Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Τά κόλπα της κυβέρνησης…

SHARE
Δείτε τί συμβαίνει κάθε φορά πού παίρνουμε τή δόση μας… Μήπως τό παιχνίδι είναι στημένο; Έκτός τής πρώτης πού μοιάζει μέ ήρεμη αύξάνεται μιά ένταση συνεχώς μεταξύ Έλλάδας καί δανειστών. Αύτή ή ένταση κρύβει τίς προσπάθειες τής μιάς καί τής άλλης πλευράς νά έπιβάλλουν τούς όρους τους. Τώρα πώς ή Έλλάδα μπορεί νά έπιβάλει όρους δέν τό καταλαβαίνω, όταν γνωρίζω ότι μάς έχουν πάρει τά σώβρακα, τί όρους νά έπιβάλω;
Στα ελληνικά ταμεία η πρώτη δόση του δανείου Το πρώτο τμήμα των ευρωπαϊκών δανείων προς την Ελλάδα, ύψους 14,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καταβλήθηκε την Τρίτη το πρωί, όπως προβλεπόταν, για να βοηθηθεί η χώρα να αντεπεξέλθει στις προθεσμίες αποπληρωμής των χρεών της, όπως έγινε γνωστό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το γεγονός επιβεβαίωσε με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες και ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με τον οποίο το ποσό που εκταμιεύθηκε την Τρίτη αφορά τη συμβολή 10 χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ.
Όσον αφορά στις υπόλοιπες πέντε που δεν συμμετείχαν στη πρώτη δόση, εκκρεμούν εσωτερικά ζητήματα και διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν στι χώρες αυτές, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνισε πως στο μέλλον θα συμμετάσχουν κι αυτές, όπως, εξάλλου, έχουν δεσμευθεί.
Το Συμβούλιο Eurogroup επιβεβαίωσε την ετοιμότητα των χωρών-μελών του να διαθέσουν το πρώτο μέρος των διμερών συντονισμένων δανείων προς την Ελλάδα, υπογράμμισε σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο του Eurogroup ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε επίσης ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε λεπτομερώς το Συμβούλιο για την πορεία εφαρμογής του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.
«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και απορρίπτουμε όσα έχουν γραφεί στα ΜΜΕ σχετικά με αυτό το ζήτημα. Φυσικά θα παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις στην Ελλάδα», ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup.
Με την εκταμίευση των 14,5 δισ. και το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμπληρώνεται η πρώτη δόση των 20 δισ. ευρώ από το μηχανισμό στήριξης συνολικού ύψους 110 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας, Ευρωζώνης και ΔΝΤ στο πλαίσιο του τριετούς οικονομικού προγράμματος που εφαρμόζεται στη χώρα μας. Με αυτά τα χρήματα καλύπτονται οι άμεσες και βραχυχρόνιες δανειακές ανάγκες και υποχρεώσεις της Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
Η λίστα των δέκα χωρών της Ευρωζώνης που συνέβαλαν στην πρώτη δόση έχει ως εξής:
Χώρα Ποσό ΚfW - Γερμανία 4,427,870,552.22 Γαλλία 3,325,164,236.57
Ιταλία 2,921,922,720.93 Ισπανία 1,941,619,822.56 Ολλανδία 932,510,618.54 Αυστρία 454,003,276.67
Πορτογαλία 409,274,004.99 Λουξεμβούργο 40,847,902.58 Κύπρος 32,009,604.25 Μάλτα 14,777,260.69
ΣΥΝΟΛΟ 14,500,000,000.00
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η σημερινή κρίση είναι μόνο ελληνική κρίση», αλλά πρόσθεσε με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα «θα την ξεπεράσει». «Η ανάπτυξη είναι ένα ερώτημα-κλειδί. γιατί η Ελλάδα αντιμετωπίζει τόση δυσκολία για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης; Διότι έχει πρόβλημα ανταγωνιστικότητας», υποστήριξε ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ο κ. Στρος Καν δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευθούν τη σημερινή κρίση για «να αναμορφώσουν» το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ και να ολοκληρώσουν τη νομισματική ενοποίηση.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: