Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

O θανατος του εμπορακου ο στοχος της τριανδριας στην Ελλαδα!

SHARE
ΡΟΛΑ έχουν κατεβάσει εκατοντάδες εμπορικά καταστήματα στην Αθήνα τους τελευταίους μήνες λόγω της οικονομικής κρίσης και του σκληρού ανταγωνισμού.
Η επιδημία των λουκέτων εξαπλώνεται από το κέντρο της πόλης στους περιφερειακούς εμπορικούς δρόμους της πρωτεύουσας, πλήττοντας ακόμη και εύπορες περιοχές (Κολωνάκι, Κηφισιά).
Τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη για λογαριασμό της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, δείχνουν ότι σχεδόν δύο στα δέκα καταστήματα που βρίσκονται στους εμπορικούς δρόμους της Αθήνας και του Πειραιά έχουν βάλει λουκέτο. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 Ιουλίου – 30 Ιουλίου, οι ερευνητές της ΕΣΕΕ μέτρησαν συνολικά 505 κλειστές επιχειρήσεις σε σύνολο 3.421 καταστημάτων, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 14,8% του συνόλου για όλο το Λεκανοπέδιο. Οι περιοχές που εξετάστηκαν ήταν το κέντρο της Αθήνας (Ερμού, Σταδίου, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, Πατησίων), η Καλλιθέα, το Μαρούσι, η Νέα Ιωνία, η Κηφισιά, το Χαλάνδρι, το κέντρο του Πειραιά, το Περιστέρι, ο Κορυδαλλός, η Γλυφάδα και το Αιγάλεω.
Αλυσιδωτές επιπτώσεις
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, κοινή διαπίστωση για όλες τις περιοχές που εξετάστηκαν είναι ότι δεν κλείνουν μόνο τα μικρά μαγαζιά. Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις καταγράφεται ως κοινό γνώρισμα μια τοπική συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων. Εκεί που κλείνει μια επιχείρηση κλείνουν και άλλες. Το γεγονός δε ότι δεν αντικαθίστανται από νέες υποδηλώνει στασιμότητα της αγοράς και πρόβλημα ρευστότητας. Επιπλέον, από τα κλειστά καταστήματα παρατηρείται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις οι οποίες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χώρο τους ανήκουν στον κλάδο του εμπορίου ένδυσης και υπόδησης, οι οποίοι όμως συνεχίζουν να αποτελούν «ηγετικούς κλάδους», αφού η συγκέντρωσή τους σε κύριους οδικούς άξονες παραμένει υψηλή και χαρακτηρίζει τους εμπορικούς δρόμους.
1 Στο κέντρο της Αθήνας το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων ξεπερνά το 17%. Από τα 1.252 καταστήματα που μετρήθηκαν, τα 215 είναι κλειστά.
Το ρεκόρ λουκέτων έχει η οδός Σταδίου, όπου το ποσοστό κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων φτάνει το 25% , ενώ υψηλό ποσοστό με 2 στις 10 επιχειρήσεις κλειστές καταγράφεται και στην οδό Πανεπιστημίου. Στην Ερμού, τον πιο εμπορικό δρόμο της Ελλάδας, η αναλογία φτάνει το 15%, όσο και στην οδό Πατησίων. Στο Κολωνάκι, αλλά και την Κηφισιά, το ποσοστό των κλειστών καταστημάτων είναι μικρότερο -περίπου 12,5%-, στοιχείο που καταδεικνύει ότι ενδεχομένως περιοχές με υψηλότερα εισοδήματα θίγονται αλλά σε χαμηλότερο βαθμό.
Σύμφωνα με την έρευνα, το υψηλό ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων στις οδούς Σταδίου και Πανεπιστημίου θα μπορούσε να αποδοθεί, πέραν της οικονομικής ύφεσης, και σε μια σειρά από άλλους παράγοντες, όπως η από τριετίας, λειτουργία του πολυκαταστήματος «ΑΤΤΙΚΑ» που αφορά και στους δύο αυτούς δρόμους, την εγκληματικότητα αλλά και τις συχνές κινητοποιήσεις της τελευταίας περιόδου.
2*Η εικόνα μακριά από το κέντρο παρουσιάζει την ίδια αναλογία. Στο Μαρούσι, σε σύνολο τριών εμπορικών δρόμων σχεδόν το 16% των επιχειρήσεων είναι κλειστές.
Στην Ν. Ιωνία και συγκεκριμένα στη λεωφόρο Ηρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (Ν. Ηράκλειο, Ν. Ιωνία, Πευκάκια), η εικόνα εμφανίζεται σε πρώτη ανάγνωση λίγο καλύτερη με την αναλογία να φτάνει στο 14%.
Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, η αναλογία φτάνει περίπου το 12%. Παρ’ όλα αυτά, οι αποκλίσεις μεταξύ των εμπορικών δρόμων είναι αρκετά μεγάλες, αφού αλλού καταγράφεται το 20% των επιχειρήσεων να είναι κλειστές και αλλού το ποσοστό μειώνεται στο 7%.
Ο εμπορικός δρόμος της Θησέως στην περιοχή της Καλλιθέας εμφανίζει αναλογία της τάξης του 13%, με κύριο γνώρισμα τη συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων στις ίδιες περιοχές των δρόμων. Το Χαλάνδρι παρουσιάζει υψηλή συγκέντρωση κλεισιμάτων, με δύο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους (Παπανδρέου και Αγία Παρασκευή) να παρουσιάζουν αναλογία κλειστών/ανοιχτών καταστημάτων περίπου 20%. Στο σύνολο τριών εμπορικών δρόμων στο Χαλάνδρι, η αναλογία μειώνεται στο 16%.
3*Ο Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη με όλες τις άλλες περιοχές εικόνα, καθώς 11% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Καταγράφονται, όμως, εσωτερικές διαφοροποιήσεις. Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη στην Ελευθερίου Βενιζέλου και την Ηρώων Πολυτεχνείου, όπου τα ποσοστά ξεπερνούν το 14% ενώ εμφανίζεται λίγο καλύτερη στη Σωτήρος και την Τσαμαδού.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: