Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

ΠΡΟΣ ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ή ΚΥΠΡΟ

SHARE
«Η τουρκική απειλή δεν είναι θεωρητική, είναι υπαρκτή.Το βλέπουμε αυτό στο Αιγαίο και στην Κύπρο δια της κατοχικής παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων, ως αποτέλεσμα της εισβολής του 1974» δήλωσε από την Κύπρο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης, προκαλώντας διαφόρους συνειρμούς αναφορικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά και με την εξέλιξη της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και στην Κύπρο τους επόμενους μήνες.
Διάφοροι κύκλοι έχουν εκλάβει την δήλωση του κου Μπεγλίτη ως ένδειξη της πληροφόρησης, η οποία μπορεί να υπάρχει στο Πεντάγωνο αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο ή στην Κύπρο.
Η δήλωση Μπεγλίτη συμπίπτει, εξάλλου, με τη συγκυρία της τεράστιας καταστροφής την οποία προκάλεσε η έκρηξη των πυρομαχικών στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», η οποία είναι η μεγαλύτερη της Κύπρου.
Από καλά πληροφορημένους κύκλους επισημαίνεται ότι ανεξάρτητα από τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη και τις ευθύνες, οι οποίες εντοπίζονται καταλογίζονται, το συμβάν έχει ως άμεση επίπτωση την αποδυνάμωση του πλέγματος εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας της Κύπρου.
Στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν με ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή το τελευταίο χρονικό διάστημα τις εξελίξεις στην γειτονική Τουρκία, πριν και μετά την Τρίτη στη σειρά επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές.
Ήδη πριν από τις τουρκικές εκλογές είχε προκληθεί μεγάλη ανησυχία τόσο στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, όσο και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εξαιτίας της πρόθεσης του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος στη Τουρκία Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ να αποβιβαστεί στο Αγαθανονήσι και στο Φαρμακονήσι.
Γενικότερα είχε συζητηθεί στην Αθήνα το ενδεχόμενο το κεμαλικό κατεστημένο να είχε απεργαστεί σενάρια θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο εν όψει των εκλογών του περασμένου Ιουνίου.
Η Τουρκία πρόσφατα αναδείχθηκε η μεγαλύτερη μεγεθυνόμενη οικονομία στον κόσμο για το πρώτο τρίμηνο του 2011, γεγονός το οποίο προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού στην πολιτική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας. Ωστόσο, πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι η Τουρκία είναι ένας «γίγαντας με πήλινα πόδια».
Η Τουρκία αδυνατεί να ξεφύγει από τις ανασφάλειές της και ανεξάρτητα από την εντυπωσιακή άνοδο των αναπτυξιακών δεικτών της και έχει να αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα σταθερότητας στο εσωτερικό της.
Επίσης έχει προκαλέσει δυσπιστία στη Δύση εξαιτίας της προσέγγισης που έχει πραγματοποιήσει με το Ιράν, τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, αλλά και εξαιτίας της πλήρους διάρρηξης των σχέσεων της με το Ισραήλ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο παρασκήνιο ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες επαναπροσέγγισης της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ.
Η Τουρκία έχει λόγους να θεωρεί ότι απειλούνται ζωτικής σημασίας συμφέροντά της στην ανατολική Μεσόγειο εξαιτίας της ενεργειακής πολιτικής που ακολουθεί η Κύπρος στο θέμα της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου, το οποίο έχει εντοπιστεί την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, της διαφαινόμενης μελλοντικής εμπλοκής αμερικανικών και ισραηλινών (ή ακόμη και γαλλικών) εταιρειών στο θέμα της ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Αιγαίο και ευρύτερα στην ανατολική Μεσόγειο, της προσέγγισης Ελλάδας – Ισραήλ, αλλά και εξαιτίας των αντιδράσεων, οι οποίες εκδηλώνονται στην βόρεια κατεχόμενη Κύπρο εναντίον της παρουσίας του τουρκικού στρατού.
Μπορεί κορυφαίοι Τούρκοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και πλέον και ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας να έχουν επιδείξει αλαζονική συμπεριφορά έναντι της οικονομικά εξασθενημένης Ελλάδας, αλλά η υποδοχή της οποίας έτυχε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου δημιουργεί προβληματισμό στην Άγκυρα για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να δηλώνει ότι το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημοσίων οικονομικών, σε αντίθεση με κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν τα έχουν καταφέρει, αλλά οι Τουρκοκύπριοι αποκαλώντας τον ιμπεριαλιστή έδωσαν την ηχηρή απάντησή τους.
Και μπορεί ο κ. Ερντογάν να κατέστησε σαφές ότι δεν αποσύρει τις κατοχικές στρατιωτικές δυνάμεις, αλλά η απάντηση των Τουρκοκυπρίων έφτασε μέχρι την Άγκυρα.
Οι τουρκοκύπριοι αντιδρώντας στην παρουσία του Τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα εδάφη φώναξαν συνθήματα όπως «να πεθάνει ο φασισμός» και ανήρτησαν πανό το οποίο έγραφε «Αρνούμαστε την πολιορκία του ιμπεριαλιστή. Δεν θέλουμε ούτε τους υπαλλήλους, ούτε τα λεφτά, ούτε το πακέτο του».
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: