Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Στα μπλόκα και σήμερα οι αγρότες

SHARE
Προβλήματα στις μετακινήσεις προκαλούν τα μπλόκα των αγροτών στις εθνικές οδούς, τα οποία συνεχίζονται και σήμερα. Κλειστή είναι η εθνική οδός Αθηνών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του Κάστρου και της Ριτσώνας στο νομό Βοιωτίας, καθώς και στην Αλαμάνα Φθιώτιδας.
Μπλόκο των αγροτών και στη Χρυσούπολη Καβάλας. Κλειστή παραμένει από χθες το μεσημέρι η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο των Κερδυλλίων. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από τους παράπλευρους δρόμους της παλιάς Εθνικής Οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης. Στο μπλόκο των Κερδυλλίων έχουν παραταχθεί περισσότερα από 180 τρακτέρ, ενώ σύμφωνα με το μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών νομού Σερρών Γιάννη Παναγή, η Εγνατία Οδός θα παραμείνει κλειστή. Περιοδικά διακόπτεται η κίνηση στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης - Καστοριάς στον κόμβο Βογατσικού.
Παραταγμένα στην άκρη του δρόμου, αλλά χωρίς να εμποδίζουν τη συγκοινωνία είναι τα τρακτέρ στον κόμβο της Ν. Τρίγλιας στη Χαλκιδική, στην Αγιά Λάρισας και στον κόμβο του Βογατσικού, στην π.ε.ο. Καστοριάς - Κοζάνης.
Αντίθετα, ανέστειλαν τον αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών-Θεσσαλονίκης οι αγρότες των ομοσπονδιών Ο.Α.Σ. (Oμοσπονδία Aγροτικών Συλλόγων) και Ο.Δ.Α.Σ. (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), οι οποίοι από την Παρασκευή το απόγευμα παρέταξαν τα τρακτέρ τους παραπλεύρως του κόμβου Στρυμονικού, επί της εθνικής οδού Σερρών - Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ο.Α.Σ., Κώστα Ξενιτίδη, η δυναμική κινητοποίηση των αγροτών αναστέλλεται για την προσεχή Δευτέρα, προκειμένου όσοι κάτοικοι της περιοχής επιθυμούν, να επισκεφτούν την Κυριακή το γειτονικό χωριό Στρυμονικό για τον εορτασμό του Αγίου Αντωνίου.
Οι κινητοποιήσεις των αγροτών στις Σέρρες αναμένεται να εντατικοποιηθούν την προσεχή Δευτέρα, όπου η Ομοσπονδία Αδέσμευτων Αγροτών νομού Σερρών αποφάσισε τον αποκλεισμό του οδικού δικτύου από και προς τον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
Σε νέο κύκλο δυναμικών αγροτικών κινητοποιήσεων μπαίνουν από Δευτέρα και οι αγρότες της Θεσσαλίας. Στο Νομό Λάρισας δύο είναι τα μέτωπα των κινητοποιήσεων.
Η ΠΑΣΥ, η οποία υποστηρίζεται από το ΚΚΕ θα βγάλει τη Δευτέρα τα αγροτικά μηχανήματα στο κόμβο Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα (όπως και πέρυσι), έχοντας όμως στις τάξεις της και ορισμένους «γαλάζιους» και «πράσινους» αγρότες της Δυτικής Θεσσαλίας. Στις προθέσεις τους είναι ο αποκλεισμός του δρόμου.
Το δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών, το οποίο αποτελείται κυρίως από στελέχη της ΕΑΣ Λάρισας, που θα μπει στον αγώνα από Τετάρτη και θα βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας με τις Συντονιστικές Επιτροπές και τα τρακτέρ που θα βγούνε στο Αιγίνιο, τα Μάλγαρα, τον Προμαχώνα, το Κιλκίς και στο Τελωνείο Ευζώνων.
Οι Λαρισαίοι αγροτοσυνδικαλιστές λαμβάνοντας υπόψη την ταλαιπωρία των οδηγών από την κλειστή Κοιλάδα των Τεμπών, αποφάσισαν αρχικά να μην κλείσουν τους δρόμους, αλλά να παρατάξουν τα τρακτέρ εκατέρωθεν του δρόμου σε δύο σημεία.
Στον ανατολικό άξονα από τη μία, στο κόμβο Πλατυκάμπου, όπου θα συγκεντρωθούν αγρότες από τους παρακάρλιους δήμους και τις γύρω περιοχές της Άγιας και από την άλλη, στον δρόμο Τυρνάβου-Ελασσόνας, στην Μελούνα, στο ύψος της διασταύρωσης Αργυροπουλίου-Λυγαριάς, όπου θα συγκεντρωθούν οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου και των πέριξ Δήμων.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, οι αγρότες διεκδικούν την άμεση καταβολή των δικαιωμάτων, εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, μείωση του κόστους παραγωγής και πάγωμα των χρεών.
K. Mπατζελή: Δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τα αγροτικά αιτήματα
«Οι πόρτες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ανοικτές για όλους. Πρέπει όμως, να γνωρίζουν οι αγρότες ότι δεν μπορούν να ικανοποιηθούν όλα τους τα αιτήματα», δήλωσε σήμερα από τη Λάρισα η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή [Βλέπε άρθρο] .
Στο πλαίσιο επίσκεψής της στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ όπου και ανέλυσε τις κυβερνητικές θέσεις για τις 100 πρώτες ημέρες της κυβέρνησης, η υπουργός υπογράμμισε: «Είμαστε μια κυβέρνηση 100 ημερών και τώρα προχωράμε σε νέες δομές και τομές. Η στήριξη του αγροτικού εισοδήματος είναι μία από τρεις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, μαζί με την Παιδεία και την στήριξη των ανέργων».
Η κ. Μπατζελή δεν ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους των αγροτών που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα, ωστόσο απάντησε σε ερωτήσεις σχετικές με το αγροτικό ζήτημα. «Στην πρόσκληση που έχουμε απευθύνει, ενόψει του εθνικού διαλόγου για τα αγροτικά, στο Ζάππειο Μέγαρο, υπάρχουν οι εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων, αλλά δεν αποκλείουμε κανέναν. Μπορώ όμως, να συζητήσω μαζί τους και σε οποιοδήποτε σημείο της γης», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο διαλόγου με τους αγρότες ακόμη και επί των μπλόκων.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: