Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΤΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ

SHARE

Μείωση -μεγαλύτερη των εκτιμήσεων- σημειώθηκε στις ελληνικές εξαγωγές τον περασμένο Σεπτέμβριο, επιβεβαιώνοντας τη μείωση της ζήτησης κυρίως από τις αγορές των κρατών-μελών της ΕΕ, λόγω επέκτασης της οικονομικής...
συρρίκνωσης, αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από τη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Αρνητική εξέλιξη αποτελεί, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, και το γεγονός ότι παρατηρείται μείωση των εξαγωγών και προς τις Τρίτες Χώρες, που όμως σε επίπεδο 9μήνου του 2012 συντηρούν τους θετικούς ρυθμούς για το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών.
Στο 9μηνο του 2011, το ποσοστό συμμετοχής των χωρών της ΕΕ στην απορρόφηση ελληνικών εξαγωγών ανέρχονταν στο 67%, έναντι 33% των Τρίτων Χωρών.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, Χρ.Σακελλαρίδη «οι οικονομικές αντιξοότητες και η συρρίκνωση των οικονομιών της ΕΕ αποδεικνύουν ότι η κρίση δεν είναι αποκλειστικότητα της Ελλάδας.»

» Το πρόβλημα είναι συνολικό και δεν μπορεί ολόκληρο το οικονομικό οικοδόμημα, η πραγματική οικονομία της Ευρώπης να είναι δέσμια σε λογικές δόσεων, αναβλητικότητα στη λήψη πολιτικών αποφάσεων και χρονικές μεταθέσεις στην επίλυση δημοσιονομικών προβλημάτων.»

» Οι πρόσφατες αποφάσεις της Γαλλίας για επανεργοποίηση εγγυήσεων ασφάλισης εξαγωγών προς την Ελλάδα, η άνοδος της χώρας μας κατά 22 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της ανταγωνιστικότητας της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι σημαντικές επιχειρηματικές συμφωνίες για αξιοποίηση της Ελλάδας ως διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης για επιστροφές ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, με την εξομάλυνση των δόσεων από πλευράς δανειστών, συνθέτουν το περίγραμμα λύσεων που θα πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί στην Ευρώπη και περικλείεται από το τρίπτυχο: αλληλεγγύη, συνέργειες και αμοιβαίως επωφελείς συμπράξεις για την αναθέρμανση της ευρωπαϊκής οικονομίας συνολικά».

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς τα πετρελαιοειδή, υποχώρησε στο ποσό των 1.320,6 εκατ. ευρώ (1.702,9 εκατ. δολάρια) έναντι 1.419,6 εκατ. ευρώ (1.960,8 εκατ. δολάρια) κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2011 παρουσιάζοντας μείωση 7,0%.

Οι αρχικές εκτιμήσεις προέβλεπαν μείωση της τάξης του 6,6%.

Η μείωση αυτή προκλήθηκε εξαιτίας της μείωσης των εξαγωγών κατά 6% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 8,8% προς τις Τρίτες Χώρες.

Σε επίπεδο 9μήνου 2012, η συνολική αξία των εξαγωγών, χωρίς πετρελαιοειδή, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2012 ανήλθε στο ποσό των 12.447,0 εκατ. ευρώ (16.001,6 εκατ. δολάρια) έναντι 11.824,7 εκατ. ευρώ (16.689,8 εκατ. δολάρια) κατά το ίδιο διάστημα του έτους 2011, παρουσιάζοντας αύξηση, σε ευρώ, 5,3%.

Η διατήρηση της αύξησης των εξαγωγών εντός του ορίου των αρχικών προβλέψεων του ΠΣΕ για ετήσια αύξηση μεταξύ 4 και 6%, αποδίδεται στην αύξηση των εξαγωγών προς τις Τρίτες Χώρες σε ποσοστό 22,6%, έναντι μείωσης των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ κατά 3,3%
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: