Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Ανατιμήσεις χωρίς έλεγχο θέλει ο ΣΕΒ, πιέζει για εργασία και τα Σάββατα

SHARE
Ολική ανατροπή στις σχέσεις κράτους - επιχειρήσεων και εργοδοτών - εργαζομένων επιδιώκει ο ΣΕΒ, καταθέτοντας έκθεση με 250 «εμπόδια» στο επιχειρείν. Οι βιομήχανοι ζητούν, μεταξύ άλλων, εργασία και τα Σάββατα, συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου σε ορίζοντα τετραμήνου, μείωση των εισφορών, αλλά και ανατιμήσεις χωρίς να χρειάζεται να τις προαναγγείλουν ή να τις δικαιολογήσουν.
Η νομοθεσία προβλέπει ότι η προαναγγελία μεταβολών των τιμών πρέπει να γίνεται 20 μέρες πριν την αλλαγή τους, για τις επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο τζίρο, ως σύνολο ή επί συγκεκριμένων προϊόντων. Προβλέπει επίσης, ότι οι αυξήσεις πρέπει να δικαιολογούνται από τη μεταβολή κοστολογικών στοιχείων. Ο ΣΕΒ ζητά την κατάργηση τόσο της αγορανομικής διάταξης που αφορά τις ανώτατες τιμές και τα μέγιστα ποσοστά κέρδους, όσο και της υποχρέωσης προαναγγελίας μεταβολών τιμών κατά 20 μέρες.
Παράλληλα, ζητά τροποποίηση των περιορισμών στις προωθητικές ενέργειες και "χαλαρότερο" έλεγχο των τιμών από το κράτος, με την κατάργηση των διατάξεων που δεν ρυθμίζουν ζητήματα διασφάλισης υγιεινής και ασφάλειας προϊόντων.
Εργασία
Ο εργοδοτικός οργανισμός επαναφέρει τα αιτήματα για ελαστική εργασία, ζητώντας μεταξύ άλλων να επιτρέπεται απασχόληση την 6η ημέρα της εβδομάδας με χορήγηση ρεπό, κατάργηση των περιορισμών στην εκ περιτροπής εργασία, κατάργηση του βιβλίου υπερωριών και παροχή δυνατότητας ηλεκτρονικής ενημέρωσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τις υπερωρίες. Επίσης, ζητά συμψηφισμό των υπερωριών με μείωση του ωραρίου εργασίας σε ορίζοντα τετραμήνου.
Προτάσεις ακόμη και για τα εισιτήρια των λεωφορείων
Ο ΣΕΒ τάσσεται, για μια ακόμη φορά, υπέρ του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, "ορθολογική τιμολόγηση" σε δημόσιες συγκοινωνίες και ΔΕΚΟ, ακόμη και κατάργηση των κρατικών παρεμβάσεων στις τιμές βασικών ειδών που διατίθενται σε κυλικεία πλοίων.
Προτείνει την κατάργηση του αγγελιοσήμου στις διαφημίσεις και του τέλους στις διαφημίσεις προς όφελος των δήμων.
Εύσημα Χρυσοχοΐδη
Ο ΣΕΒ παρέδωσε την έκθεση στον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος συνεχάρη τους βιομήχανους για την πρωτοβουλία τους, κάνοντας λόγο για "πράξη ευθύνης και σημαντική συνεισφορά στην προσπάθειά μας να καταρτίσουμε ένα εθνικό σχέδιο δράσης για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος".
Κάλεσε δε και τους υπόλοιπους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους.
Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλος, προανήγγειλε τη δημιουργία παρατηρητηρίου διοικητικών εμποδίων για τις επιχειρήσεις.
Θέμα ημερών ο Αναπτυξιακός
Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος και το στρατηγικό σχέδιο για την ενίσχυση των εξαγωγών θα παρουσιαστούν "σε λίγες μέρες".
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: