Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2012

ΔΟΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΕΣΠΑ...ΠΕΦΤΟΥΝ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

SHARE

Γράφει ο Νίκος Κούτρικας 
Οικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑ
Είναι αληθές παρότι... ο "προϋπολογισμός της ΕΕ για το 2014-2020" ήταν το κύριο θέμα της συνόδου Κορυφής το Ελληνικό ζήτημα... απασχόλησε πολύ τους ξένους ηγέτες! Η Ελληνική αντιπροσωπεία... 

βρίσκεται στη Σύνοδο και είναι επιφορτισμένη με τρία καυτά θέματα...με 1ο θέμα την εκταμίευση της δόσης 2ο θέμα την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και 3ο θέμα τα κονδύλια ΕΣΠΑ.
Ας αρχίσουμε πρώτα από την... δόση:
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας φαίνεται... να υπάρχει συνεννόηση μετά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά για τα "τεχνικά θέματα" και έτσι τη Δευτέρα στο Eurogroup θα αποφασιστεί... η εκταμίευση της δόσης και μάλιστα "ολόκληρης" αφού αποκλείστηκε η τμηματική καταβολή της.
Τώρα όσο αναφορά το δεύτερο...την βιωσιμότητα του χρέους:
Το ΔΝΤ φαίνεται διατεθειμένο... να συμφωνήσει σε μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ το 2020!
Ενώ... όσο αφορά το "χρηματοδοτικό κενό" έφθασε στα 10 δις ευρώ που ουσιαστικά είναι παράλογο ποσό για να μην προχωρήσει η συμφωνία όπως έγινε στο προηγούμενο Eurogroup αφού κανένας δεν επωμίστηκε το συνολικό κόστος... χαρακτηριστική είναι η άποψη Ευρωπαίου αξιωματούχου ότι ..."η μείωση των επιτοκίων, για να μειωθεί το χρέος στο 124% του ΑΕΠ, κοστίζει 10 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί μόνο στο ένα τοις χιλίοις του ευρωπαϊκού ΑΕΠ !!!
Θέλετε να τα σπάσουμε γι΄αυτό το ένα τοις χιλίοις;"
Για τη μείωση των επιτοκίων... πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δε μπόρεσαν να αντιληφθούν ποιες είναι οι επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους καθώς είχαν αδυναμία να δεσμευτούν χωρίς την εξουσιοδότηση από τα εθνικά τους κοινοβούλια.
Έτσι όταν... διακόπηκε η συνεδρίαση του Eurogroup τα ξημερώματα της 21ης Νοεμβρίου δεν απέμενε παρά η συμφωνία επί ενός ποσού της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ( από το σύνολο των 40 δισ. που αναζητούνται για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ) το οποίο αντιστοιχεί μόλις όπως ξαναείπαμε στο 0,1% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Το ΕΣΠΑ τέλος είναι: ο κύριος στόχος του Αντώνη Σαμαρά και του κ.Χατζηδάκη αφού είναι η λύση στην αγορά και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα από την κυβέρνηση!
Έτσι...μπορεί για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-2020 να μην λήφθηκαν αποφάσεις το Ελληνικό ζήτημα  όμως μπήκε σε "πρώτο πλάνο" αφού... στόχος είναι να τηρηθούν οι ημερομηνίες εκταμίευσης της δόσης ενώ ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκει τώρα το χώρο για να επιβάλλει τις Ελληνικές θέσεις...!
Τέλος τα πάντα δείχνουν ότι...όλα θα πάνε καλά" σήμερα αλλά και στο Eurogroup της Δευτέρας σε αντίθεση με το... παράλογο θόρυβο που επικράτησε στις 21ης Νοεμβρίου από κάποιους..."καταστροφολόγους" που γνωρίζουν από... "έντεχνα ενορχηστρωμένη πολιτική λάσπη" και... "αρνητική δημοσιότητα" με πρωταγωνιστές τα Εθνικά και Ευρωπαϊκά οικονομικά θέματα και το έργο της κυβέρνησης, σπέρνοντας έτσι..."πανικό και έντεχνα αρνητικά σχόλια από το σύστημα του τύπου που ελέγχουν" μέσω των "άσχετων και κάθε είδους ειδικών" που τελευταία έχουν μετατραπεί σε δημοσιονομικοί αναλυτές της Ευρώπης!
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: