Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Θα πούμε το ψωμί..ψωμάκι με τις ανατιμήσεις

SHARE
"Η αύξηση είναι επιβεβλημένη" λένε - Τι απαντούν οι αρτοποιοί
- Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας οι ρώσοι αγρότες
- Καταστράφηκε το 25% της παραγωγής στη Ρωσία
- Μείωση παραγωγής σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Παρά τις διαψεύσεις των προηγούμενων ημερών και τους καθησυχαστικούς τόνους, σήμερα με επίσημη ανακοίνωσή τους λένε ξεκάθαρα ότι λόγω της διεθνούς συγκυρίας θα αναγκαστούν να αυξήσουν τις τιμές τους. Στην ανακοίνωσή τους τονίζουν χαρακτηριστικά: «Τα κυριότερα παραγωγικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με βάση τα μέχρι τώρα στοιχεία από τη συγκομιδή της φετινής σοδειάς, κάνουν λόγο για μείωση της παραγωγής τους. Η Γαλλία προβλέπει μείωση κατά -2,8%, η Γερμανία πάνω από -10%. Μειωμένες εκτιμήσεις παραγωγής υπάρχουν για τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία.
Οι προσφερόμενες τιμές εισαγόμενου ποιοτικού σίτου στα μέλη μας, σήμερα, είναι δραματικά αυξημένες από αυτές που προσφέρονταν προ μικρού χρονικού διαστήματος. Υπό αυτές τις συγκυρίες η αύξηση στις τιμές των αλεύρων κρίνεται και επιβεβλημένη και δεδομένη, ακολουθώντας τις τιμές του σίτου. Όπως ακολουθώντας τις τιμές του σίτου, τα άλευρα, τα δύο περασμένα χρόνια, ήταν πάμφθηνα. Τα εκατομμύρια των πραγματοποιούμενων επενδύσεων στο χώρο της αλευροβιομηχανίας και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας στην αλυσίδα «σιτάρι-αλεύρι-ψωμί» πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν».
Προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις αυξήσεις που έρχονται μιλάνε για αδυναμίες του γεωργικού τομέα της χώρας μας εν γένει αλλά και του ίδιου του τομέα των σιτηρών.
Υποστηρίζουν επίσης ότι η αναγκάζονται να κάνουν εισαγωγές μαλακού σιταριού γιατί οι Έλληνες παραγωγοί πωλούν πολύ ακριβότερα από τους συναδέλφους τους.
Μιλώντας στο Newsit ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος Μιχάλης Μούσιος, δήλωσε οτι προς το παρόν οι αρτοποιοί θα τηρήσουν στάση αναμονής έως τα τέλη Σεπτεμβρίου και εαν πρόκεται για μικρή αύξηση τιμολογίων τότε θα απορροφήσουν την αύξηση. Εαν όμως η αύξηση δεν είναι σε λογικα πλαίσια τότε ο καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ότι θέλει. Που σημαίνει οτι θα αυξηθεί η τιμή του ψωμιού.
Καταστράφηκε το 25% της ρωσικής παραγωγής
«Φωτιά» στις διεθνείς τιμές των σιτηρών βάζει και η απόφαση της Ρωσίας να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Από τον καύσωνα και την ξηρασία έχει καταστραφεί το 25% της σοδειάς και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία η έκταση της καλλιέργειας σιτηρών φέτος είναι 436 εκατομμύρια στρέμματα.
Ήδη τις τελευταίες μέρες στη Μόσχα έχουν εντοπιστεί κρούσματα αισχροκέρδειας. Τις τελευταίες μέρες η τιμή του ψωμιού στη ρωσική πρωτεύουσα αυξήθηκε κατακόρυφα. Χαρακτηριστικό ότι η τιμή καρβελιού των 380 γραμμαρίων έχει αυξηθεί κατά 20% και αγγίζει πλέον τα 18 ρούβλια (45 λεπτά του ευρώ), από 15 ρούβλια που ήταν πριν τις πυρκαγιές. Εξάλλου υπάρχουν προειδοποιήσεις για επικείμενες αυξήσεις σε προϊόντα με βάση τα δημητριακά.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: