Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

''ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΚΕΡ ΜΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΕΤΥΜΗΓΟΡΙΑ''..

SHARE
Στο Εurogroup της Δευτέρας στρέφονται για ακόμη μια φορά τα βλέμματα ...
της ΕΕ στη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Οικονομικών με τους συναδέλφους του της ευρωζώνης.


Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης περιμένουν από τον Βαρουφάκη να συγκεκριμενοποιήσει επτά προτάσεις για μεταρρυθμίσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρει έγκαιρα και η τελευταία δόση του προγράμματος δεδομένων των τεράστιων χρηματοδοτικών κενών, που αντιμετωπίζει η χώρα.

Δε φτάνει μια επιστολή

Αλλά οι διασαφηνίσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα δεν φαίνεται να επαρκούν. 

«Με μια επιστολή δεν αλλάζουν πολλά», δηλώνει στην αυριανή έκδοση της Frankfurter Allgeneine Zeitung ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και επίτροπος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο Βάλντις Ντομπρόφσκις εννοώντας την επιστολή ένδεκα σελίδων που έστειλε πριν λίγες μέρες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στον επικεφαλής τους Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η ιδέα να μπουν στη μάχη της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής φοιτητές, οικοκυρές, ακόμη και τουρίστες κάθε άλλο παρά ενθουσίασε τους εταίρους. Κατά τον Ντεμπρόφσκις η επιστολή περιέχει μόνο γενικές διακηρύξεις καλών προθέσεων. Ο επίτροπος επαναλαμβάνει ότι η τελευταία δόση θα δοθεί ολόκληρη και όχι τμηματικά, μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση τηρήσει του όρους για μεταρρυθμίσεις.

«Η Αθήνα συνεχίζει να αντιλαμβάνεται αυτό το πρόβλημα διαφορετικά από ότι εμείς», σημειώνει με σημασία.

Θα ζητήσει επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα

Σύμφωνα με την κυριακάτικη έκδοση της Allgemeine της Φραγκφούρτης, στη συνεδρίαση το Eurogroup θα ζητήσει -και πιθανότατα θα αποφασίσει - την επιστροφή στην Αθήνα των εκπροσώπων από τους τρεις ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να ελέγξουν τη χρηματοδοτική ικανότητα της χώρας. «Ένα τέτοιο βήμα είναι αναπόφευκτο για να διαπιστωθεί η ρευστότητα της κυβέρνησης», ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες. 

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Κεντρικής Τράπεζας και εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, εξέφρασε την ετοιμότητα ευρωπαίων εμπειρογνώμων να μεταβούν στην Ελλάδα για να δουν «αριθμούς και προβλήματα», όπως είπε χαρακτηριστικά. Και εξέφρασε την ευχή να συναινέσει επ΄ αυτού στο αυριανό Εurogroup και η ελληνική κυβέρνηση.

Σε κύκλους των δανειστών κυκλοφορεί η εκτίμηση πάντως ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η Αθήνα έχει εξασφαλίσει ρευστότητα, αλλά όχι και τον Απρίλιο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται, όπως αναφέρεται στο άρθρο, να αναγκαστεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αναθεωρήσει το ανώτατο όριο για έκδοση ομολόγων και εντόκων γραμματίων σύντομης λήξης προκειμένου να αποφευχθεί «ατύχημα» που θα σήμαινε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Ασαφής επικοινωνιακή πολιτική

Το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος που επικαλέστηκε ο Γ. Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην ιταλική Κοριέρε ντε λα Σέρα, προκάλεσε τα αρνητικά σχόλια του γερμανικού τύπου. Γερμανοί σχολιαστές εκτιμούν ότι πρόκειται για το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί της ελληνικής πλευράς στο σκληρό παιγνίδι πόκερ με τους δανειστές. 

Η Αθήνα, γράφει ενδεικτικά η Welt, βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο λόγω των χρηματοδοτικών της αναγκών και προσφεύγει για άλλη μια φορά στο επιχείρημα της λαϊκής ετυμηγορίας για να πιέσει τους εταίρους της. Η Handelsblatt επισημαίνει ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης λίγες ώρες πριν το Eurogroup παίρνει όλο και περισσότερο ασαφείς διαστάσεις.

Πηγή: Deutsche Welle
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: