Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΝΤ : εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να χρεωκοπήσει

SHARE
Διασκεδάζει τις φήμες για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας το ΔΝΤ, την ίδια στιγμή που προειδοποιεί πως πολλές εύπορες χώρες συγκεντρώνουν ριψοκίνδυνα ποσά χρέους. Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ, Paulo Mauro, σχολίασε πως το ρίσκο χρεοκοπίας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι υπερεκτιμημένο. Σε τρεις αναφορές που ετοίμασαν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ για δημοσιονομικά ζητήματα, επισημαίνεται ότι πολλά κράτη βρίσκονται στο όριο σχετικά με τα χρέη τους.
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΔΝΤ σε 23 εύπορες χώρες, η Ελλάδα, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ιαπωνία είναι πολύ κοντά σε αυτό το σημείο, ενώ η Ιρλανδία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ισπανία μετακινούνται προς την επικίνδυνη ζώνη. Η ανάλυση του ΔΝΤ δεν προβλέπει ότι με το που θα αγγίξουν τα επικίνδυνα όρια του χρέους, μια εκ των χωρών, η αγορά θα αντιδράσει οπωσδήποτε. Παρά το ότι προειδοποιούν για τους κινδύνους των υψηλών ελλειμμάτων, οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ έχουν ένα διαφορετικό μήνυμα για τις αγορές, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα. «Η Ελλάδα και άλλες προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πολύ απίθανο να χρεοκοπήσουν», σχολιάζουν οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, αμφισβητώντας τους αναλυτές της αγοράς που προειδοποιούν πως η διάσωση της Ελλάδας από το ΔΝΤ απλώς καθυστερεί την χρεοκοπία. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το χρέος της Ελλάδας θα ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ μέχρι το 2013 παρά τις περικοπές. Ωστόσο ο Mauro και τρεις άλλοι αναλυτές του ΔΝΤ, δηλώνουν ότι αρκετές χώρες τα τελευταία 30 χρόνια έχουν μειώσει τις δαπάνες στο βαθμό που το έκανε και η Ελλάδα, χωρίς να χρεοκοπήσουν.
Ακόμη, υποστηρίζουν πως μια χρεοκοπία δεν θα βοηθούσε, καθώς η Ελλάδα θα αποκλειόταν από το διεθνή δανεισμό και θα έπρεπε πάλι να μειώσει δραματικά τις κρατικές της δαπάνες. Επισημαίνουν δε ότι ενώ η Ελλάδα πληρώνει υψηλά επιτόκια τώρα για νέο δανεισμό, το μέσο επιτόκιο που η χώρα πληρώνει είναι χαμηλότερο από αυτό που πλήρωναν οι αναπτυσσόμενες χώρες που είχαν χρεοκοπήσει.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: