Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010

Συμφωνία για αγωγούς και εμπορική συνεργασία

SHARE
Στην αναθέρμανση της ενεργειακής συνεργασίας με τους αγωγούς Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και Southstream συμφώνησαν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γ. Παπανδρέου, στην πολύωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός εξέφρασε την υποστήριξή του προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «ούτε η Ελλάδα, ούτε η Ρωσία ευθύνονται για την οικονομική κρίση, αλλά οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν επίσης πρόβλημα με το δημόσιο χρέος». «Ιδιαίτερα κρίσιμες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία» χαρακτήρισε τις οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία ο Έλληνας πρωθυπουργός.Εξ άλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η Ελλάδα θα βγει από τη δύσκολη αυτή φάση πιο δυνατή κι η κρίση θα δώσει στη χώρα τηνευκαιρία να αλλάξει πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να αλλάξει. Εξέφρασε δε τηναισιοδοξία του ότι η χώρα θα βγει πιο δυνατή, οικονομικά και πολιτικά.
Επίσης τόνισε ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να στηρίξει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, για να υπάρξει στην Ελλάδα βιώσιμη οικονομία και δίκαιη κοινωνία.
Η συνεργασία με τη Ρωσία, εξ άλλου, όπως τόνισε ο κ.Παπανδρέου, θα βοηθήσειστην ανάταξη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κρίση δεν είναι μόνοελληνική ή ευρωπαϊκή, αλλά είναι διεθνής και ότι η Ελλάδα έχει πριν από όλαευθύνη να κάνει τις αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία.
Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμακατά 4 μονάδες το 2010 και στη μείωσή του στο 3% το 2013. Γι΄ αυτό, τόνισε, καιοι συζητήσεις με τη Ρωσία είναι πολύ σημαντικές.Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στην οικονομία, τόνισε ότιείναι γνωστές οι δυσκολίες στην ελληνική οικονομία, οι δυσκολίες αυτές δενείναι κάτι καλό, αλλά εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα τις ξεπεράσει και αναφέρθηκε στο θετικό, όπως είπε, μήνυμα που έδωσαν σήμερα οι υπουργοίΟικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες. Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση δενξεκίνησε από την Ελλάδα, τη Ρωσία ή την Ευρώπη, αλλά ήρθε από τις Ηνωμένες Πολιτείες που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα με τις άλλες χώρες, δηλαδή υψηλόέλλειμμα και τεράστιο εξωτερικό χρέος.
Αναφορικά με τον ενεργειακό τομέα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως οι δύοαντιπροσωπείες συμφώνησαν να προχωρήσει το συντομότερο ο αγωγός Μπουργκάς -Αλεξανδρούπολη, λαμβανομένων υπόψη των περιβαλλοντικών ευαισθησιών και πάντα σεσυνεργασία με τη Βουλγαρία. Σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότιοι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέαπου θα έχει έδρα στην Αθήνα.
Ο κ. Πούτιν επέμεινε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, τα οποία, όπως είπε, θα βοηθήσουν στην ανάπτυξητης οικονομίας. Ειδικότερα για τον South Stream, ο ρώσος πρωθυπουργός επισήμανε ότι δεν είναιένα διμερές ελληνορωσικό σχέδιο, αλλά ένα μεγάλο διεθνές σχέδιο, το οποίουλοποιείται με βάση τις αρχές της αγοράς και δεν έχει κανένα πρόβλημαχρηματοδότησης, ενώ έχει εκφραστεί και ενδιαφέρον από δέκα ευρωπαϊκές χώρες νασυμμετέχουν στο έργο.
Οι συζητήσεις αφορούσαν και στην ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών,το οποίο μειώθηκε κατά 40% το 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, όπως είπε ο κ. Πούτιν. Από ελληνικής πλευράς εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των εξαγωγώναγροτικών προϊόντων στη Ρωσία, η αγορά της οποίας μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες.
Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διυπουργικήεπιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τησυνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η ελληνική πλευρά για τηνανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές. Για τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και τον τομέα των μεταφορών, ο κ.Πούτιν τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει σημαντικός ενεργειακός καιδιαμετακομιστικός κόμβος στην Ευρώπη και μπορεί εκεί να προσελκύσει επενδύσεις,οι οποίες θα ενισχύσουν το ειδικό βάρος της Ελλάδας στην Ευρώπη.
Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας και οκ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικέςγια την ευρύτερη περιοχή. Τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα στον τομέα των διεθνών σχέσεων έχει σ υμβάλειιδιαίτερα στην υιοθέτηση ενός διαλόγου για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, στην οποία,όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η Ρωσία είναι αναπόσπαστο μέλος.
Αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων καιευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για την επίμονη , δίκαιη και σταθερή θέση της στο Κυπριακό. Συζητήθηκε επίσης η μεταφορά τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στο θέμα τηςδιοργάνωσης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας καιγια την ολυμπιακή εκεχειρία.ΝΕΑ
Medvedev προς Παπανδρέου: Ζητείστε βοήθεια από ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα
Ο Ρώσος Πρόεδρος Dmitry Medvedev δήλωσε πως παρότρυνε τον Γιώργο Παπανδρέου να στραφεί προς το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για βοήθεια, μεταδίδει το Reuters.
«Μόλις συνάντησα τον Έλληνα Πρωθυπουργό και του συνέστησα να στραφεί στο ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα ώστε να λύσει τα προβλήματα του Ελληνικού κράτους,» ανέφερε ο Medvedev στην αρχή μιας συνάντησης με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας Robert Zoellick.
«Ποτέ δεν ξέρεις ποιος πρόκειται να ζητήσει βοήθεια,» απάντησε από την πλευρά του ο Zoellick, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.Σύμφωνα με το ΑΠΕ ο Ρώσος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, υποδεχόμενος τον Έλληνα ομόλογό του και την ελληνική αντιπροσωπεία, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα και αναφέρθηκε στις φιλικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα, οι οποίες είναι πολύ στενές, ειδικότερα στον οικονομικό τομέα.
Ο κ. Πούτιν ανέφερε επίσης ότι υπολογίζει πως η νέα ελληνική κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου θα υποστηρίξει όλα τα καλά που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη περίοδο στις σχέσεις των δύο χωρών. Διαβεβαίωσε μάλιστα τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η ρωσική πλευρά, με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου, θα κάνει ότι είναι δυνατό για να δώσει μια νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις.Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εκτείνονται σε βάθος χρόνου, είναι σχέσεις παράδοσης και πολιτισμού, αλλά έχουν αναπτυχθεί και οι σχέσεις στον πολιτικό και οικονομικό τομέα.
Η στρατηγική συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να γίνει πιο πρακτική, ουσιαστική και αποτελεσματική.Το πρωί ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ρωσικής Δούμας Μπόρις Κρισλόφ και τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Σεργκέϊ Μιρόνοφ.
Παπανδρέου: "Η κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξ/πολη πρέπει να ξεκινήσει σε 6 μήνες"
Με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Ρωσία σε δημοσίευμά του με τίτλο "Η κατασκευή του Μπουργκάς - Αλεξ/πολη να ξεκινήσει σε 6 μήνες" το Capital.gr είχε αναφέρει νωρίτερα τα εξής: «Οι απαραίτητες διαδικασίες, περιλαμβανομένων των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η συμφωνία για τη διέλευση transit, του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες. Η κατασκευή του έργου πρέπει να ξεκινήσει αμέσως μετά».
Με την ξεκάθαρη αυτή δήλωση που έγινε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti, προσέρχεται σήμερα στις συναντήσεις που θα έχει με τη ρωσική πολιτική ηγεσία στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μάλιστα το ρωσικό πρακτορείο, στο σχετικό τηλεγράφημα, ερμηνεύει τη δήλωση του πρωθυπουργού ως «εγκατάλειψη των όποιων αμφιβολιών για το project».
Ο κ. Παπανδρέου βρίσκεται ήδη από εχθές στη Μόσχα και βάσει προγράμματος αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ρωσίας: τον πρόεδρο της κρατικής Δούμας Boris Gryzlov, τον πρόεδρο του ομοσπονδιακού συμβουλίου Sergey Mikhailovich Mironov, το Ρώσο πρόεδρο Dmitry Medvedev και τέλος το Ρώσο πρωθυπουργό Vladimir Putin.
Σημειώνεται ότι για τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έχει ήδη γίνει μια πρώτη προεργασία στην πρόσφατη επίσκεψη του υφυπουργού ενέργειας Γ. Μανιάτη στη Σόφια, όπου και εξασφαλίστηκαν προφορικές εγγυήσεις για την ολοκλήρωση των περιβαλλοντικών μελετών από βουλγαρικής πλευράς. Ο κ. Μανιάτης συνοδεύει τον κ. Παπανδρέου στη ρωσική πρωτεύουσα. Εκτός όμως του πετρελαιαγωγού, στο επίκεντρο της «ενεργειακής ατζέντας» του κ. Παπανδρέου στη Μόσχα θα βρεθεί και ένας άλλος αγωγός, ο περίφημος South Stream. Τον περασμένο Μάιο είχε υπογραφεί η βασική συμφωνία μεταξύ ΔΕΣΦΑ και Gazprom για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα διέρχεται το ελληνικό έδαφος. Στη συμφωνία περιλαμβάνονταν οι όροι συνεργασίας στο προεπενδυτικό στάδιο αλλά και οι βασικές προβλέψεις για τη σύσταση της κοινοπραξίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Η κατασκευή του αγωγού συνδέεται και με την επέκταση τη συμφωνίας προμήθειας αερίου που έχει η χώρα μας μέχρι το 2015 από τη ρωσική Gazprom.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: