Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Ναι" στο Πρόγραμμα Σταθερότητας

SHARE
Την έγκρισή της για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης έδωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνοντας ωστόσο ότι το σχέδιο σταθερότητας δεν θα είναι εύκολο να εφαρμοστεί και ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε περαιτέρω βαθιές φορολογικές προσαρμογές. Ο αρμόδιος επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, δήλωσε βέβαιος ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, το οποίο το χαρακτήρισε φιλόδοξο και προς συμφέρον του ελληνικού λαού, της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ στο σύνολό της. Την ίδια ώρα θετικό αντίκτυπο είχαν στις αγορές οι εξαγγελίες του κ. Παπανδρέου για πάγωμα μισθών και προσλήψεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Εξαγγελίες που όμως συνεχίζουν να προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Μπορεί το ΠΣΑ να πήρε το πράσινο φως όμως η Κομισιόν δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Η Κομισιόν ζητά η χώρα μας να καταθέσει αναφορά προόδου των μεταρρυθμίσεων στα μέσα Μαρτίου, να είναι έτοιμη για περαιτέρω δημοσιονομικά μέτρα να δημιουργήσει "αποθεματικό ανάγκης" που θα αντιστοιχεί στο 10% των τρεχουσών δαπανών ενώ τη στέλνει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο για τα στατιστικά στοιχεία της προηγούμενης περιόδου
"Η Επιτροπή συμμερίζεται τους φιλόδοξους στόχους μείωσης του ελλείμματος που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση, καθώς και τα δημοσιονομικά μέτρα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν στο πρόγραμμα σταθερότητας", αναφέρει η Επιτροπή που επίσης στην ίδια ανακοίνωση χαιρετίζει τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για πάγωμα μισθών και προσλήψεων και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης..
"Η Ελλάδα υιοθέτησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθώσει τις φορολογικές ανισορροπίες της και να μεταρρυθμίσει την οικονομία της. Αυτό είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ωφεληθεί από καλύτερη και περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη και από ευκαιρίες απασχόλησης στο μέλλον και αυτό είναι προς το συμφέρον της ζώνης του ευρώ και της ΕΕ ως συνόλου.", δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια και σημείωσε ότι για να επιτευχθούν οι «φιλόδοξοι» στόχοι που θέτει το πρόγραμμα, χρειάζεται η στήριξη όλων των πολιτικών ομάδων και των κοινωνικών φορέων στην Ελλάδα.
Τόνισε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του προγράμματος και επισήμανε ότι αν κατά τη διάρκεια του χρόνου αποδειχθεί ότι υπάρχει απόκλιση από τους στόχους, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εφαρμογή πρόσθετων οικονομικών μέτρων.
Ειδικότερα, ο Χ. Αλμούνια ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κοινοποιήσει στην Επιτροπή εκθέσεις για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος, στις 16 Μαρτίου, στις 16 Μαΐου και στη συνέχεια ανά τρίμηνο. Ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός την Τρίτη τονίζοντας ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και είναι σύμφωνα με τις επισημάνεις της Επιτροπής. Ο κ. Αλμούνια τέλος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι αν το πρόγραμμα εφαρμοστεί πιστά, βραχυπρόθεσμα οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα και θα βελτιωθεί η στάση τους έναντι της Ελλάδας και δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και ότι τα όποια προβλήματα θα ληφθούν μέσα στη Ζώνη του Ευρώ.
Η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος επανάλαβε με συνέντευξη του στο Reuters o Γερμανός υπουργός Οικονομικών. "Κάθε μέλος της ευρωζώνης αναλαμβάνει την ευθύνη όχι μόνο για το ίδιο, αλλά και για όλα τα άλλα. H ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θέλει να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ένα καλό σημάδι ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση αυτής της ευθύνης" τόνισε χαρακτηριστικά ο Βολφγκανγκ Σοιμπλε. Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν οδήγησαν σε περαιτέρω υποχώρηση του σπρεντ των 10ετών ομολόγων στις 330 μονάδες από 340 που κινούνται νωρίτερα το πρωί, ενώ το κόστος ασφάλισης των πενταετών ομολόγων για το ελληνικό χρέος μειώθηκε στις 373,6 μονάδες βάσης από τις 387,3 που ήταν την Τρίτη.
Iκανοποίηση στο Υπουργείο Οικονομικών
Την ικανοποίηση του για την έγκριση εξέφρασε το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας η σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επιβεβαιώνει την προσπάθεια και την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα εμπροσθοβαρές πρόγραμμα για το νοικοκύρεμα του κράτους.
"Με το Πρόγραμμα Σταθερότητας, Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση και τις χθεσινές ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού, η Ελλάδα αποδεικνύει ότι έχει και τη βούληση και την αποφασιστικότητα να ξεφύγει το συντομότερο δυνατό από τη σημερινή δύσκολη συγκυρία που επιβάλλουν στη χώρα μας τα χρόνια δημοσιονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα και οι κερδοσκοπικές πιέσεις" επισημαίνεται επίσης στην ανακοίνωση.
Σημαντική εξοικονόμηση πόρων από τα νέα μέτρα
Την Τρίτη το βράδυ ο Πρωθυπουργός σε διάγγελμά του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, εξήγγειλε νέα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής, ζητώντας τη σύνεση κομμάτων και κοινωνίας για να βγει η Ελλάδα αλώβητη από την κρίση.
Τα πρόσθετα μέτρα για πάγωμα των αυξήσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, περικοπή των επιδομάτων και αύξηση των φόρων στα καύσιμα θα σημάνουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων.
Περίπου 300 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από τη μη καταβολή αυξήσεων φέτος στο σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ενώ 650 εκατ. ευρώ θα εξασφαλιστούν από την περικοπή των επιδομάτων. Η μηδενική εισοδηματική πολιτική θα σημάνει μειώσεις αποδοχών από 1% έως και 15% για τους περίπου 700.000 υπάλληλους και λειτουργούς του δημοσίου, καθώς οι βασικοί μισθοί δεν θα αυξηθούν καθόλου, ενώ τα επιδόματα θα μειωθούν κατά μέσο ποσοστό 13%.
Στη μείωση των αποδοχών θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του πληθωρισμού, ο οποίος εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο επίπεδο του 3% τους επομένους μήνες, λόγω των αυξήσεων που θα προκληθούν σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών ευρείας κατανάλωσης.
Πάνω από 600 εκατ. ευρώ αναμένεται να εξοικονομηθούν από το φόρο στα καύσιμα. Η αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στη βενζίνη και το πετρέλαιο αναμένεται να κυμανθεί από 10% έως 20%. Αν οι φόροι αυξηθούν κατά 10% τότε οι λιανικές τιμές πώλησης της αμόλυβδης βενζίνης θα αυξηθούν κατά 5 λεπτά το λίτρο, και κατά 3,6 λεπτά το λίτρο οι λιανικές τιμές στο πετρέλαιο κίνησης. Αναγκαία και προσωρινά χαρακτήρισε τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα συμπληρωματικά μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. Όπως είπε η κυβέρνηση συνεκτιμά πολλές παραμέτρους και παραμένει προσηλωμένη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ο Γιώργος Πεταλωτής απέδωσε τη σημερινή κατάσταση στις λανθασμένες πολιτικές μπροστά στο πολιτικό κόστος, την ατολμία και την αναβλητικότητα των τελευταίων ετών, προσθέτοντας ότι η απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας μας δημιούργησε μεγάλες πιέσεις από τις διεθνείς αγορές και την κατέστησε τον εύκολο στόχο της διεθνούς κερδοσκοπίας.
SHARE

Author: verified_user

Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΤΙΚΑΡΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

0 ΣΧΟΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ: