Δεν συμφώνησαν στη συμμετοχή των ιδιωτών
Ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup στις Βρυξέλλες χωρίς να επέλθει συμφωνία στο κρίσιμο ζήτημα της συμμετοχής των ιδιωτών-κατόχων ελληνικών ομολόγων στο νέο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα.
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα νέο σχέδιο δανεισμού της Ελλάδας...
«Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συμπληρωματικά μέτρα» υπέρ της Ελλάδας. Βέβαια, μία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ένα στοιχείο του συμπληρωματικού προγράμματος, στο μέλλον... το συζητάμε αυτό», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Σόιμπλε.
Γιούνκερ: «Στις 20 Ιουνίου η οριστικοποίηση της συμφωνίας» Προσερχόμενος στο Συμβούλιο ο επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε ότι «θα έχουν διαβουλεύσεις για όλες τις επιλογές», που επιτρέπουν στην Ελλάδα να μη χρεοκοπήσει.
«Οι υπουργοί των Οικονομικών θα εξετάσουν διεξοδικά όλες τις επιλογές σήμερα», τόνισε ο κ. Γιούνκερ, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου υπουργών.
Ωστόσο πρόσθεσε ότι «ο σκοπός» της συλλογικής αυτής διαβούλευσης «είναι να υπάρξει προσέγγιση, όσο γίνεται, στη συμφωνία» ενόψει του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης την 20ή Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, οπότε αναμένεται η νέα συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας να οριστικοποιηθεί.
Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ, επισήμανε ότι η ΕΕ συνυπολογίζει την «Πρωτοβουλία της Βιένης» σύμφωνα με την οποία θα κληθούν τράπεζες-πιστωτές να καταβάλουν ένα μέρος του τιμήματος της νέας συμφωνίας δανεισμού.
Στην περίπτωση της Ελλάδας, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν θα επιδιώξουν να εξοφληθούν ελληνικά ληξιπρόθεσμα ομόλογα, αλλά θα δεχθούν να τα ανταλλάξουν με νεότερα. Όμως η ουσία βρίσκεται στον «εθελοντικό χαρακτήρα» της εν λόγω κίνησης των τραπεζών, ώστε οι οίκοι αξιολόγησης να μη μπορούν να εκλάβουν την ανταλλαγή ομολόγων ως «πιστωτικό γεγονός».
Στον εθελοντικό χαρακτήρα της κίνησης των τραπεζών επέμεινε --ευθύς εξ αρχής-- η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Από την πλευρά του ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν τόνισε πως είναι σημαντικό να αποφευχθεί ένα «πιστωτικό γεγονός» στην Ελλάδα, το οποίο θα μπορούσε να έχει «μεταδοτικό χαρακτήρα», αγγίζοντας την Ιρλανδία.
«Είμαστε σε τελείως διαφορετική θέση από την Ελλάδα», δήλωσε ο Νούναν στο δίκτυο CNBC. «Eφαρμόζουμε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των τραπεζών καθώς και νομισματικό πρόγραμμα».
Η ισπανίδα υπουργός, Έλενα Σαλγάδο, τόνισε πάντως ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, κατά την αναζήτηση λύσης στα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και να ακούσουν «τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ)». «Πρέπει να προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση που θα είναι η κατάλληλη για την Ελλάδα, ταυτόχρονα όμως, όσο πιο ισορροπημένη γίνεται για την ευρωζώνη στο σύνολό της».
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου