Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Σίγουροι 164+1, ελπίζουν σε 167+1

SHARE
Συγκρατημένη αισιοδοξία και αρκετή αγωνία επικρατεί στο επιτελείο της κυβέρνησης καθώς θεωρούν ότι το αποτέλεσμα της σημερινή ψηφοφορίας θα καθορίσει εάν υπάρχει δυναμική για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στην τελική αναμέτρηση της 29ης Δεκεμβρίου. Ηδη το διάγγελμα του πρωθυπουργού ανέτρεψε τα δεδομένα χωρίς ωστόσο να υπάρχουν αυτή την στιγμή οι αριθμητικές προϋποθέσεις για την επίτευξη του στόχου των «180».
Ωστόσο, συνεργάτες του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αν στην σημερινή ψηφοφορία υπάρξουν τουλάχιστον 167 υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Σταύρου Δήμα τότε ανοίγει και πάλι το «παράθυρο» της εκλογής. Εάν όμως ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί τότε πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής οι πρόωρες εκλογές. 
Πάντως, με βάση τους 160 της πρώτης ψηφοφορίας και τους βουλευτές που δήλωσαν τα τελευταία 24ωρα ότι θα αλλάξουν την στάση τους και από «παρών» θα ψηφίσουν «υπερ» ο κ. Δήμας έχει από τα αποδυτήρια 164 ψήφους. Σε αυτούς κοινοβουλευτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι μπορεί να προστεθούν ακόμα 4 βουλευτές και να φθάσουν τους 168.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου και η Χαριλάου Τρικούπη γνωρίζει ότι για να φθάσουν τους 180 απαιτείται και η θετική στάση βουλευτών της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.
Πιο αναλυτικά, στους 4 σίγουρους περιλαμβάνεται ο κ. Βασίλης Οικονόμου ο οποίος άλλωστε ήταν ένας από τους συντάκτες της επιστολής των «8» της οποίας τις προϋποθέσεις υιοθέτησε ο κ. Σαμαράς με το διάγγελμά του. Με τον τρόπο αυτό οι τέσσερεις υπογράφοντες την επιστολή (Β. Οικονόμου, Σ. Λυκούδης, Χρ. Αηδόνης και Γρ. Ψαριανός) ψηφίζουν τον κ. Δήμα και μένει να φανεί εάν θα ανταποκριθούν οι υπόλοιποι (Π. Τατσόπουλος, Ν. Φούντα, Ν. Τσούκαλης, Θ. Ψύρρας).
Εκτός αυτού, θετική ανταπόκριση στο διάγγελμα του πρωθυπουργού είχαν οι κ.κ. Γιάννης Κουράκος και Μίκα Ιατρίδη. Τέλος, οι 164 «κλειδώνουν» τον κ. Παναγιώτη Μελά ο οποίος από μέρες έχει ξεκαθαρίσει την θετική του στάση.

Πέραν αυτών, ως θετική στάση στην σημερινή ψηφοφορία ερμηνεύεται η χθεσινοβραδινή τοποθέτηση του κ. Κώστα Γιοβανόπουλου στην Βουλή. «Ρίχτηκε πολύ λάσπη προς εμάς το τελευταίο διάστημα. Προσωπικά την ξεπερνάω δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθεί κανείς όταν η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει προτεκτοράτο. Αύριο θα προσέλθω χωρίς να φοβάμαι γιατί είμαι ελεύθερος για να προχωρήσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο ανεξάρτητος βουλευτής ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποφασίσει να ψηφίσει υπερ της υποψηφιότητας Δήμα.
Με ερωτηματικό αλλά και με θετικό πρόσημο για το «ναι» μένει η στάση του κ. Γιώργου Κασαπίδη. Ο ίδιος με παλαιότερες δηλώσεις του στο protothema.gr είχε επισημάνει ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης, της διαπραγμάτευσης και για εκλογές εντός του 2015 θα ήταν μια καλή βάση για να ψηφίσει υπερ του Προέδρου. Τέλος, ορισμένοι δεν αποκλείουν να υπερψηφίσουν και οι ανεξάρτητοι προερχόμενοι από την Χρυσή Αυγή βουλευτές Στάθης Μπούκουρας και Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος. Από την άλλη πλευρά, «μπετοναρισμένοι» στο «παρών» φαίνεται να είναι οι: Θόδωρος Παραστατίδης,Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς, Οδυσσέας Βουδούρης, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Θεοδώρα Τζάκρη και Βασίλης Καπερνάρος.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: