Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

Κρατικοποίηση εγχώριων τραπεζών

SHARE
Αυτό επισημαίνουν στελέχη της αγοράς που γνωρίζουν πρόσωπα κια πράγματα και έχουν γνώση των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που γίνονται τελευταία. Αν και το σενάριο των τραπεζικών deals είναι πολυφορεμένο και πολυγραμμένο διότι “πουλάει” και στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εντούτοις οι γνωρίζοντες μιλούν για ένταση των συζητήσεων πίσω από τις κουρτίνες. Και τονίζουν ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουν δημιουργηθεί δύο – τρεις πολύ ισχυροί όμιλοι οι οποίοι θα έχουν “μαζέψει” τους μικρούς.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για τρία ουσιαστικά deals.
1.Η Εθνική θα πάει με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πιθανότατα με τα άλλα δημόσια οχήματα, δηλαδή ΑΤΕ και Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Η κίνηση Ταμβακάκη να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και να έχει ζεστό χρήμα για εξαγορές καθιστά κυρίαρχη την Εθνική. Και για ένα άλλο λόγο: Η τράπεζα μπορεί να αποπληρώσει τα χρήματα που πήρε από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ. Οι άλλοι που δεν το έχουν κάνει δεν μπορούν να λάβουν μέρος σε διαγωνισμό, εκτός κι αν άνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Επίσης. Είναι αμφίβολο πόσες από τις τράπεζες θα μπορούν να περάσουν από το δεύτερο strees test. Μια συμφωνία Εθνικής -Τ.Τ. και λοιπών, αφενός δε θα προκαλέσει έκρηξη των εργαζόμενων και αφετέρου θα δημιουργήσει μια εξαιρετικά ισχυρή τράπεζα, με εντυπωσιακό δίκτυο και με πελάτες από όλο το φάσμα της αγοράς αφού το “φιλέτο” που λέγεται Τ.Τ. είναι ιδιαίτερα “αγαπητό”. Παράλληλα δημιουργείται ένας ισχυρός όμιλος “δημοσίου” χαρακτήρα που επιθυμεί ιδιαίτερα και η κυβέρνηση.
2.Προσέγγιση της Marfin με την τράπεζα Πειραιώς, κάτι που είχε γίνει και παλαιότερα, στις καλές εποχές, αλλά δεν είχε ευνοϊκή κατάληξη. Τόσο ο Σάλλας όσο και ο Βγενόπουλος θα έβλεπαν τώρα μια συνένωση δυνάμεων, ίσως και με τη συμμετοχή της τράπεζας Κύπρου. Και οι δύο τράπεζες είναι “πεσμένες” χρηματιστηριακά και ευάλωτες σε επιθετικές κινήσεις άλλων.
3.Το σενάριο της προσέγγισης Λάτση με Κωστόπουλο έγινε καλοκαιρινό ανάγνωσμα, χωρίς ποτέ να διαψεύδεται ή να επιβεβαιώνεται. Alpha και Eurobank έχουν συχνές επαφές και δεν αποκλείεται να είναι το πρώτο deal που θα ταράξει την αγορά αφού πρόκειται για δύο μεγάλες τράπεζες με ισχυρό χαρτοφυλάκιο και δίκτυο καταστημάτων.
Αγνωστο είναι τι θα κάνει η Εμπορική η οποία βρίσκεται στα χέρια των Γάλλων αλλά καταγράφει συνεχώς ζημιές. Δεν αποκλείεται οι Γάλλοι να κάνουν πραγματικότητα την πρόθεσή τους για φυγή από την Ελλάδα οπότε η τράπεζα θα μπορούσε να μετατραπεί σε πολύφερνη νύφη για τους έχοντες ρευστότητα.
Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες καθώς το ΔΝΤ πιέζει να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές ενώ το αυστηρότερο stress test θα πραγματοποιηθεί αρχές Οκτωβρίου, οπότε επιταχύνονται οι διαδικασίες. Γι’ αυτό και καθόλου τυχαίες δεν είναι οι συναντήσεις κορυφαίων τραπεζικών σε ξενοδοχεία της Αθήνας ή ρεστοράν των Βορείων προαστίων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: