Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΕΕ: Οι ισχυρές χώρες να ενισχύσουν το ΔΝΤ

SHARE
Περισσότερους πόρους για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, τη στιγμή που η Ενωση δυσκολεύεται να συγκεντρώσει τα αναγκαία κεφάλαια εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Βρετανίας, κάλεσε χθες το βράδυ τον υπόλοιπο κόσμο να θέσει στη διάθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η ΕΕ καλεί τα κράτη μέλη της Ομάδας των 20, καθώς και άλλα οικονομικά ισχυρά κράτη μέλη του Δ ΝΤ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες με στόχο την διαφύλαξη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής σταθερότητας συμβάλλοντας στην ενίσχυση των πόρων του, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης συμφωνήθηκε η ενίσχυση του ΔΝΤ με κεφάλαια ύψους 150 δισ. ευρώ υπό τη μορφή διμερών δανείων, με τη συμμετοχή της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου.
Η συμφωνία αυτή ήταν αναμενόμενη. Ωστόσο, ο στόχος ο οποίος ετέθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής (8 και 9 Δεκεμβρίου) για τη συγκέντρωση του ποσού των 200 δισ. ευρώ με τη συμβολή και ευρωπαϊκών χωρών που δεν συμμετέχουν στη νομισματική ένωση δεν επετεύχθη χθες.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαθέτει σήμερα ικανότητα δανειοδότησης ύψους 296 δισ. ευρώ.
Η Βρετανία, από την οποία ζητήθηκε συμβολή ύψους 30 δισ. ευρώ, δεν ανταποκρίθηκε προς το παρόν, προκαλώντας τη δυσαρέσκεια των εταίρων της, οι οποίοι περίμενεναν μία θετική κίνηση από την πλευρά του Λονδίνου. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αποκλείει οποιαδήποτε οικονομική συμβολή που θα έχει ως στόχο τη στήριξη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
Η Βρετανία είναι πάντοτε έτοιμη να διαθέσει πρόσθετους πόρους στο ΔΝΤ για τη στήριξη της παγκόσμιας αποστολής του, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.
Στο Παρίσι, η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα συμβάλει στην ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ. "Δεν έχω αμφιβολία ότι οι Βρετανοί- από τη στιγμή που πολλές χώρες της Ομάδας των 20 θα συμβάλουν, θα στηρίξει το ΔΝΤ", δήλωσε το τηλεοπτικό δίκτυο LCI η Βαλερί Πεκρές.
"Αυτό που δεν θέλουν οι Βρετανοί είναι να στηρίξουν ειδικά την ευρωζώνη, στην οποία δεν συμμετέχουν, αλλά αν είναι για τη στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα το δεχθούν", πρόσθεσε.
Μεταξύ των δέκα χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν είναι μέλη της ευρωζώνης, μόνο τέσσερις δεσμεύθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης ότι θα συμμετάσχουν στην ενίσχυση του ΔΝΤ, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σουηδία, η Δανία και η Πολωνία. Αργότερα ωστόσο η Τσεχική Δημοκρατία διευκρίνισε ότι δεν έχει λάβει την τελική της απόφαση.
Ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές θεωρούν ότι η άρνηση της Βρετανίας δεν συνιστά παρά μία κίνηση τακτικής για λόγους εσωτερικής πολιτικής. Η Βρετανία δεν θα μπορούσε να δεχθεί να καταθέσει τη συμβολή της για έναν ποσόν που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της ευρωζώνης χωρίς τη δική της γνώμη, αλλά τελικά θα το πράξει, διότι η διάσωση της ευρωζώνης λειτουργεί και προς το δικό της συμφέρον.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: