Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2012

Αγώνας δρόμου για το PSI και τα μέτρα

SHARE
«Κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων κατά 53,5%, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, προβλέπει η προσφορά του ελληνικού Δημοσίου, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη μεγαλύτερης απομείωσης στην περίπτωση που η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα δεν φτάσει τα επιθυμητά επίπεδα. Η δημόσια προσφορά της κυβέρνησης για την ανταλλαγή ομολόγων (PSI) δόθηκε στη δημοσιότητα και προβλέπει ότι κάθε κρατικό ομόλογο που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών ομολογιούχων θα «κουρευτεί» κατά 53,5%. Το υπόλοιπο της αξίας του θα ανταλλαχθεί με νέους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου και με διετή ομόλογα που θα εκδώσει το EFSF.
Η κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, αποδύεται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να διευθετηθούν 15 σημαντικές εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη νέα δανειακή σύμβαση έως την προσεχή Τετάρτη, ώστε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος να μεταβεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη χώρα να έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ εν όψει της συνόδου κορυφής.
Από το Στράλζουντ της Βαλτικής, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε την αναγκαιότητα της εφαμοργής όλων των προαπαιτούμενων ενεργειών και χαρακτήρισε το PSI αχαρτογράφητη περιοχή. Ο κ. Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επισήμανε ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμη για να «κλειδώσει» η ελληνική βοήθεια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι για την Ελλάδα «η νύχτα δεν έχει τελειώσει ακόμα».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: