Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Το έλλειμμα εκτινάχθηκε στα 12,73 δισ. ευρώ

SHARE
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη συνδυάστηκε με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς τους προμηθευτές του στα 6,47 δισ. ευρώ, από 6,1 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου. Το Δημόσιο λόγω και έλλειψης ρευστότητας αδυνατεί να αποπληρώσει τις οφειλές του
Το τεράστιο έλλειμμα οδηγεί την κυβέρνηση σε μια άτυπη... στάση πληρωμών.
Στα τέλη Μαΐου το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης εξακοντίστηκε στα 12,73 δισ. ευρώ αυξανόμενο κατά περίπου 3 δισ. ευρώ μέσα...
σε έναν μόλις μήνα. Η δυσμενής αυτή εξέλιξη συνδυάστηκε με την αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους προς τους προμηθευτές του στα 6,47 δισ. ευρώ, από 6,1 δισ. ευρώ στα τέλη Απριλίου.
Οπως γίνεται αντιληπτό, το Δημόσιο λόγω και έλλειψης ρευστότητας αδυνατεί να αποπληρώσει τις οφειλές του. Σε περίπτωση που δανειζόταν για να καταβάλει τα 6,47 δισ. ευρώ, το έλλειμμα θα ξεπερνούσε τα 19 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ταμειακό έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης δεν είναι το μέγεθος που λαμβάνουν υπόψη τους ΕΕ και ΔΝΤ για να προσδιορίσουν το τελικό δημοσιονομικό έλλειμμα κάθε χρονιάς, αλλά πλησιάζει αρκετά σε αυτό.
Και θα πρέπει να συγκρατηθεί μέσα στους επόμενους μήνες, για να επιτευχθεί ο στόχος για δημοσιονομικό έλλειμμα 16,3 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στο πρώτο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους:
•Το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση ανήλθε σε 12,73 δισ. ευρώ, έναντι 9,96 δισ. ευρώ στο πρώτο τετράμηνο. Μέσα στον Μάιο το έλλειμμα αυξήθηκε κατά 2,76 δισ. ευρώ.
Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης υπολογιζόμενο σε ταμειακή βάση εκτοξεύθηκε στα 13,76 δισ. ευρώ, καθώς τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν σε 19 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες του εκτοξεύθηκαν στα 32,79 δισ. ευρώ.
•Τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 6,47 δισ. ευρώ. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονταν σε 938,88 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 549 εκατ. ευρώ αφορούν σε υποχρεώσεις που έπρεπε να καλυφθούν μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και 389,9 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
•Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, των ασφαλιστικών ταμείων και των των λοιπών κρατικών φορέων υπολογίζονται σε 5,53 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, το 1,89 δισ. ευρώ αφορά οφειλές νοσοκομείων, 2,62 δισ. ευρώ ασφαλιστικών ταμείων, 787,7 εκατ. ευρώ ήταν χρέη οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και 229,7 εκατ. ευρώ ήταν οι υποχρεώσεις λοιπών νομικών προσώπων.
•Στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση (ελλείμματα και χρέη) κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2011 έστειλαν συνολικά 827 από τους 853 φορείς της γενικής κυβέρνησης. Από τους 26 φορείς που δεν απέστειλαν στοιχεία, 6 ήταν ασφαλιστικά ταμεία, 2 ήταν δημόσιες επιχειρήσεις, 1 ήταν οργανισμός τοπικής αυτοδιοίκησης και 17 ήταν λοιπά νομικά πρόσωπα.
Οι δύο προτεραιότητες του υπ. Οικονομικών
Οι αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. € και η φορολογική μεταρρύθμιση
Η υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ και η μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος είναι οι δύο προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο. "Ο πρωθυπουργός και εγώ μπορούμε να συντονίσουμε το σύστημα γρήγορα και αποτελεσματικά", είπε.
Ομως, πρόσθεσε, η εφαρμογή φυσικά είναι δύσκολη, γι' αυτό δεν επιτρέπεται να σπαταλήσουμε ούτε μία ώρα.
Στη συνέντευξή του ο κ. Βενιζέλος λέει πως αρκετές δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας -λιμάνια, τράπεζες και άλλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία που είναι προς πώληση φέτος- θα πωληθούν γρήγορα και συμπληρώνει πως ήδη προετοιμάζει το έδαφος για πιο πολύπλοκες ιδιωτικοποιήσεις που θα ακολουθήσουν.
"Η συμμετοχή της ελληνικής εφοπλιστικής κοινότητας στην προσπάθεια των ιδιωτικοποιήσεων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική. Θα συναντηθώ με εκπροσώπους τους την επόμενη εβδομάδα", συμπληρώνει.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: