Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αυξάνεται η "αιμορραγία" των ασφαλιστικών ταμείων

SHARE
Σημαντικές θα είναι οι απώλειες που θα υποστούν τα ασφαλιστικά ταμεία μετά την ψήφιση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού που προβλέπει περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Τις μεγαλύτερες "ζημιές" θα υποστούν τα ταμεία του Δημοσίου και τα λεγόμενα "ευγενή" ταμεία.
Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την εξοικονόμηση 425 εκατ. ευρώ συνολικά από τις περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και από τις λοιπές περικοπές δαπανών του δημοσίου θα ψηφιστεί την Τρίτη, ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα θα ακολουθήσει η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις περικοπές των δαπανών στην Υγεία και στη φαρμακευτική δαπάνη, στο οποίο περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων.
Οι μειώσεις κατά 12% στην κύρια ασφάλιση θίγουν συνολικά 380.000 συνταξιούχους, το 13,6% από το σύνολο των περίπου 3 εκατομμυρίων συνταξιούχων.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα υποστούν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, (42.01%), των ευγενών Ταμείων και των Τραπεζών. Οι περικοπές θίγουν το 63% των συνταξιούχων του ΟΤΕ, το 76% της ΔΕΗ, το 41,56% της ΕΤΕ. Αντίστοιχα θίγεται το 4,4% των συνταξιούχων του ΙΚΑ και το 8,98% των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ.
Τα «ευγενή» ταμεία και τα Ταμεία του Δημοσίου αντιμετώπιζαν τα σοβαρότερα προβλήματα αλλά σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, η περικοπή του 20% στο σύνολο των συντάξεων που ήταν πάνω από τα 1.300 ευρώ κατέστησαν ηπιότερα τα αποτελέσματα της μείωσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επέκταση των περικοπών και στις κύριες συντάξεις ήταν αναγκαία μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν για τις μειώσεις στις επικουρικές που ήταν αναγκαίες προκειμένου να καλυφθούν ελλείμματα που δεν ήταν δυνατόν να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό.
Διαφορετική είναι η περίπτωση του ΝΑΤ, όπου η μείωση είναι 7%. Το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο δεν έχει ακόμα ενταχθεί στο υπουργείο Εργασίας, είχε παραχωρήσει αύξηση 6,5% το 2010 ακολουθώντας την αύξηση της κλαδικής σύμβασης και η μείωση αντιστοιχεί σε επανόρθωση αυτής της αύξησης που δεν έπρεπε να έχει δοθεί αφού είχε εκδοθεί ήδη η αντίστοιχη οδηγία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας η διαπραγμάτευση με την τρόικα απέτρεψε μέτρα που θα οδηγούσαν σε μείωση των μισθών κατά 40% και θα οδηγούσαν σε βίαιη ανατροπή μισθών και συντάξεων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το κόστος εργασίας μειώθηκε από το 2009 στην Ελλάδα κατά 25% ενώ η αύξηση της ανεργίας κόστισε 4,5 δισ. στα Ταμεία και η κατάσταση θα είχε επιδεινωθεί περισσότερο αν δεν είχαν γίνει περικοπές κατά 3,8 δισ. στη φαρμακευτική δαπάνη και κατά 500 εκατ. ευρώ στις δαπάνες υγείας.
Έθνος online
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: