Μετά τους αγρότες, τη «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων παίρνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Πρώτοι το «χορό» των απεργιών ανοίγουν οι εφοριακοί και τελωνειακοί, οι υπάλληλοι, δηλαδή με τις μεγαλύτερες αμοιβές στο Δημόσιο, που ζηλεύουν ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη του ιδιωτικού τομέα.Οι υψηλότερες αποδοχές στο υπουργείο Οικονομικών σε ορισμένες περιπτώσεις υπερβαίνουν ακόμη και τις 4.000 (!) ευρώ το μήνα.
Εφοριακοί και τελωνειακοί οποίοι πραγματοποιούν 48ωρη απεργία την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή 4 και 5 Φεβρουαρίου αντιδρούν έντονα στη πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να περικόψει τα επιδόματά τους. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, οι επερχόμενες αλλαγές (περικοπή επιδομάτων και κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης) οδηγούν σε μείωση των αποδοχών τους από 400 έως 750 ευρώ ανάλογα με το μισθολογικό κλιμάκιο.
Το επίδομα
Το επίδομα των ΔΙΒΕΕΤ για τους εφοριακούς, ΔΕΤΕ για τους τελωνειακούς και ΔΕΧΕ για τους υπάλληλους του Γενικού Χημείου του Κράτους αντιστοιχεί με σχεδόν ένα δεύτερο μισθό, αφού ξεκινάει από 800 ευρώ και φθάνει μέχρι 2.000 (!) το μήνα. Μάλιστα το 50% των επιδομάτων αυτών φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 15%.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται στα «ρετιρέ» του Δημοσίου. Η πρόσθεση των συγκεκριμένων επιδομάτων στο .......
μισθό έχει ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτές τις υπηρεσίες να αμείβονται υψηλότερα από συναδέλφους τους δημοσίους υπαλλήλους, με τα ίδια προσόντα και τα ίδια χρόνια δουλειάς.
Οι κινητοποιήσεις εφοριακών και τελωνειακών, τη δεδομένη χρονική στιγμή θέτει, όπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σε κίνδυνο το Πρόγραμμα Σταθερότητας που προβλέπει την αύξηση των φόρων κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση που οι απεργιακές κινητοποιήσεις ενταθούν, το δημόσιο θα αποκλίνει από το στόχο που έχει τεθεί για τη μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ φέτος και δεν αποκλείεται το εναλλακτικό σκληρό σενάριο του ΠΣΑ, που προβλέπει περαιτέρω αύξηση των φόρων, να έρθει νωρίτερα.
Παραδείγματα
* Νεοπροσλαμβανόμενος τελωνειακός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (Π.Ε.) λαμβάνει μηνιαίως βασικό μισθό 985 ευρώ, 100 ευρώ κίνητρο απόδοσης, 71 ευρώ οικογενειακό επίδομα και 1.035 ευρώ επίδομα ΔΕΤΕ. Πρώτος μισθός 2.191 ευρώ.
* Τελωνειακός (Π.Ε.) με 17 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνει βασικό μισθό 1.345 ευρώ, συν 171 ευρώ κίνητρο απόδοσης και οικογενειακό επίδομα, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται σε 1.768 ευρώ με αποτέλεσμα οι μηνιαίες αποδοχές να ανέρχονται σε 3.284 ευρώ.
* Τελωνειακός (Π.Ε.) με 33 χρόνια υπηρεσίας παίρνει ως βασικό μισθό 1.666 ευρώ, συν 171 ευρώ, ενώ τα ΔΕΤΕ ανέρχονται στο ποσό των 2.071 ευρώ. Συνολικά λαμβάνει το ποσό των 3.908 ευρώ, χωρίς τα νυχτερινά επιδόματα ή το επίδομα θέσης.
* Ανάλογες είναι και οι αμοιβές που λαμβάνουν οι εφοριακοί.
ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Από τον Στ. Μάνο έως σήμερα
Τα επιδόματα για τους εφοριακούς (ΔΙΒΕΕΤ) είναι η επιτομή του παραλογισμού και των ανισοτήτων που διαμόρφωσαν το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ιστορία των ΔΙΒΕΕΤ ξεκινά το 1992, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Στ. Μάνος έδωσε ως μπόνους σε έναν περιορισμένο αριθμό ελεγκτών εφοριακών το 3% των εσόδων που υπερέβαιναν τους στόχους του προϋπολογισμού.
Επειδή όμως το πλεόνασμα εσόδων είναι η εξαίρεση, τα μπόνους για να συνεχίσουν να καταβάλλονται, σταδιακά ονομάστηκαν ΔΙΒΕΕΤ και άρχισαν να χρηματοδοτούνται από τους φόρους υπέρ τρίτων που εισπράττουν οι ΔΟΥ.
Επίσης, σταδιακά με διάφορες υπουργικές αποφάσεις, με άλλες ονομασίες και άλλες πηγές πόρων επεκτάθηκαν σε όλους τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, στη συνέχεια στους υπαλλήλους του πρώην υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και του Γενικού Λογιστηρίου και τελικά σε όλους τους υπαλλήλους των εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Οικονομικών. Το 2004 άρχισε να χορηγείται και στους εργαζόμενους της Στατιστικής Υπηρεσίας, που ήταν οι τελευταίοι που δεν το έπαιρναν.
Εστίες διαφθοράς
Τα υπηρεσιακά συμβούλια συνήθως φροντίζουν ο επίορκος υπάλληλος να πέσει στα μαλακά.
Κωμικοτραγικό είναι βεβαίως το γεγονός ότι οι περισσότερες από τις υπηρεσίες που δικαιούνται τα ΔΙΒΕΕΤ ή ΔΕΤΕ, δηλαδή εφορίες, τελωνεία, παραμένουν πολύ ψηλά στη λίστα της διαφθοράς.
Η ιστορία των τελευταίων ετών δείχνει ότι όσοι είναι επιρρεπείς στο να «λαδώνουν» τα χέρια τους, ανακαλύπτουν συνεχώς τρόπους εκβιασμού των πολιτών, ανεξαρτήτως αν οι τελευταίοι είναι νόμιμοι ή παράνομοι.
Το 2005 οι υπάλληλοι του Τελωνείου Πειραιά παρέκαμψαν το ηλεκτρονικό σύστημα risk analysis, το οποίο εντόπιζε τους υπόπτους λαθρεμπορίας και άνοιγε το δρόμο στα «ύποπτα» κοντέινερ. Το 2005 ήταν που είχε στηθεί και ένα από τα μεγαλύτερα κόλπα λαθρεμπορίας πετρελαίου, ποτών και τσιγάρων στο τελωνείο της Δοϊράνης, κατά παράβαση τότε της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδας - Σκοπίων.
Εφοριακοί της Ηλείας, σε συνεργασία με άλλους υπαλλήλους της περιοχής, υπέβαλαν στη Δ.Ο.Υ. δηλώσεις με πλαστά, εικονικά και ανύπαρκτα δικαιολογητικά, πετυχαίνοντας έτσι ή να πληρώνουν λιγότερο φόρο ή να εισπράττουν επιστροφές, παραλάμβαναν δηλώσεις άτυπων δωρεών για να δικαιολογηθούν δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, παραλάμβαναν αναρμοδίως δηλώσεις και η εκκαθάριση γινόταν χωρίς έλεγχο, δεν ήταν νόμιμη η τήρηση των βιβλίων, ταμειακών μηχανών κτλ.
Έγκλημα και... ατιμωρησία
Η τιμωρία και η υπευθυνότητα που θα έπρεπε να υπάρχει στις τάξεις των δημοσίων υπαλλήλων είναι απλά ένας μύθος. Οι υπάλληλοι εκτός από τη συνείδησή τους, δεν έχουν λόγο να είναι έντιμοι και προσεκτικοί στις συναλλαγές τους με τους πολίτες, γιατί γνωρίζουν ότι ακόμα και αν «συλληφθούν» για παρατυπίες δεν θα έχουν σοβαρές συνέπειες. Θα πραγματοποιηθεί κάποια ένορκη διοικητική εξέταση και τα πειθαρχικά συμβούλια τα οποία αναλαμβάνουν στη συνέχεια να αποδώσουν δικαιοσύνη φροντίζουν ώστε ο υπάλληλος να πέσει στα μαλακά. Ακόμη και οι υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων που οδηγούνται, καταλήγουν σε ποινές μικρής διάρκειας -μερικούς μήνες- που είναι εξαγοράσιμες και δεν επιφέρουν καμία συνέπεια σε όσους παρανομούν.
ΠΗΓΗ: ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010
SHARE
Author: ellinas verified_user
Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ:
Δημοσίευση σχολίου