Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

"Βουτιά" των καταθέσεων στις τράπεζες

SHARE
Παρακολουθούμε «βαθυστόχαστες» μελέτες αναλυτών που προσπαθούν να εξηγήσουν το γιατί οι τραπεζικές καταθέσεις στη χώρα μας εμφάνισαν μείωση κατά 12% το 2010. Και δεν αναφέρουν το αυτονόητο: Ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις τράπεζες μειώθηκαν λόγω της κρίσης και της αφαίμαξης των λαϊκών εισοδημάτων από τα ασφυκτικά οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν σε εργαζόμενους, συνταξιούχους, επαγγελματίες. Που να βρει ο άλλος περίσσευμα για να καταθέσει στις τράπεζες, όταν πλέον αυτά που βγάζει κάθε μήνα δεν του αρκούν για να ζήσει; Καθώς, έτσι που καταντήσαμε, αντί για καταθέσεις, οι περισσότεροι αποσύρουν και τα λίγα λεφτουδάκια που είχαν στις τράπεζες, «στην άκρη για ώρα ανάγκης» που έλεγαν οι παλιοί, ώστε να μπορέσουν να τα φέρουν βόλτα.
Ενημερωτικά πάντως να σας πούμε ότι από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, το συνολικό απόθεμα που διατηρούν στις ελληνικές τράπεζες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, μειώθηκε το 2010 κατά 29,1 δισ. Ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η «Τράπεζα της Ελλάδος», οι καταθέσεις στη χώρα μας μειώθηκαν το 2010 κατά 12% σε σχέση με το 2009, με αποτέλεσμα το τέλος Δεκεμβρίου το συνολικό τους ποσό να υποχωρήσει στα 208,8 δισ. ευρώ, από τα 237.9 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2009.
Πιο αναλυτικά τα νοικοκυριά εμφανίζονται να απέσυραν από τις τράπεζες περισσότερα από 23 δισ. ευρώ, καθώς το συνολικό τους απόθεμα το Δεκέμβριο του 2010 υποχώρησε στα 173,5 δισ. ευρώ, από τα 196,8 δισ. ευρώ που ήταν τον αντίστοιχο μήνα του 2009.
Πάντως το Δεκέμβριο του 2010 καταγράφεται μία σταθεροποίηση της κατάστασης. Οι καταθέσεις των νοικοκυριών εμφάνισαν μια μικρή αύξηση της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, από 190,2 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο στα 191,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.
Ωστόσο η αύξηση αυτή υπερκαλύφθηκε από τη μείωση των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, οι οποίες υποχώρησαν στα 17 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο, εξαιτίας της διολίσθησης του ευρώ.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: