Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

«Ακριβά τα αγοράζει η ΔΕΗ»

SHARE
Είτε οι άλλες χώρες θα αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια της Ελλάδας ή αυτή θα αναδιαρθρώσει το χρέος της και η αγορά θα αρχίσει και πάλι να "παγώνει". Η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον βοήθεια, μετά τη λήξη του πακέτου, για να αποφύγει μία ανοικτή χρεοκοπία". Το πακέτο των 110 δις. ευρώ έχει σχεδιασθεί για να χρηματοδοτήσει τα δάνεια της Ελλάδας έως το 2012.
Διευκρινίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με αφορμή δημοσιεύματα στον τύπο που κάνουν λόγο για αυξήσεις στο οικιακό ρεύμα, προέβη σε διευκρινιστική ανακοίνωση υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου έχει ως εξής: "Αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου που κάνουν λόγο για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έως και 48% στο οικιακό ρεύμα την περίοδο 2011- 2013 αποσαφηνίζεται ότι η Κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για τον εξορθολογισμό των τιμολογίων, την ελαχιστοποίηση ή και το μηδενισμό των επιπτώσεων από οποιαδήποτε αύξηση ιδιαίτερα στις ευαίσθητες κοινωνικές κατηγορίες, των μικρών και μεσαίων καταναλωτών.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ήδη έχει εφαρμόσει τέσσερα μέτρα θωράκισης των καταναλωτών έναντι των αυξήσεων:
1. Τα τιμολόγια της ΔΕΗ δεν αυξάνονται, μέχρι το τέλους του χρόνου.
2. Ανεστάλη η ρήτρα καυσίμου, η εφαρμογή της οποίας θα έφερνε αύξηση σε όλα τα τιμολόγια.
3. Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ δεν ισχύει για τους οικιακούς καταναλωτές.
4. Θεσμοθετήθηκε το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, ένα τιμολόγιο το οποίο έρχεται να προστατεύσει τις ειδικές ομάδες καταναλωτών, σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία".
========================================
Κλιμακωτές ανατιμήσεις κατά 15% στο ηλεκτρικό ρεύμα για την τριετία
Η ΡΑΕ «ψαλίδισε» την πρόταση της ΔΕΗ- «Συγκρατημένες αυξήσεις για το 2011»
Αυξήσεις περί το 15% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ για την τριετία 2011-2013 εισηγείται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η υπουργός Περιβάλλοντος κυρία Τίνα Μπιρμπίλη θα επιμερίσει τις αυξήσεις στην τριετία, ενώ η ίδια έχει δεσμευθεί ότι για το 2011, που θα είναι δύσκολη χρονιά, θα προσπαθήσει να μην επιβαρύνει τους καταναλωτές.
Στην κατηγορία κατανάλωσης από 800 ως 2.400 κιλοβατώρες, όπου ανήκει η πλειονότητα των νοικοκυριών, οι αυξήσεις θα είναι αυτού του επιπέδου (15%), ενώ για την κατηγορία κατανάλωσης στις 1.700 κιλοβατώρες (που αποτελεί τη μέση κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας), μετά την απόφαση της ΡΑΕ να κόψει τις αυξήσεις που είχε ζητήσει η ΔΕΗ, οι αυξήσεις θα είναι περί το 5% ετησίως. Στις κατηγορίες από 801 ως 2.000 kWh το τετράμηνο, ανήκουν περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες της ΔΕΗ από το σύνολο των 7,5 εκατ. καταναλωτών της επιχείρησης (το 27%).
Οι τελικές αποφάσεις της ΡΑΕ προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξουν καθόλου αυξήσεις στις χαμηλές καταναλώσεις ως 800 κιλοβατώρες (που εντάσσονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και γλιτώνουν) ενώ στις υψηλές καταναλώσεις από 2.400 κιλοβατώρες και άνω θα υπάρξουν και μειώσεις. Η ΡΑΕ στην εισήγησή της «ψαλιδίζει» κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες την αύξηση που είχε προτείνει η ΔΕΗ για τη συγκεκριμένη κατηγορία, περιορίζοντας αισθητά τη μέση ετήσια επιβάρυνση. Ακόμη και έτσι πάντως, η εισήγηση φέρνει αυξήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, οπότε το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τη ΡΑΕ επεξεργάστηκαν εναλλακτικό σενάριο που θα έχει ως αποτέλεσμα τη μηδενική επιβάρυνση για τους συγκεκριμένους καταναλωτές.
Στους λογαριασμούς της ΔΕΗ εκτός από την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος που πληρώνουμε, υπάρχουν και τέσσερις άλλες χρεώσεις μη ανταγωνιστικές, δηλαδή οι χρεώσεις δικτύου μεταφοράς, δικτύου διανομής, οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) και το τέλος ΑΠΕ. Το σενάριο που προκρίνει το ΥΠΕΚΑ είναι η αύξηση στην αξία του ρεύματος να ισοσταθμιστεί με αντίστοιχες μειώσεις στις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις για τα δίκτυα. Οι μειώσεις αυτές θα είναι ικανές να αμβλύνουν ή ακόμη και να εκμηδενίσουν την όποια επιβάρυνση από την αύξηση στην αξία του ρεύματος. Το επικρατέστερο σενάριο είναι οι καταναλώσεις ως 800 κιλοβατώρες να μην έχουν καθόλου αύξηση στο σύνολο του λογαριασμού (αξία ρεύματος και χρεώσεις δικτύων, ΥΚΩ, ΑΠΕ) τουλάχιστον ως το πρώτο εξάμηνο του 2011. Οσο για τη δεύτερη κατηγορία ωφελημένων από τις αλλαγές, αυτοί είναι οι καταναλωτές άνω των 2.400 κιλοβατώρων, οι οποίοι όταν εφαρμοστούν οι νέες χρεώσεις θα δουν μειώσεις στα τιμολόγιά τους.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: