Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

Έρντογαν: οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας "στο ζενίθ τους"

SHARE
Η διεύρυνση της συνεργασίας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ιδίως σε εκείνον της ενέργειας, βρίσκεται στο επίκεντρο των επίσημων επαφών του Ταγίπ ‘Ερντογαν στη Ρωσία. Ο Τούρκος πρωθυπουργός βρέθηκε χθες και προχθές σε διήμερη «επίσκεψη εργασίας» στη Ρωσία, όπου συναντήθηκε με τον πρέδρο Μεντβέντεβ και τον πρωθυπουργό Πούτιν.......
Στη συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού οι Έρντογαν και Μεντβέντεβ, τονίσθηκε η σημασία που και οι δύο κυβερνήσεις δίνουν στην καλλιέργεια στενότερων οικονομικών και πολιτικών σχέσεων. Η συνάντηση Πούτιν – Έρντογαν πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.
Ο Ταγίπ Έρντογαν δήλωσε πως τελευταία οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας «έφθασαν στο ζενίθ τους», ενώ επανέλαβε τις κάπως επηρμένες θέσεις της Τουρκικής διπλωματίας, λέγοντας πως η Τουρκία και η Ρωσία αποτελούν δύο σημαντικούς διεθνείς παίκτες που μπορούν να διευρύνουν σημαντικά το πεδίο συνεργασίας τους. Εξέφρασε παράλληλα, την ικανοποίησή του που οι δύο πλευρές εμφανίζονται αποφασισμένες να διευρύνουν τη συνεργασία τους, τόσο σε διμερές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε πως η συνεργασία στον ενεργειακό τομέα αποτελεί το σημαντικότερο κεφάλαιο, αλλά και υπόδειγμα για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. «Στον τομέα αυτό η συνεργασία μας είναι υποδειγματική».
Ο Έρντογαν σημείωσε πως η συνεργασία αυτή δεν πρέπει να περιορισθεί στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά να επεκταθεί με την ίδια ταχύτητα και σε εκείνον του αργού πετρελαίου και των παραγώγων του. Στην προσφώνησή του ο Μεντβέντεβ χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «σχέσεις στρατηγικού εταίρου», ενώ μίλησε για «φιλόδοξους στόχους». Παραδέχθηκε ότι την περσινή χρονιά σημειώθηκε πτώση στον όγκο των διμερών συναλλαγών, αλλά έσπευσε να την αποδώσει στην επιδείνωση του διεθνούς περιβάλλοντος. Ο Μεντβέντεβ μίλησε για «τιτάνια» ενεργειακά σχέδια μεταξύ των δύο χωρών, ενώ εξέφρασε την ελπίδα νέα σχέδια να υπογραφούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης».
Τούρκοι αναλυτές αναμένουν η επίσκεψη να δώσει νέα ώθηση στις τουρκικές φιλοδοξίες να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυξάνοντας έτσι τη γεωστρατηγική της σημασία στα μάτια της Δύσης γενικότερα και της ΕΕ ειδικότερα. Ταυτόχρονα, όμως, η Άγκυρα θα κληθεί να ακροβατήσει σε ένα λεπτό παιγνίδι ισορροπιών μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Παράλληλα, η Τουρκία φιλοδοξεί να διευρύνει την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία και στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Cihan, υπεγράφη ήδη συμφωνία διμερούς συνεργασίας στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Παράλληλα, η Τουρκία έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να εμπλέξει και τη Ρωσία στις διπλωματικές πρωτοβουλίες της για την ειρήνευση στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, πρωτοβουλίες στις οποίες αποδίδει μεγάλη σημασία. Αν οι δύο χώρες μπορούν να οικοδομήσουν κοινά συμφέροντα στον Καύκασο και τη Μέση Ανατολή, σε περιοχές όπως η Κεντρική Ασία – όπου η Τουρκία επιθυμεί από καιρό να αυξήσει την επιρροή της – η Ρωσία δεν πρόκειται να ανεχθεί καμμία υποβάθμιση της πολιτικής και ενεργειακής της μονοκρατορίας. Η πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων στην Κεντρική Ασία επισημαίνεται από αναλυτές τόσο στη Δύση, όσο και στην Τουρκία.
Τα τελευταία χρόνια, η Τουρκία ανέπτυξε τη φιλοδοξία να αναδειχθεί σε μείζονα κόσμο του διεθνούς συστήματος ενεργείας. Έχει αποδυθεί σε μία «κούρσα των αγωγών», κλείνοντας ενεργειακές συμφωνίες τόσο με τη Δύση, όσο και τη Ρωσία. Αν και η χώρα δε διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα πετρελαίου ή φυσικού αερίου, βρίσκεται ωστόσο στο κέντρο του δικτύου αγωγών, υφισταμένων και υπό σχεδιασμό, που θα μεταφέρουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Μέσης Ανατολής και της Κασπίας προς τις χώρες – καταναλωτές της Ευρώπης. Ποντάροντας στη γεωγραφία της, η Τουρκία έθεσε στόχο να γίνει «γέφυρα ενέργειας» προς την Ευρώπη.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: