Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

"Nαι σε όλα" σε τρόϊκα και δανειστές από Λ.Παπαδήμο!

SHARE
Το υπουργικό συμβούλιο στην σημερινή του συνεδρίαση ενέκρινε ομόφωνα το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ρυθμίζει εκκρεμότητες του μεσοπρόθεσμου, αλλά και άλλες όπως η επέκταση των αδειών των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές σημαντική ήταν η διάταξη για το άνοιγμα του επαγγέλματος των χερσαίων μεταφορών το οποίο στα κεντρικά του σημεία εγκρίθηκε ομόφωνα, ενώ υπάρχει συμφωνία των κομμάτων ώστε να διευθετηθούν άμεσα και οι εναπομείνασες λεπτομέρειες.
Όπως αναφέρθηκε δεν υπάρχει πλέον μεταβατική περίοδος «ανοίγματος» του επαγγέλματος, η διάταξη θα κατατεθεί την Τρίτη στην Βουλή, ενώ δεν έχει αποφασιστεί ακόμα αν θα ψηφιστεί με την διαδικασία του «επείγοντος» ή του «κατεπείγοντος».
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι ο τρόπος έγκρισης της διάταξης αυτής ήταν παραδειγματική για τον τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο υπουργός Μεταφορών, Μάκης Βορίδης, ανέφερε ότι ο «πυρήνας της διάταξης» για τις χερσαίες μεταφορές στο εν λόγω νομοσχέδιο είναι η σύντμηση του μεταβατικού χρόνου ανοίγματος του επαγγέλματος.
Απαντώντας ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας, είπε ότι στην διάταξη δεν αντανακλάται και δεν αποτυπώνεται ότι συμφωνήθηκε με την ΝΔ και έθεσε το ερώτημα μήπως η όλη διάταξη πρέπει να επανεξεταστεί.
Παρεμβαίνοντας ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν μπορεί να γίνεται αυτό όταν υπάρχει διαφωνία σε «ένα» άρθρο και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει αποτελεσματικότητα.
Η δεύτερη σημαντική διάταξη κατά τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης είναι εκείνη που αφορά το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας δικηγορικών εταιρειών στην περιφέρεια.
Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, η διάταξη «πέρασε μεταξύ των 3 κομμάτων τελείως «αναίμακτα"«, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν ενστάσεις για την εν λόγω διάταξη μεταξύ των κκ Μιλτιάδη Παπαϊωάννου και Σωκράτη Ξυνίδη.
Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, πραγματοποίησε εκτενή αναφορά για το χρονοδιάγραμμα του PSI, ενώ επισημάνθηκε ότι το χρονοδιάγραμμα αυτό αποτελεί την βάση για τον καθορισμό του χρόνου των εκλογών.
Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος η όλη διαδικασία θα γίνει σε δύο φάσεις.
Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την δημιουργία μνημονίου για το PSI όπου θα αναφέρονται ποιοι όροι πρέπει να εκπληρωθούν. Στη συνέχεια θα δοθούν μια σειρά από ποσά για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και για τους παλαιούς ομολογιούχους.
Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την επεξεργασία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος της νέας δανειακής σύμβασης με ταυτόχρονη προσφορά των νέων ομολόγων. Η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με την σύνταξη δύο κειμένων του Μνημονίου εκ των οποίων το ένα θα είναι για την ΕΕ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) και το άλλο για το ΔΝΤ.
Το έτερο σκέλος αυτής της φάσης θα είναι η σύναψη της νέας δανειακής σύμβασης η οποία θα κυρωθεί από την Βουλή και στη συνέχεια θα εκταμιευθεί η δόση που θα χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή μισθών και συντάξεων καθώς και για την πληρωμή των ομολόγων που λήγουν.
Η όλη διαδικασία του PSI ξεκινά στις 16 Ιανουαρίου και θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ως τις 15 Μαρτίου.
Παρεμβαίνοντας στην σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, είπε ότι είναι απολύτως αναγκαίο να επαναλειτουργήσει η αγορά διότι διαφορετικά η χώρα θα εγκλωβιστεί στην ύφεση για πολύ χρόνο.
Ο κ. Παπουτσής είπε ότι δοθέντων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα, αλλά και της θεσμικής και πολιτικής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την διαχείριση της κρίσης χρέους «είναι εκτός τόπου και χρόνου όσοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να προσδιοριστεί ο χρόνος των εθνικών εκλογών».
Επίσης ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση όλων των υπουργών και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου να αποφύγουν κάθε διαδικασία που επηρεάζει την λειτουργία της κυβέρνησης και απομειώνει το κύρος του πρωθυπουργού και της διαπραγματευτικής θέσης της χώρας.
Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε οι υπουργοί να τοποθετούνται αποκλειστικά επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες παρεμβαίνοντας οι Άννα Διαμαντοπούλου, Τάσος Γιαννίτσης και Θεόδωρος Πάγκαλος, επισήμαναν ότι δεν πρέπει να υπάρχει περιορισμός μόνο στο τι περιλαμβάνει μια νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, αλλά πρέπει να εξηγούνται και οι θετικές επιπτώσεις της ευρύτερα στην κοινωνία.
Τέλος, ο πρωθυπουργός λαμβάνοντας υπόψη του τις ενστάσεις που προαναφέρθηκαν, επανέλαβε παλαιότερη επισήμανσή του ότι για τα σημαντικά νομοσχέδια θα υπάρχει διαβούλευση στο υπουργικό συμβούλιο, ωστόσο οι τυχόν διαφωνίες πρέπει να έχουν διευθετηθεί και ξεπερασθεί πριν τα νομοσχέδια φθάσουν να συζητούνται στο υπουργικό συμβούλιο.
Παπαδήμος: Κόκκινη γραμμή η σωτηρία της χώρας
«Η συμφωνία για τη μείωση του δημόσιου χρέους σε ένα μέγεθος που προσεγγίζει τα 100 δισ. ευρώ, μια σύνθετη διαδικασία από μόνη της, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί και να εφαρμοστεί χωρίς να κλείσει η διαπραγμάτευση για το νέο οικονομικό πρόγραμμα με τους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, όπου δεν παρέλειψε να τονίσει εκ νέου την κρισιμότητα των επόμενων τριών μηνών και δη των αμέσως επόμενων εβδομάδων για την πορεία της χώρας.
Ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε στην έναρξη διαπραγματεύσεων με την τρόικα, στα μέσα Ιανουαρίου, για τη διαμόρφωση «ενός αξιόπιστου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15», επισημαίνοντας ότι «από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτών και την ψήφιση της νέας δανειακής συμφωνίας εξαρτάται πλήρως η συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, η στήριξη της οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

«Εξαρτάται επίσης και η υλοποίηση της συμφωνίας μείωσης του δημόσιου χρέους στα πλαίσια του PSI. Καμία συμφωνία δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της, η μία είναι προϋπόθεση της άλλης» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το PSI ο κ. Παπαδήμος είπε ότι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι διαβουλεύσεις για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους «ένα σημαντικό βάρος θα φύγει από τις πλάτες της χώρας, ενώ από τη μεγάλη μείωση του χρέους και του ετήσιου κόστους εξυπηρέτησής του θα εξοικονομηθούν πόροι για την οικονομία μας, προς όφελος των Ελλήνων πολιτών και των επόμενων γενεών, πόροι που μπορούν να στηρίξουν την ανάπτυξη αλλά και την προστασία των πιο ευπαθών κοινωνικών ομάδων».
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μεθοδική προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επωφελή για τα ελληνικά συμφέροντα ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων «είναι η κυβέρνησή μας να έχει κλείσει όλα τα εκκρεμή κεφάλαια των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει απέναντι στους εταίρους και τους διεθνείς οργανισμούς που μας χρηματοδοτούν».
«Το πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής και οι συνακόλουθες δεσμεύσεις της χώρας μας δεν αφορούν μόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα και το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του προϋπολογισμού, αλλά και το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας, το οποίο εξακολουθεί να αποτυπώνεται στο μεγάλο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδήμος.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επισημάνσεις που έκανε στις επαφές του με τους κοινωνικούς εταίρους, για την αναγκαιότητα κλεισίματος του χάσματος ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, προσθέτοντας ότι αυτό το χάσμα θέτει εμπόδια στη δυνατότητα αποτελεσματικής, βιώσιμης και επωφελούς συνύπαρξης της Ελλάδας με τους εταίρους της, τονίζοντας ότι «η αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας απαιτεί πολλές διαρθρωτικές παρεμβάσεις, που αφορούν μεταξύ άλλων τις αγορές εργασίας, προϊόντων, υπηρεσιών και επαγγελμάτων, τη δημόσια διοίκηση, το φορολογικό σύστημα, τις υποδομές και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
«Στους τομείς αυτούς η κυβέρνηση προωθεί αλλαγές» επισήμανε ο κ. Παπαδήμος, καλώντας τους υπουργούς να επιταχύνουν τους ρυθμούς υλοποίησης του έργου τους και υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα αποτύχει».
«Αν οι διαδικασίες που σας ανέφερα ολοκληρωθούν θετικά, θα έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Αν φέρουμε σε πέρας την αποστολή αυτή, θα μπορούμε να πούμε ότι η χώρα αρχίζει να πατάει σε στέρεο έδαφος» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος κατέληξε λέγοντας ότι «για μένα «κόκκινη γραμμή» είναι η σωτηρία της χώρας και η διασφάλιση ενός ασφαλούς μέλλοντος για τους πολίτες της. Αυτή είναι η αποστολή αυτής της κυβέρνησης και αυτήν πρέπει να υπηρετήσουμε, με κάθε δύναμη που διαθέτουμε».
Στο υπουργικό συζητήθηκε επίσης και το πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου, στο οποίο περιλαμβάνονται όλες οι εκκρεμότητες του Μεσοπρόθεσμου, θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.
Προβλέπει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα εξόφλησης χρεών με εκποίηση στην εφορία περιουσιακών στοιχείων, νέα αντικειμενικά κριτήρια για τον έλεγχο των ελεύθερων επαγγελματιών και τη νέα ρύθμιση για την τακτοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: