Το σχέδιο ξεδιπλώνεται πλέον καταδεικνύοντας ότι όλα τα μέτρα που ελήφθησαν και ζημίωσαν τον Έλληνα πολίτη δεν απέδωσαν. Η Ελλάδα προχώρησε σε μια άκρως επιθετική μείωση ελλειμμάτων αλλά γνώριζε εκ των προτέρων πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Το σχέδιο ενορχηστρώθηκε περίτεχνα και πλέον σταδιακά αποκαλύπτεται.
Η Ελλάδα δεν θα σταματήσει μόνο στην επαναγορά χρέους θα υπάρξει και haircut στα ομόλογα.
Αυτό πλέον είναι μονόδρομος. Ωστόσο η διαδικασία επαναγοράς θα απαιτήσει moral hazard δηλαδή ηθικό κώδικα όπως επίσης και όταν θα ολοκληρωθεί το σχέδιο δηλαδή με το haircut.
Τα στάδια λοιπόν θα είναι 4 όπως έχει αποκαλύψει το www.bankingnews.gr .
Στάδιο πρώτο επιμήκυνση του νέου χρέους των 110 δις ευρώ κατά 10 χρόνια ενώ εξετάζεται ακόμη και η επιμήκυνση για 30 χρόνια. Με επιτόκιο όχι 5% αλλά 3,8% με 4%.
Στάδιο δεύτερο επιμήκυνση του παλαιού χρέους όχι όλων των εκδόσεων αλλά από 2 έως 10 χρόνια.
Στην διαδικασία αυτή θα συμπεριληφθεί και η επαναγορά χρέους.
Το ιδανικό σενάριο θα ήταν η Ελλάδα εφόσον διέθετε κεφάλαια να μπορούσε να επαναγοράσει μέρος του χρέους της.
Αν η Ελλάδα μπορούσε να αγοράσει 50 δις ευρώ το κέρδος που θα αποκόμιζε θα ήταν μέσος κόστος τρέχουσας αξίας 80 μονάδες βάσης μείον την τελική αξία δηλαδή 62,5 δις ευρώ συνολική αξία ομολόγων στην λήξη τους άρα κέρδος 12,5 δις ευρώ.
Με βάση το σχεδιασμό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα δανείσει την Ελλάδα 50 δις ευρώ.
Το ελληνικός κράτος εν συνεχεία θα ζητήσει από τους σημερινούς κατόχους ομολόγων να
επαναγοράσει πριν την λήξη τους ομόλογα και αν καταφέρει να συγκεντρώσει σημαντικά κεφάλαια, τα ομόλογα που θα έχει συγκεντρώσει θα τα μεταβιβάσει στο Ταμείο το οποίο θα τα διαθέσει ως περιουσιακό στοιχείο.
Σε ποια τιμή το ελληνικό κράτος θα επαναγόραζε ελληνικός χρέος, ελληνικά ομόλογα;
Προφανώς σε αγοραίες τιμές, στις εκάστοτε τρέχουσες… Ωστόσο είναι προφανές ότι όταν το ελληνικό δημόσιο βγει στις αγορές να επαναγοράσει χρέος οι τιμές θα ανέβουν.
Π.χ. η 3ετία εμφανίζει τιμή 78 μονάδες βάσης. Αν ανακοινωθεί σχέδιο επαναγοράς οι τιμές θα πάνε στο 85 ή 88 μονάδες βάσης καθώς οι πωλητές θα θελήσουν να καταγράψουν την μικρότερη δυνατή απώλεια. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με ξένους πιστωτές ώστε να υπάρξουν συμφωνίες. Προφανώς με κάθε κάτοχο ομολόγων Ελλάδος θα υπάρχουν διαπραγματεύσεις.
Πως λειτουργούν τα ομόλογα;
Αν ένας επενδυτής έχει τοποθετήσει 10 εκατ ευρώ σε ελληνικό χρέος σε ομόλογα δηλαδή αυτά στην τρέχουσα συγκυρία έχουν μειωθεί στα 8 εκατ.
Ένα ομόλογο εκδίδεται στις 100 μονάδες βάσης. Πάνω από 100 μονάδες βάσης π.χ. 102 μονάδες βάσης είναι κέρδος αν πουληθεί πριν την λήξη. Δηλαδή στα 10 εκατ ευρώ είναι 10,2 εκατ δηλαδή κέρδος 200 χιλ ευρώ.
Αν το ομόλογο έχει υποχωρήσει στις 80 μονάδες βάσης όπως εν προκειμένω τα περισσότερα στην Ελλάδα σημαίνει ότι τα 10 εκατ ευρώ θα έχουν μειωθεί στα 8 εκατ δηλαδή ζημία 2 εκατ ευρώ.
Ποιοι θα πωλήσουν ελληνικό χρέος;
Ο αγοραστής ενός ομολόγου όταν έχει τοποθετήσει 10 εκατ ευρώ και αποτιμάται στις 80 μονάδες βάσης σημαίνει ότι τα 10 εκατ αποτιμώνται σε 8 εκατ άρα απώλεια 2 εκατ ευρώ.
Θεωρητικά ξένες τράπεζες καθώς στελέχη ελληνικών τραπεζών δηλώνουν ότι αν το ελληνικό κράτος αποφάσιζε να αγοράσει χρέος οι ελληνικές τράπεζες θα έχαναν ένα αξιόλογο μέρος του αρχικώς επενδεδυμένου κεφαλαίου, άρα δεν θα συμμετείχαν….
Πρακτικά θα μπορούσαν να πωλήσουν ελληνικά ομόλογα όσοι έχουν εγγράψει τις ζημίες από την νέα αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων στους ισολογισμούς τους.
Π.χ. αν η Commerzbank που κατέχει 2,9 δις ευρώ ελληνικό χρέος το 1 δις ευρώ το έχει αποτιμήσει σε τρέχουσες τιμές άρα έχει εγγράψει ήδη την ζημία στον ισολογισμό της θα έχει κίνητρο να το πουλήσει στην Ελλάδα.
Γιατί οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πρόβλημα να πωλήσουν;
Οι Ελληνικές τράπεζες για να προστατέψουν τους ισολογισμούς τους από την έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ύψους 55 δις ευρώ τι έκαναν προχώρησαν σε μια ριζική αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους.
Στο παρελθόν οι τράπεζες και ορθά βεβαίως για να προστατεύσουν τα κεφάλαια τους και τα αποτελέσματα τους μετέφεραν σχεδόν εξολοκλήρου τα ομόλογα που κατέχουν συνολικά 55 δις ευρώ από το εμπορικό χαρτοφυλάκιο το trading και το διαθέσιμο προς πώληση AFS στα ΗΤΜ και LAR δηλαδή διακράτηση μέχρι την λήξη.
Τα HTM και τα δάνεια LaR αποτιμώνται στις τιμές κτήσης και δεν επηρεάζουν κεφάλαια οι αποτελέσματα.
Το trading επιδρά καθημερινά στα αποτελέσματα και το AFS αποτιμάται κάθε τρίμηνο σε αγοραίες τιμές και επηρεάζει τα κεφάλαια όχι τα αποτελέσματα.
Έτσι βρέθηκαν οι τράπεζες σε αυτή την συγκυρία να διαθέτουν 1,5 δις ευρώ ομόλογα σε σύνολο 55 δις ευρώ στο trading.
Θεωρητικά οι τράπεζες θα μπορούσαν να επιστρέψουν αυτά τα 1,5 δις ευρώ στο ελληνικό κράτος. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν και 8 δις AFS δηλαδή ομόλογα που αποτιμώνται κάθε τρίμηνο. Θεωρητικά και αυτά θα μπορούσαν να επιστραφούν.
Όμως 45 δις ευρώ βρίσκονται στο HTM και Lar δηλαδή σε χαρτοφυλάκια που αποτιμώνται σε τιμές κτήσης και αυτά δεν μπορούν να τα πωλήσουν στο κράτος καθώς θα χάσουν.
Μόνο αν το ελληνικός κράτος κάνει για ορισμένα εξ αυτών μια καλή προσφορά.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου