Οι τράπεζες νίκησαν τα κράτη.

Τετάρτη, 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών ύστερα και από τις πιέσεις της τρόικας για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζικών ομίλων. Την περασμένη εβδομάδα εκπρόσωποι της τρόικας (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα)συναντήθηκαν με τις διοικήσεις και ηγετικά στελέχη των μεγάλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και ενημερώθηκαν για την πορεία και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, τις αντοχές τους στην κρίση και
την εξάρτηση από την ΕΚΤ για την άντληση ρευστότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμαναν στις διοικήσεις ορισμένων τραπεζών την ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση και σταδιακή απεξάρτηση από την ΕΚΤ. Το μήνυμά τους προς τους μετόχους των τραπεζών είναι ξεκάθαρο: «Βάλτε λεφτά ή πουλήστε». Η τρόικα θεωρεί ότι η αναμενόμενη επιδείνωση της οικονομίας το 2011 θα αυξήσει τις επισφάλειες και ως εκ τούτου τις πιέσεις στις τράπεζες για αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Οι εκπρόσωποί της εμφανίζεται ότι προκρίνουν την είσοδο ξένων επενδυτών στις ελληνικές τράπεζες. Θεωρούν
ότι η μετοχική συνεργασία με ισχυρά διεθνή πιστωτικά ιδρύματα όχι μόνο θα ενισχύσει κεφαλαιακά τις ελληνικές τράπεζες αλλά ταυτόχρονα θα λύσει το μεγαλύτερο πρόβλημα του κλάδου αλλά και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, την έλλειψη ρευστότητας για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Με τις αγορές να παραμένουν κλειστές για το Ελληνικό Δημόσιο, οι τράπεζες εξαρτώνται αποκλειστικά από την ΕΚΤ για τη χρηματοδότησή τους και τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Η τρόικα θεωρεί ότι η προσάρτηση στο άρμα ενός διεθνούς τραπεζικού ομίλου θα ανοίξει τις αγορές χρήματος για τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με επενδυτικούς κύκλους, το ενδιαφέρον των ξένων για τις ελληνικές τράπεζες είναι περιορισμένο. «Οι ξένοι δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αναλάβουν το ρίσκο της χώρας» αναφέρουν. «Ενδεχομένωςπεραιτέρω πτώση των τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών να άλλαζε τη στάση των ξένων»σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Μάλιστα κορυφαίος τραπεζίτης επισημαίνει ότι «η απραξία που παρατηρείται στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο και ιδιαίτερα η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων για το μέλλον των υπό κρατικό έλεγχο τραπεζών μπορεί να μας φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων, όπως συνέβη με τα ελληνικά ομόλογα».
Η ανησυχία να περάσει ο έλεγχος πιστωτικών ιδρυμάτων σε ξένα χέρια πιέζει τους τραπεζίτες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις. Βεβαίως μπορεί η συγχώνευση μεταξύ ελληνικών τραπεζών να μη λύνει το πρόβλημα της ρευστότητας, όπως όμως επισημαίνουν τραπεζικές πηγές «ένα μεγαλύτερο σχήμα μπορεί πιο εύκολα να αντλήσει κεφάλαια από την αγορά μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και σε καλύτερη τιμή απ΄ ό,τι η κάθε μία τράπεζα χωριστά». Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι «οι συγχωνεύσεις μεταξύ ελληνικών τραπεζών δεν προσθέτουν αξία». Μπορεί το σχήμα που θα προκύψει να είναι πιο ανθεκτικό στην κρίση και σε ενδεχόμενη αύξηση επισφαλειών και ζημιών, δεν λύνει όμως το πρόβλημα της ρευστότητας. «Αν βάλεις δύο φτωχούς να παντρευτούν,δεν θα γίνουν πλουσιότεροι, θα παραμείνουν φτωχοί» αναφέρει ηγετικό στέλεχος μεγάλης τράπεζας.

 
 
 

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

 
Copyright © Ellinas Blog