Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Η κρισιμότερη Σύνοδος Κορυφής από τη σύσταση της Ευρωζώνης

SHARE
Η θέσπιση του Μόνιμου Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας της Ευρωζώνης θα βρεθεί στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων που θα έχουν σήμερα, Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η στάση της Γερμανίας σε πιθανό αίτημα των περιφερειακών κρατών της Ευρωζώνης για συζήτηση επί του ευρωομολόγου. Αν και το θέμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Συνόδου αναμένεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να γίνει αναφορά και στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται να εγκριθεί η τροποποίηση της Συνθήκης της Λισσαβόνας προκειμένου να καταστεί δυνατή η θέσπιση του Μόνιμου Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας. Η Γερμανία θέλει να οριοθετήσει αυστηρά την συγκεκριμένη τροποποίηση, ώστε να μην περιλαμβάνει την έκδοση ευρωομολόγων. Στην προσπάθεια αυτή θα έχει σύμμαχο και τη Γαλλία.
Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος διευκρίνισε χθες, Τετάρτη, πως οι προτεινόμενες αλλαγές στη συνθήκη της ΕΕ θα γίνουν υπό αυστηρούς όρους και ο μηχανισμός επίλυσης κρίσεων θα χρησιμοποιείται μόνο ως ύστατη λύση. Ο ίδιος τόνισε πως η Γερμανία στηρίζει την πιθανή αύξηση κεφαλαίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), διευκρινίζοντας πως το Βερολίνο θα αντιδράσει θετικά σε ένα τέτοιο αίτημα εάν τελικά κριθεί αναγκαίο από την κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης. Δεν απέκλεισε μάλιστα το αίτημα αυτό να παρουσιαστεί από το πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ κατά το δείπνο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ διαβεβαίωσε χθες μιλώντας στη γερμανική βουλή ότι η Γερμανία στέκεται αλληλέγγυα στους εταίρους στην Ευρωζώνη που βρίσκονται στη δίνη της κρίσης. «Κανείς στην Ευρώπη δεν θα μείνει μόνος του, κανείς στην Ευρώπη δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει», είπε η κ. Μέρκελ.
Στην ομιλία της η Καγκελάριος ανέπτυξε τις θέσεις της εννέα σημείων για τις αποφάσεις που πρόκειται να πάρει το Συμβούλιο των «27» αναφορικά για τη σύσταση του Μόνιμου Μηχανισμού μετά το 2013 και την απαιτούμενη προς τούτο περιορισμένη μεταρρύθμιση της συνθήκης της Λισσαβόνας. Απέρριψε, δε, την ιδέα του ευρωομολόγου λέγοντας ότι δεν πρέπει να γίνει το λάθος να παρουσιαστεί ως λύση η ενοποίηση των κινδύνων.
Διαβεβαίωσε πάντως ότι ο στόχος της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα είναι και τα επόμενα 50 χρόνια η κατευθυντήρια γραμμή της γερμανικής πολιτικής.
Οι προϋποθέσεις που θέτει η Γερμανία
Οι εννέα προϋποθέσεις που θέτει η Γερμανία και θα παρουσιασθούν σήμερα στη Συνοδό συνοψίζονται στα εξής:
1. Με τον υπό σύσταση Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων από το 2013, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απειλούμενης πτώχευσης κράτους μέλους, δεν μεταφέρονται κυριαρχικά δικαιώματα στις Βρυξέλλες.
2. Τα μέτρα βοήθειας θα δρομολογούνται όταν διαπιστώνεται ότι η Ευρωζώνη απειλείται ως σύνολο.
3. Η βοήθεια θα χορηγείται μόνον κατόπιν ομόφωνης απόφασης των χωρών της Ευρωζώνης.
4. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι στενά συνδεδεμένο στο Μηχανισμό.
5. Η απειλούμενη αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους ενός κράτους-μέλους θα πρέπει να διαπιστώνεται από την Κομισιόν της ΕΕ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. EKT. 6. H χορήγηση οικονομικής βοήθειας στήριξης θα συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις.
7. Ιδιώτες επενδυτές θα συμμετέχουν κατά περίπτωση στην αντιμετώπιση μιας κρίσης. Σε περίπτωση πτώχευσης μίας χώρας θα πρέπει να αναλαμβάνουν ένα κόστος και οι ιδιώτες επενδυτές.
8. Από το 2013 θα συνοδεύονται όλα τα νέα κρατικά ομόλογα με μία ρήτρα για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο κόστος ενδεχόμενης πτώχευσης.
9. Στο Μόνιμο Μηχανισμό Κρίσεων μπορούν να συμμετέχουν και χώρες μη μέλη της Ευρωζώνης.
Επιμένει ο Γιούνκερ για την έκδοση ευρωομολόγων
Πάντως, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ επανέλαβε χθες την στήριξή του στην έκδοση ευρωομολόγων επισημαίνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τη στάση Γερμανίας και Γαλλίας που εμφανίζονται αρνητικές σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Ιδιαίτερα της Γερμανίας, η οποία εξάγει 50% των προϊόντων της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Μιλώντας σήμερα, Πέμπτη, στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εκτίμησε ότι οι Ευρωπαίοι θα δείξουν κατά τη διήμερη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι είναι αποφασισμένοι για όλα ώστε να εξασφαλίσουν την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ζώνης του ευρώ.
«Θα ήθελα η Ευρώπη του σήμερα, του αύριο να δείξει τη βούλησή της να κάνει τα πάντα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ζώνης του ευρώ», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Είμαστε αποφασισμένοι για όλα” για να το επιτύχουμε, “αυτό πράξαμε μέχρι σήμερα, είχαμε επτά συνόδους σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων κατά τη διάρκεια του έτους, αυτό δεν έχει γίνει ποτέ», προσέθεσε.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, «δεν περνάμε μία κρίση του ευρώ, περνάμε μία κρίση δημοσιονομικού χρέους ορισμένων μελών της ζώνης του ευρώ».
Οι δηλώσεις Μπαρόζο
Αναφερόμενος χθες στην έκδοση ευρωομολόγων ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει η παραμικρή πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία για τα ευρωομόλογα στη Σύνοδο Κορυφής.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του αρχηγού της Σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς στην Ευρωβουλή είπε πως «υπάρχει απροθυμία εκ μέρους πολλών κρατών-μελών σε σχέση με αυτήν την πρόταση». Για το λόγο αυτό, υποστήριξε, στόχος είναι να επιτευχθεί «η πλατύτερη δυνατή συναίνεση με τα υπάρχοντα εργαλεία».
Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η πρόταση για τα ευρωομόλογα είναι ελκυστική, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε την ιδέα για το μέλλον. «Αυτή τη στιγμή η πρόταση Γιούνκερ δεν συγκεντρώνει τη συναίνεση, ας επικεντρώσουμε την προσοχή μας στα εργαλεία που μπορούν να τύχουν συναίνεσης στην ευρωζώνη και να λειτουργήσουν τάχιστα και αποφασιστικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο.
Το πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής
Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αρχίσει στις 5:00 μ.μ. με τη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στις 5.20 μ.μ είναι προγραμματισμένη η πρώτη Σύνοδος Εργασιών. Θα ακολουθήσει στις 8.15 μ.μ το δείπνο εργασίας
Η δεύτερη Σύνοδος Εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αρχίσει την Παρασκευή στις 10 το πρωί και στη 1.00 μ.μ. θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: