Σταθερή παραμένει τους τελευταίους μήνες η έξοδος κεφαλαίων από την εγχώρια αγορά ακινήτων με προορισμό τις αγορές του εξωτερικού και κυρίως τη Γερμανία. Ωστόσο, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, αν και το ενδιαφέρον και η ζήτηση είναι σαφώς πιο υψηλά από το πρόσφατο παρελθόν, οι...επενδυτικές συμφωνίες παραμένουν συγκριτικά λιγότερες, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης επιφυλακτικότητας των ενδιαφερόμενων επενδυτών, απόρροια της γενικότερης αβεβαιότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Φόλλμπαχ, σύμβουλο ακινήτων της ImmoConsult, η ζήτηση για απόκτηση ακινήτων στη Γερμανία είναι έντονη από όλες τις περιοχές της Ελλάδας. «Πρόκειται για ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να τοποθετηθούν σε εκεί ακίνητα, τα οποία φορολογούνται λιγότερο και αποδίδουν περισσότερο από τα εγχώρια. Είναι εργαζόμενοι για πολλά χρόνια (όχι συνταξιούχοι), που έχουν συγκεντρώσει κάποιες οικονομίες κι εκτιμούν ότι η γερμανική αγορά ακινήτων είναι ασφαλέστερη απ’ ό,τι η ελληνική», τονίζει στην «Κ».
Το σημαντικό πρόβλημα
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, προκύπτει ένα σημαντικό πρόβλημα, που περιορίζει τελικά τον αριθμό των επενδύσεων που πραγματοποιούνται. Οι περισσότεροι από τους ενδιαφερομένους θέλουν να πωλήσουν κάποιο ακίνητο στην Ελλάδα (συνήθως οικόπεδο, κατοικία ή κατάστημα), ώστε να χρηματοδοτήσουν την απόκτηση του νέου. Διαπιστώνουν όμως πως είτε δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον είτε η προσφερόμενη τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη από την προσδοκώμενη.
«Οι περισσότεροι επενδυτές, πάντως, διαθέτουν ποσά της τάξεως των 250.000 – 300.000 ευρώ κι εφόσον κρίνεται απαραίτητο, συμπληρώνουν το υπόλοιπο απαιτούμενο κεφάλαιο για μια επένδυση, μέσω τραπεζικού δανεισμού. Κατά κανόνα, το ενδιαφέρον αφορά κατοικίες και καταστήματα ή συνδυασμό των δύο (ακίνητα μεικτής χρήσης), αποφεύγουν τα γραφεία, ενώ η προτιμώμενη πόλη είναι το Βερολίνο, καθώς οι τιμές είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με άλλες πόλεις υψηλής ζήτησης, όπως η Φρανκφούρτη», επισημαίνει ο κ. Φόλλμπαχ.
Στα πλεονεκτήματα της γερμανικής αγοράς περιλαμβάνεται και η ευκολία χρηματοδότησης από τις γερμανικές τράπεζες, οι οποίες γενικά χορηγούν δάνεια προς τους ξένους, τα οποία καλύπτουν έως και το 50% της αξίας της επένδυσης, ανάλογα με την ποιότητα του ακινήτου. «Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουν ότι οι τράπεζες της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε ό,τι αφορά την πηγή προέλευσης των κεφαλαίων και εξετάζουν ενδελεχώς την πιθανότητα να είναι προϊόν φοροδιαφυγής ή παράνομων δραστηριοτήτων», τονίζει.
Είναι, πάντως, σαφές ότι από την αρχή της κρίσης, στα μέσα του 2010, η ροή κεφαλαίων προς αγορές ακινήτων του εξωτερικού πολλαπλασιάστηκε. Μόνο το 2011, υπολογίζεται ότι επενδύθηκαν πάνω από 130 εκατ. ευρώ από Ελληνες για την αγορά κατοικιών στο Λονδίνο.
Το παραδοσιακό Λονδίνο
Παραδοσιακά, το Λονδίνο αποτελούσε την κορυφαία προτίμηση των Ελλήνων επενδυτών, και για λόγους αίγλης, αλλά κι επειδή είναι μια πόλη που οι περισσότεροι γνωρίζουν αρκετά καλά. Επιπρόσθετο δέλεαρ αποτελεί και η πολύ ευνοϊκή φορολογία, πέραν της δεδομένης επενδυτικής ασφάλειας που προσφέρει η πόλη. Οι Ελληνες αγοραστές στο Λονδίνο συνιστούν μια από τις σημαντικές ομάδες επενδυτών, αποτελώντας περίπου το 3% του συνόλου (μεταξύ των ξένων αγοραστών).
Εσχάτως βέβαια, η τάση αυτή φαίνεται να διαφοροποιείται υπέρ άλλων προορισμών, όπου η οικονομική ανάπτυξη είναι σαφώς πιο εγγυημένη και οι τιμές χαμηλότερες. Οι τιμές στο Λονδίνο έχουν επιστρέψει σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται σημαντική διόρθωση μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως λόγω της οικονομικής επιβράδυνσης που θα προκύψει. Ετσι, αρκετοί Ελληνες επενδυτές κινούνται προς την έξοδό τους από τη βρετανική αγορά και την είσοδό τους σε άλλες ανεπτυγμένες, όπως η γαλλική, η γερμανική και η ελβετική, ενώ λόγω εγγύτητας και χαμηλών αξιών, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τουρκική αγορά.
Πτωτικά οι αποδόσεις στην Ελλάδα
Οι αποδόσεις που προσφέρει η εκμετάλλευση μιας κατοικίας στην ελληνική αγορά έχουν πλέον υποχωρήσει σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, κυρίως λόγω της εκτόξευσης του φορολογικού κόστους την τελευταία διετία. Σύμφωνα με φορείς της αγοράς, ένα υφιστάμενο διαμέρισμα δεν αποδίδει παρά μόλις 2–3% σε ετήσια βάση, κάτι που σημαίνει ότι όσο χαμηλό και αν είναι το τίμημα αγοράς του, θα χρειαστούν κάποιες δεκαετίες έως ότου γίνει απόσβεση της επένδυσης. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των κατοικιών στη γερμανική αγορά κατοικίας προσέγγισαν το 6–7% κατά μέσον όρο το 2011, δείγμα της ελκυστικότητας της εν λόγω επένδυσης, κάτι που εξηγεί και τη στροφή περισσότερων Ελλήνων στη συγκεκριμένη αγορά. Η τάση αυτή είναι ανεξάρτητη από τις απόψεις που μπορεί να έχουν κάποιοι εκ των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την ασκούμενη πολιτική της ηγεσίας της Γερμανίας και τις ευθύνες της αναφορικά με την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη. Αλλο οι επενδύσεις, άλλο η πολιτική
Δευτέρα 16 Απριλίου 2012
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου