη των 5.000 ευρώ. Το συνολικό ανώτατο πρόστιμο ανά φορολογικό έλεγχο που αφορά την ίδια διαχειριστική περίοδο δεν θα μπορεί να υπερβεί τις 300.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα προσαυξάνεται κατά 50%.
Τα πρόστιμα που βεβαιώνονται θα καταβάλλονται σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τον περιορισμό ότι κάθε δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη των 300 ευρώ εκτός της τελευταίας. Κατά την εμπρόθεσμη καταβολή των προστίμων, εφάπαξ ή σε δόσεις θα παρέχεται έκπτωση 60% για την εφάπαξ καταβολή, 40% για την καταβολή σε δόσεις, για κάθε δόση, εκτός της πρώτης για την οποία δεν παρέχεται έκπτωση. Επισημαίνεται ότι δεν θα είναι δυνατή η πληρωμή με έκπτωση επόμενης δόσης αν δεν έχει εξοφληθεί η προηγούμενη αυτής.
* Επίσης, καθιερώνεται νέο point system για τις παραβάσεις, όπου θεσπίζονται για πρώτη φορά "κίνητρα συμμόρφωσης", ενώ υπάρχουν ελαστικότερα πρόστιμα για τυπικές φορολογικές παραβάσεις.
* Ακόμα, καταργείται η διάκριση των βιβλίων σε β΄και γ΄κατηγορίας. Τα βιβλία που σήμερα ονομάζονται β΄κατηγορίας μετονομάζονται σε απλογραφικά, ενώ τα γ΄κατηγορίας σε διπλογραφικά. Οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες των οποίων τα ακαθάριστα έσοδα δεν υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. ευρώ τηρούν απλογραφικά βιβλία, ενώ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα του 1,5 εκατ. ευρώ τηρούν διπλογραφικά βιβλία.
* Μεταξύ των αλλαγών που θα περάσουν σε πρώτη φάση θα είναι η υποχρεωτική χρήση της φοροκάρτας από τις αρχές του 2012, καθώς και το πόθεν έσχες για όλα τα εισοδήματα.
Η δήλωση εισοδημάτων
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: