Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Χωρίς αύξηση καύσιμα και ΦΠΑ

SHARE
Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς και κυρίως στα θέματα της οικονομικής πολιτικής, ώστε η οικονομική προσαρμογή να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια......Η Υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη τόνισε ότι, σύμφωνα με την οδηγία του πρωθυπουργού, όλες οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να είναι εμπροσθοβαρείς, με την έννοια ότι θα πρέπει οι μεγάλες αλλαγές να γίνουν πολύ γρήγορα.
Στις προθέσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ από το 9 και το 19% που βρίσκεται σήμερα, αλλά ούτε κι η αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Επίσης, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καταργήσει αναδρομικά, από το 2009, την αυτοτελή φορολόγηση εισοδημάτων. Αυτό θα γίνει από το 2010.
Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι συζητήθηκε το πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ώστε στο τέλος της τριετίας να έχει μειωθεί το έλλειμμα κάτω από το 3% το οποίο, όπως εξήγησε, σημαίνει ότι η διάρκεια προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας δεν θα είναι τετραετής αλλά τριετής. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, αυτό σημαίνει ότι το 2010 το έλλειμμα πρέπει να μειωθεί κατά τέσσερις μονάδες και τα δύο επόμενα χρόνια ανα τρεις μονάδες.
Φοροεπιδρομή σε ποτά και τσιγάρα
Αύξηση εσόδων μέσω του διπλασιασμού του φόρου σε ποτά και τσιγάρα σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που αναμενόταν να είναι 10% είναι πιθανό να φτάσει το 20%. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της φιάλης οινοπνευματωδών ποτών θα αυξηθεί μέχρι και 3 ευρώ και τα τσιγάρα κατά 0,50 ευρώ το πακέτο.
Συσκέψεις με θέμα την οικονομία αλλά και τον εκλογικό νόμο θα πραγματοποιηθούν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού. Η κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας επρόκειτο να γίνει χθες, αλλά αναβλήθηκε κατά δέκα ημέρες, ώστε να υπάρξει συνεργασία και με το κλιμάκιο της κομισιόν που φθάνει στην Αθήνα αύριο.
Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το προσχέδιο στις 15 Ιανουαρίου και μεταξύ άλλων θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ θα δίνει μεγάλη έμφαση στο 2010, σημειώνοντας ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 8,7%, έναντι 9,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Αυτό σημαίνει ότι αναζητείται 1 δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον, που θα προέλθει από την αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα και από τη μείωση 10%, κατά μέσο όρο, των χρημάτων που ξοδεύονται για επιδόματα στο δημόσιο. Στις 15 Ιανουαρίου το προσχέδιο του ΠΣΑ θα σταλεί άτυπα στις Βρυξέλλες και θα κατατεθεί επίσημα ολοκληρωμένο στο τέλος του μήνα. Στις 15 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στις 20 Ιανουαρίου στη Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα παροσιάσει τις γενικές κατευθύνσεις του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης στο Eurogroup και στο Ecofin στις 18 και 19 Ιανουαρίου.
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε από την 1η Ιανουαρίου η συλλογή αποδείξεων από τους πολίτες, για κάθε συναλλαγή τους με κατάστημα ή ελεύθερο επαγγελματία. Με εξαίρεση τις αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων και τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, όλες οι άλλες αποδείξεις θα εξασφαλίζουν φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους τις προσκομίζουν. Προς το παρόν υπάρχει ασάφεια για τη διαδικασία, αλλά και για το ποια εισοδήματα θα αφορούν αυτές οι ελαφρύνσεις.
Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει στην επέκταση του μέτρου των ταμειακών μηχανών σε κάθε επαγγελματική ομάδα, ώστε υπάρχουν αποδείξεις σε κάθε συναλλαγή και να παταχθεί η φοροδιαφυγή. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων, οδηγούς ταξί και πωλητές σε λαϊκές αγορές.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

2 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:

Ανώνυμος είπε...

Ειλικρινά δεν ξέρω που θα πάει αυτό το πράγμα με τις αυξήσεις και τους φόρους. Τα πάντα έχουν γίνει πανάκριβα και βάζουν φόρους σε έναν λαό που έχει ήδη γονατίσει οικονομικά και είναι καταχρεωμένος. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος γνώστης των οικονομικών για να καταλάβει οτι με ένα δημόσιο χρέος πάνω απο 350δις και αμέτρητους φόρους και ανεξέλεγκτη ακρίβεια και ανεργία, η χώρα θα γονατίσει, το ίδιο και η αγορά, απο την στιγμή που ήδη εξαγωγές, ελαφρα βιομηχανία, επενδύσεις και ρευστό έχουν σταματήσει σε μεγάλο βαθμό. Η χώρα δεν θα βγει ποτέ απο αυτή την πλασματική ύφεση.

Ανώνυμος είπε...

Το bananiagr γεννήθηκε πριν λίγη ώρα, και σας έβαλα στην λίστα των blog που διαβάζω. Θα ήταν χαρά μου να περάσετε για ευχές για το νέο γεννητούρι. Εύχομαι καλή συνέχεια και καλή χρονιά.