Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Έγγραφα Wikileaks για το Κυπριακό

SHARE
"Δεν ξέρετε με ποιον έχετε να κάνετε; Με το δικηγόρο του Μιλόσεβιτς”, είχε πει για τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τ. Παπαδόπουλο, ο λόρδος Κρις Πάτεν, υπεύθυνος Εξωτερικών Σχέσεων της Ε.Ε., με αφορμή την άρνηση των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν. Όπως φαίνεται μάλιστα από... έγγραφα που διέρρευσαν από τη Wikileaks, η καταψήφιση του σχεδίου από τους Ελληνοκυπρίους προκάλεσε τόσο έντονη ....δυσαρέσκεια σε Ευρωπαίους ηγέτες, ώστε πρότειναν την προώθηση των τουρκοκυπριακών συμφερόντων.
Οι χαρακτηρισµοί του λόρδου Πάτεν εις βάρος του Τ. Παπαδόπουλου, ο οποίος είχε προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσιγκτον, του Λονδίνου και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών λόγω της στάσης που τήρησε στο σχέδιο Ανάν, διατυπώθηκαν σε Αµερικανούς που υπηρετούσαν στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια δείπνου στις 27 Απριλίου, τρεις μόλις µέρες µετά την απόρριψη του σχεδίου από την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων.
Ορισμένα νέα μέλη δε θα ήθελες να τα έχεις παρέα στο δείπνο σου, παρά μόνο με μακρύ κουτάλι”, είχε δηλώσει ο Πάτεν, εννοώντας πως δε θα ήθελε να κάθονται δίπλα του.
Σηµειώνεται ότι οι υπόλοιποι χαρακτηρισµοί του Πάτεν σε αυτή την παράγραφο λείπουν από το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα, γεγονός που σηµαίνει ότι το έγγραφο έχει υποστεί λογοκρισία!
Στο εν λόγω απόσπασμα, ο Πάτεν τόνισε ότι το επόµενο βήµα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα πρέπει να είναι η οικονοµική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, εξέλιξη για την οποία, είπε, “θα υπάρξουν νοµικά εµπόδια, αλλά η Επιτροπή θα βρει τρόπο”.
Ο Πάτεν παρουσίαζε επί της ουσίας τις βρετανικές προτάσεις (διατυπώθηκαν στο Συµβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Λουξεµβούργο µία ηµέρα αργότερα, 28 Απριλίου) για τη σύναψη σχέσεων µε την τουρκοκυπριακή πλευρά.
Υπενθυµίζεται ότι οι βρετανικές προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν και οι 15 κατέληξαν στην απόφαση για οικονοµική στήριξη στα Κατεχόµενα εκφράζοντας ταυτόχρονα τη λύπη τους που η Κύπρος δε θα εντασσόταν ενωµένη στην Ενωση.
Μία ηµέρα αργότερα, ο επίτροπος της Ε.Ε. για τη διεύρυνση της, Γκίντερ Φερχόιγκεν, ούτε λίγο ούτε πολύ, επαναλάµβανε δηµοσίως τις απόψεις Πάτεν, ανακοινώνοντας την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης να ιδρύσει γραφείο στην κατεχόµενη Λευκωσία, που θα ήλεγχε τη ροή των κοινοτικών κονδυλίων, µε στόχο την οικονοµική ανάπτυξη των Κατεχοµένων.
Είχε πει πάντως, ότι η συνεργασία µε τους Τουρκοκύπριους δε σηµαίνει αναγνώριση και υπογράµµισε ότι οι απόψεις του Παπαδόπουλου ήταν γνωστές, οπότε η στάση του δεν έπρεπε να θεωρείται έκπληξη.
Ο Φερχόιγκεν είχε δηλώσει στο Ευρωκοινοβούλιο ότι εξαπατήθηκε από τους Ελληνοκύπριους που “αθέτησαν τη δέσµευσή τους για αποδοχή του σχεδίου Ανάν”. Το 2009 πάντως, είχε επιχειρήσει να ανασκευάσει τις δηλώσεις του 2004. Βρετανία vs ΗΠΑ για πτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από τη βάση του Ακρωτηρίου στην Κύπρο
Αντιδικία για τη χρησιμοποίηση της βάσης του Ακρωτηρίου στην Κύπρο από αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη έφερε αντιμέτωπους το 2008 Βρετανούς και Αμερικανούς αξιωματούχος, καθώς το Λονδίνο ανησυχούσε, μήπως γίνει συνεργός στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη Wikileaks, πρόκειται για τις πτήσεις αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών U2 του αμερικανικού στρατού επάνω από τον Λίβανο, για τον εντοπισμό εξτρεμιστών, σε συμφωνία με τον λιβανικό στρατό, καθώς και πτήσεις επάνω από την Τουρκία ή το βόρειο Ιράκ, οι πληροφορίες των οποίων μεταβιβάζονταν στη συνέχεια στην Αγκυρα.
Σύμφωνα με τα τηλεγραφήματα του State Department, οι Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν ζητήσει λεπτομέρειες για τις μυστικές αμερικανικές αποστολές από τη βάση του Ακρωτηρίου και ζήτησαν να πληροφορηθούν εάν σε αυτές εμπλέκονται και άλλες κυβερνήσεις, για να προσδιορίσουν, εάν οι επιχειρήσεις εμπεριείχαν κινδύνους, κυρίως σε νομικό επίπεδο.
Η έντονη αντιπαράθεση οδήγησε τότε, την εποχή της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους, έναν Αμερικανό διπλωμάτη να σημειώσει ότι ένα στοιχείο καχυποψίας είχε εμφανισθεί στις σχέσεις ανάμεσα στους δύο παραδοσιακούς συμμάχους, σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιεύονται από την εφημερίδα “The Guardian”.
Βρετανική επιστολή που απευθύνεται στην Ουάσινγκτον με ημερομηνία 18 Απριλίου 2008 επισημαίνει ότι "από τις πρόσφατες πτήσεις των U2 επάνω από την Τουρκία και το βόρειο Ιράκ, καθώς και επάνω από τον Λίβανο, ανακύπτουν σημαντικά πολιτικά και νομικά ζητήματα, τα οποία χρήζουν προσεκτικής εξέτασης από την κυβέρνηση" της Βρετανίας.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι βρετανικές απαιτήσεις εξόργισαν τους Αμερικανούς, οι οποίοι τις θεώρησαν τροχοπέδη στις προσπάθειές τους στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και επέμειναν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει προσέγγιση χωρίς κινδύνους στο θέμα...
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: