Έφυγαν 32 δισ. ευρώ μόνο από τις μεγάλες τράπεζες...

Σάββατο, 21 Απριλίου 2012

Κεφάλαια ύψους 32,7 δισ. ευρώ έχασαν από τις καταθέσεις τους οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες
( Eθνική 8,5, Alpha Bank 8,9 δισ. ευρώ, Εurobank 8,7 δισ. ευρώ και Τράπεζα Πειραιώς 6,6 δισ. ευρώ ) αποτυπώνοντας με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση των χειμαζόμενων ελληνικών νοικοκυριών – που τρώνε από τα «έτοιμα» για να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Κι αυτό διότι από τα 32 δισ. ευρώ που έφυγαν από τις τράπεζες δεν είναι μόνο τα χρήματα που φυγάδευσαν οι μεγαλοκεφαλαιούχοι στο εξωτερικό, αλλά ένα μεγάλο μέρος – ίσως και το μισό ποσό σύμφωνα με ορισμένους τραπεζίτες – έχει χαθεί εξαιτίας των καθημερινών αναγκών για τις πληρωμές φόρων, λογαριασμών. Βεβαίως, και το μεγαλύτερο «κομμάτι» αποτελούν τα κεφάλαια που έφυγαν σε προορισμούς όπως Ελβετία, Λονδίνο, Χονγκ- Κονγκ ακόμη και στην
Ευρώπη, καθώς ευρωπαϊκές τράπεζες συλλέγουν καταθέσεις στην Ελλάδα με υψηλό επιτόκιο και τις προσμετρούν στο ενεργητικό τους στην μητρική χώρα.
Πολλοί καταθέτες φυγαδεύουν τα χρήματα στο εξωτερικό και από τον συνεχή τονισμό από μέρους της κυβέρνησης ( για ελέγχους των καταθέσεων από την εφορία κα ). Συμπερασματικά, όμως, οι λόγοι για τους οποίους συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων είναι οι υψηλές καθημερινές ανάγκες για τα νοικοκυριά, αλλά και το ανηλεές κυνηγητό από πλευράς της κυβέρνησης. Αν μάλιστα το καλοσκεφθεί κανείς αναρωτιέται γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρεί άμεσα
σε αμνήστευση των κεφαλαίων από την Ελβετία ( αφού καταβληθεί ο σχετικός φόρος ). Διότι δεν έχει καμία οικονομική λογική σε μια χώρα με ύφεση πάνω από 7% να μειώνονται περαιτέρω οι καταθέσεις με λάθος της ίδιας της κυβέρνησης.
Εθνική Τράπεζα : Μείωση 8,5 δισ. ευρώ
Απώλειες 8,5 δισ. ευρώ εμφάνισε στις καταθέσεις η Εθνική Τράπεζα το 2011, καθώς στα τέλη του 2011, υπήρχαν καταθέσεις 59,5 δισ. Ευρώ έναντι 68 δισ. ευρώ του 2010, σημειώνοντας πτώση 12%.
Το δανειακό χαρτοφυλάκιο μειώθηκε στα 72,4 δισ. ευρώ έναντι 75,1 δις. ευρώ καταγράφοντας πτώση 4%.
Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις του Ομίλου παραμένει στα υγιή επίπεδα του 109%, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης βρίσκεται στο 106%, παρά την μείωση των καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 30% σωρευτικά από τα τέλη του 2009. Ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας εντός των τελευταίων 20 μηνών πέτυχε να συγκεντρώσει περίπου 3,5 δις. ευρώ πρόσθετα εποπτικά κεφάλαια.
Αlpha Bank : Μείωση 8,9 δισ. στις καταθέσεις – περαιτέρω απομόχλευση
Στα 29, 3 δισ. ευρώ ανήλθαν οι καταθέσεις της Alpha Bank στα τέλη του 2011, έναντι 38,2 δις. ευρώ καταγράφοντας μείωση 8,9 δισ. ευρώ ή μείωση της τάξεως του 23,2%.
Οι καταθέσεις της Alpha Bank στη Νοτιοανατολική Ευρώπη σημείωσαν επίσης πτώση φθάνοντας τα 5,3 δισ. ευρώ από 6,8 δισ. ευρώ του 2010, καταγράφοντας πτώση 22,2%
Η Τράπεζα το 2011 αύξησε την χρηματοδότηση της από τις κεντρικές τράπεζες κατά 7,7 δις. ευρώ, φθάνοντας τα 21,9 δισ. ευρώ, ενώ το περιθώριο άντλησης περαιτέρω ρευστότητας υπερβαίνει τα 6 δισ. ευρώ, στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2011
Σε ό, τι αφορά τις χορηγήσεις. στα τέλη του Δεκεμβρίου του 2011, ανήλθαν σε 49,7 δις. ευρώ, από 51,5 δισ. ευρώ του 2010. Σε ετήσια βάση, η μείωση της μόχλευσης του ισολογισμού έφθασε το 1,8 δισ. ευρώ.
Εurobank : Μείωση 8,7 δισ. στις καταθέσεις – Στα 51, 4 δισ. ευρώ το δανειακό χαρτοφυλάκιο.
Απώλειες 8,7 δισ. ευρώ εμφάνισε στις καταθέσεις η Eurobank, καθώς στα τέλη του 2010 διέθετε 41,17 δις. ευρώ, ενώ στο τέλος του περασμένου χρόνου συρρικνώθηκαν στα 32,45 δισ. ευρώ. Αντίθετα, με την Ελλάδα, οι καταθέσεις στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατέγραψαν μικρή αύξηση σε σύγκριση το 2011.
Στην πλευρά των δανείων, η Eurobank μείωσε το συνολικό χαρτοφυλάκιο της σε 51,4 δισ. ευρώ, από 53,4 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μια ετήσια μείωση της τάξεως του 3,6%. Η μείωση αυτή είναι χαμηλότερη της μείωσης των καταθέσεων, γεγονός που αποδεικνύει την στήριξη της τράπεζας προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog