Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Πώς θα δώσουν τα κόμματα τη μάχη των μεταναστών

SHARE
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ θα μεταφερθεί εντός των επόμενων ημερών η μάχη για τη χορήγηση ιθαγένειας- και των συνεπαγόμενων πολιτικών δικαιωμάτων- στους μετανάστες. Για την κυβέρνηση, το νομοσχέδιο αποτελεί αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της μεταναστευτικής πολιτικής, με γνώμονα και τα θεσπισμένα πρότυπα σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ αναμένεται να ακολουθήσουν «σκληρή γραμμή», απορρίπτοντας συνολικά τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αλλά με διαφορετικό σκεπτικό, ενώ τα κόμματα της Αριστεράς, κινούμενα σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος, θα κατηγορήσουν την κυβέρνηση για ατολμία στη διαμόρφωση των τελικών διατάξεων του νομοσχεδίου.
«Σφραγίζουμε τα σύνορά μας και ανοίγουμε την καρδιά μας». Η αποστροφή αυτή του υπουργού Εσωτερικών κ. Ι. Ραγκούση στη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων, λίγες ημέρες πριν από τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την απόδοση ιθαγένειας, υπήρξε η βάση μιας συζήτησης σε θερμό κλίμα. Εξάλλου ήταν η πρώτη φορά που οι μετανάστες συνομιλούσαν απευθείας με έναν υπουργό. Οι αντιδράσεις όμως που άρχισαν να καταγράφονται στην ιστοσελίδα του υπουργείου, μόλις αναρτήθηκε το νομοσχέδιο, ανάγκασαν την κυβέρνηση να προβαίνει σε διαδοχικές εξηγήσεις και διασαφηνίσεις για το εύρος, τις προϋποθέσεις και την εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε αίτησης χορήγησης. Πάντως η κριτική είναι αμφίπλευρη, καθώς ορισμένοι, όπως και τα κόμματα της Αριστεράς στη Βουλή προτίθενται να υποστηρίξουν, αναγνωρίζουν μεν καλές προθέσεις, αλλά θεωρούν τις διατάξεις άνευρες και άτολμες.
Στη ΝΔ φαίνεται να προκρίνεται η πολιτική θέση τού «“ναι” στην ενσωμάτωση των μεταναστών,“όχι” όμως με τους προτεινόμενους,ελαστικούς,κυβερνητικούς όρους». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ακολουθώντας ως πρότυπο την πολιτική που διαμόρφωσε το γκωλικό κόμμα στη Γαλλία, μετά την ανάρρηση του κ. Νικολά Σαρκοζί στον προεδρικό θώκο, αναμένεται να θέσει θέμα επαρκέστερης και βαθύτερης γνώσης της ελληνικής γλώσσας, κουλτούρας και ιστορίας ως απαραίτητο και εξεταστέο προαπαιτούμενο, προκειμένου να χορηγείται η ιθαγένεια. Μάλιστα, είναι αρκετά πιθανό ο πρόεδρος του κόμματος κ. Αντ. Σαμαράς να προαναγγείλει, από του βήματος της Βουλής, την κατάργηση του νομοσχεδίου, εφόσον αυτό καταστεί νόμος του κράτους, όταν η ΝΔ αναρριχηθεί ξανά στην εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα τηρήσει αποστάσεις και από τον ΛΑΟΣ, ο οποίος ζητεί μετά επιτάσεως δημοψήφισμα για το θέμα, θεωρώντας ότι μια τέτοια τοποθέτηση γίνεται αποκλειστικά για λόγους εντυπωσιασμού και στερείται ουσίας.
Ενδεικτική της μορφής την οποία θα λάβει η τοποθέτηση του κόμματος από το βήμα της Βουλής είναι η δήλωση του πρώην υπουργού Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλου, ο οποίος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «συγχέει απαράδεκτα την απονομή της ιθαγένειας με την πολιτική κοινωνικής ένταξης των μεταναστών» , εκτιμώντας παράλληλα ότι «μια τέτοια νομοθετική ρύθμισηθα μετέτρεπε την Ελλάδα σε πόλο έλξης της παράνομης μετανάστευσηςκαι των δουλεμπόρων». Παράλληλα όμως, στη Ρηγίλλης φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι πρέπει να λυθεί ο γόρδιος δεσμός για δύο κατηγορίες συμπολιτών, «αόρατες» μέχρι στιγμής για την Πολιτεία: τους περίπου 100.000 ομογενείς Βορειοηπειρώτες που διαβιούν και εργάζονται στην Ελλάδα και τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα, έχουν περατώσει τον κύκλο σπουδών στα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας και δεν διαθέτουν οποιαδήποτε νομική υπόσταση.
Την άμεση προσφυγή σε δημοψήφισμα αντιπαρατάσσει ο ΛΑΟΣ, ζητώντας παράλληλα την υιοθέτηση αυστηρότερων μέτρων φύλαξης των συνόρων, αλλά και την καθιέρωση της πληθυσμιακής ποσόστωσης των μεταναστών, όπως αυτή έχει θεσπιστεί σε χώρες όπως η Γερμανία. Μάλιστα, ο πρόεδρος του κόμματος κ. Γ. Καρατζαφέρης επισείει τον κίνδυνο, όπως υποστηρίζει, αλλοίωσης του εκλογικού σώματος, «για να ισοσκελίσει το ΠαΣοΚ τις απώλειες ψήφων που θα έχει λόγω των επώδυνωνοικονομικών μέτρων» , αλλά και ίδρυσης «αμιγώς μουσουλμανικού κόμματος με τη χρηματοδότηση και τη βοήθεια εκείνων που έχουν ανάγκη να γί νει κάτι τέτοιο στη χώρα». Παράλληλα τονίζει ότι ενδεχόμενη νομιμοποίηση των μεταναστών «θα τινάξει στον αέρα τον ΟΑΕΔ, καθώς όσοι εργάζονταικάνουν δουλειές του ποδαριού, ενώ οι άνεργοι που θα προστεθούνθα είναι πολλαπλάσιοι στα μητρώα και τα προνοιακά προγράμματα του οργανισμού».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: